Historia e ‘Marsejezës’, himnit të Francës

Më 30 qershor të vitit 1792 në Paris, këndohet për herë të parë Marsejeza, si këngë lufte.

Konventa e miratoi atë si himnin kombëtar më 14 korrik 1795; e humbi këtë status nga Napoleon Bonaparti, vetëm për t’iu rikthyer pak kohë pas Revolucionit të korrikut të vitit 1830.

Pastaj “Marsejeza” u njoh si himn i lëvizjes revolucionare ndërkombëtare nga Komuna e Parisit në vitin 1871.

Tetë vjet më vonë u rishpall himn kombëtar i Francës dhe vazhdon të jetë. / KultPlus.com

“Marsejeza” – historia e himnit revolucionar francez

Më 30 qershor të vitit 1792 në Paris, këndohet për herë të parë Marsejeza, si këngë lufte.

Konventa e miratoi atë si himnin kombëtar më 14 korrik 1795; e humbi këtë status nga Napoleon Bonaparti, vetëm për t’iu rikthyer pak kohë pas Revolucionit të korrikut të vitit 1830.

Pastaj “Marsejeza” u njoh si himn i lëvizjes revolucionare ndërkombëtare nga Komuna e Parisit në vitin 1871.

Tetë vjet më vonë u rishpall himn kombëtar i Francës dhe vazhdon të jetë. / KultPlus.com

Historia e “Marsejezës”, himnit të Francës

Më 30 qershor të vitit 1792 në Paris, këndohet për herë të parë Marsejeza, si këngë lufte.

Konventa e miratoi atë si himnin kombëtar më 14 korrik 1795; e humbi këtë status nga Napoleon Bonaparti, vetëm për t’iu rikthyer pak kohë pas Revolucionit të korrikut të vitit 1830.

Pastaj “Marsejeza” u njoh si himn i lëvizjes revolucionare ndërkombëtare nga Komuna e Parisit në vitin 1871.

Tetë vjet më vonë u rishpall himn kombëtar i Francës dhe vazhdon të jetë. / KultPlus.com

“Marsejeza” dhe historia e himnit francez

Më 30 qershor të vitit 1792, për herë të parë në Paris, këndohet Marsejeza, si këngë lufte.Fjalët dhe muzika e kompozuar në vitin 1792 nga C. J. Rouget de Lisle, në Strasburg, si një këngë lufte për ushtrinë Rhine të Francës revolucinare pas shpalljës së luftës kundër Austrisë.

Fillimisht u titullua “Chant de guerre pour l’Armee du Rhin” (Kënga e luftës për ushtrinë e Rinit)

Konventa Kombëtare Franceze e miratoi atë si Himn i Republikës me 1795, dhe kënga mori pseudonimin pasi u këndua në Paris nga vullnetarët marsejez duke marshuar nëpër kryeqytet, ku kënga është edhe shembull i parë i stilit himnizues të Marshimit Europian.

Konventa e miratoi atë si himnin kombëtar më 14 korrik 1795; mirëpo e humbi këtë status nga Napoleon Bonaparti, vetëm për t’iu rikthyer pak kohë pas Revolucionit të korrikut të vitit 1830.

Më pastaj “Marsejeza” u njoh si himn i lëvizjes revolucionare ndërkombëtare nga Komuna e Parisit në vitin 1871.

Tetë vjet më vonë u rishpall himn kombëtar i Francës dhe vazhdon të jetë edhe sot./Insajderi/ KultPlus.com