Koleksioni i rrallë i veshjeve arbëreshe në miniaturë

Mjeshtrit që veshin kukullat me veshjet tradicionale arbëreshe ne Italinë e Jugut janë të shumtë.

Studiuesi Italo Elmo publikoi sot punimet e Gemma Ceccarini, e cila me kukullat e njohura Barbie, ka sjellë në një formë origjinale stilizimet e saj të veshjeve arbëreshe, jo vetëm femërore, por edhe të burrave.

Ndërthurja e mjeshtërisë artistike, teknologjisë dhe pasionit ka lejuar krijimin e rrobave tradicionale dhe aksesorëve miniaturë.

Ceccarini me punimet e saj është përpjekur të realizojë me përpikëri format e veshjeve, me të njëjtat materiale dhe procese punimi si ato që realizoheshin dikur për veshjet të çmuara të Frascinetos (Frasnita), një komunitet arbëreshe brenda Parkut Kombëtar Pollino.

Përmes kukullave të saj jo vetëm që pohohet ndryshimi në statuset e ndryshme shoqërore midis zonave etnografike të shqiptarëve në Itali, por edhe diferencat midis stileve të veshjes për përdorim të përditshëm, për festa, gjysmë-festa, dhe për martesë. Gemma Ceccarini e kultivon prej disa vitesh pasionin e saj për të veshur kukullat, të cilave u realizon edhe stolitë me me fije të arta./diasporashqiptare/ KultPlus.com