Margariti: Manastiri i Mesopotamit, një eksperiencë që nuk duhet humbur

Manastiri i Mesopotamit është një nga monumentet e rralla të trashëgimisë kulturore në vendin tonë. Manastiri pret vizitorët dhe sipas ministres së Kulturës Elva Margariti është një nga monumentet e rralla, që ka shumë arsye për ta vizituar.

“Një nga monumentet e rralla të Jugut të Shqipërisë, ku mbivendosen kultura dhe histori, ku simbolet e gdhendura mureve, janë një arsye më shumë për të shkuar, ku kambanorja rri më këmbë, si kundër ligjeve të fizikës. Manastiri i Mesopotamit, pas restaurimeve në muraturë, çati, ndriçim e së fundi dhe në kambanore pret vizitorët, në një eksperiencë që nuk duhet humbur”, shprehet ministrja e Kulturës për këtë monument të rrallë kulture.

Manastiri i Mesopotamit në Shqipëri, ndodhet në pjesën jugore të fshatit Mespotam në rrethin e Sarandës, fare pranë Finiqit. Në fillim ka ekzistuar një tempull pagan dhe mbi rrënojat e tij është ndërtuar Kisha e Shën Kollit, mendohet të jetë ndërtuar në kohën e perandorit bizantin Kostandin i IX Monomaku. Kisha e Shën Nikollit ka një arkitekturë tepër të veçantë të stilit bizantin.

Nga manastiri ruhen rrënojat e mureve rrethues, që kapin një sipërfaqe rreth 100 metra dhe kontrollohen nga 7 kulla drejtkëndëshe. Muret rrethues janë më të hershëm sesa kisha që ekziston akoma. Dhomat e manastirit janë të ndërtuara më vonë. Kjo është një ndër kishat më të mëdha dhe më të vjetra të periudhës bizantine, që ruan vlera të mëdha. Mure e jashtme janë të ndërtuar nga gurë gëlqerorë të mëdhenj. Dallohet për zbukurimet dhe mozaikët me motive shtazore gjithashtu dhe për zbukurimet me tulla të mureve të jashtëm.

Zbukurimet murale janë në forma të ndryshme përmendim: një shqiponjë dy dragoi dhe një luan në njërën anë ndërsa në anën tjetër ndodhet një kafshë mitologjike. Kisha ka një sallë të madhe brenda dhe dy të vogla. Mozaiku i sallës i ruajtur akoma paraqet një dragua me krahë hapur.

Kisha ka pasur dy rindërtime në vitet 1793 dhe 1845 këto rindërtime e kanë ndryshuar shumë pamjen e kishës dhe mendohet që të ketë humbur shumë vlera. Në vendin tonë lista e trashëgimisë kulturore përmban objekte të ndryshme me vlera, dhe një prej tyre është dhe Manastiri i Mesopotamit. /sot/ KultPlus.com

Përfundon projekti i Manastirit të Mesopotamit (VIDEO)

Kryeministri Edi Rama e ka nisur mëngjesin e kësaj të diele duke promovuar anën kulturore të vendit.

Ai ka publikuar një video në Facebook, ku publikon pamje të manastirit të Mesopotamit në Sarandë.

Rama bën me dije se ka përfunduar projekti për ndërhyrjet e nevojshme mbrojtëse.

Kryeministri thotë se puna nis së shpejti, duke ruajtur pamjen historike të manastirit.

“Mirëmëngjes dhe me këto pamje fantastike të manastirit të Mesopotamit, për të cilin është përfunduar projekti për ndërhyrjet e nevojshme mbrojtëse dhe puna nis së shpejti, ju uroj një të diel të qetë”, shkruan Rama. / KultPlus.com