Mediat botërore shkruajnë për gratë ukrainase që po stërviten në Kosovë për të gjetur dhe pastruar minat tokësore

Gjashtë gra ukrainase udhëtuan në Kosovë për të ndjekur një kurs për pastrimin e minave tokësore derisa vendi i tyre po përballet me agresionin e Rusisë.

Mediat e huaja kanë shkruar për këtë gjë, duke treguar se si këto gra nuk kishin menduar asnjëherë në të kaluarën se do të ushtroheshin për një gjë të tillë.

Më poshtë mund të lexoni një pjesë të asaj se çfarë Associated Press ka shkruar.

Të mësosh të identifikosh dhe çaktivizosh eksplozivët është diçka që Anastasiia Minchukova nuk e kishte menduar kurrë se do t’i duhej të bënte si mësuese e anglishtes në Ukrainë. Megjithatë atje ajo kishte veshur një mburojë fytyre, e armatosur me një detektor minash tokësore dhe po shkonte në një fushë të mbushur me paralajmërime rreziku.

Lufta e Rusisë në Ukrainë e çoi Minchukovën, 20 vjeç, dhe pesë gra të tjera në Kosovë, ku po ndjekin një kurs praktik për pastrimin e minave tokësore dhe rreziqeve të tjera që mund të mbeten të fshehura në të gjithë vendin e tyre pasi të përfundojë lufta.

“Ka një kërkesë të madhe për njerëzit që dinë të bëjnë çminim sepse lufta do të përfundojë së shpejti,” tha Minchukova. “Ne besojmë se ka shumë punë për të bërë.”

Kampi i trajnimit 18-ditor zhvillohet në një zonë në qytetin perëndimor të Pejës, ku një kompani me bazë në Maltë ofron rregullisht kurse për punëkërkuesit, firmat që punojnë në ish-zonat e luftës, organizatat humanitare dhe agjencitë qeveritare.

Kosova ishte vendi i një konflikti shkatërrues të armatosur 1998-99 midis separatistëve shqiptarë etnikë dhe forcave serbe që vrau rreth 13,000 njerëz dhe la mijëra mina të pashpërthyera në nevojë për pastrim. Gama e Praedium Consulting Malta përfshin ndërtesa të bombarduara dhe të braktisura, si dhe hapësira bimore. /KultPlus.com