‘Mos harro të më kujtosh’ promovohet në KultPlus Caffe Gallery, Mulaj: Deri më tani kam arritur ta krijoj ishullin tim të letërsisë

Medina Pasoma

Fotografitë: Valbon Tishukaj

Lufta mes harresës e kujtesës, përpjekjet inidvuale përballë turmës kolektive bashkë me këndvështrimet e shkrimtarit Liridon Mulaj erdhën mbrëmë në KultPlus Caffe Gallery, përgjatë kohës sa romani i tij ‘’Mos harro të më kujtosh’’ u promovua përpara artdashësve kosovarë, shkruan KultPlus.

Të pranishmit zunë vendet e tyre ngadalë dhe përballë tyre ndodhej një shkrimtar i cili tanimë kishte dëshmuar suksesin e tij në botën e letrave shqipe. Të gjithë u bënë gati që të dëgjojnë fjalët e Mulajt, teksa në fakt foli libri i tij më i ri. Për shkrimtarin i cili vlerësonte se pati fatin të kishte lexues të shumtë, ‘’Mos harro të më kujtosh’’ u bë libri i tij i tretë.

Viti 2017 do të ishte hera e parë kur ai pati guximin t’i dal publikut me një libër të botuar, duke i dhënë emrin ‘’I pakuptuari’’ frymëzimeve të tij poetike. Siç ndodh rëndom me shkrimtarët të cilin nisin hapat e parë në letërsi në vargje, shumë shpejt ai gjeti kurajon të thellohet edhe në rreshtat e prozës. Një vit më vonë, Liridonin filluan ta njohin si prozatorin e ri me librin e tij të dytë të titulluar ‘’Kërkohet një vrasës’’.

Në nëntorin e vitit 2017, Mulaj kishte kapur lapsin për librin e tij të tretë, të cilin e përfundoi në mars të këtij viti dhe filloi me promovime në qytete të ndryshme, duke bërë që libri me të vërtetë të arrijë në dorën e lexuesit. Romanit, i cili është botuar nga shtëpia botuese ‘’Onufri’’, stacioni i parë iu bë kryeqyteti pa lum. Në Festivalin ‘’Fiction Fest’’ Mulaj do t’i lexonte publikut kosovar disa rreshta nga ‘’Mos harro të më kujtosh’’.

Mirëpo, promovimet nisën nga Tirana. Oborri i Galerisë së Arteve do t’i takonte për të parën herë lexuesit e tij për ‘’Mos harro të më kujtosh’’, për të vazhduar edhe me publikun shkodran. Ndërkaq mbrëmë ky roman prej 10 pjesësh la aromën e tij edhe në KultPlus Caffe Gallery.

‘’Letërsia ka gjetë gjithmonë vrimat dhe opsionet për t’i dal përballë dhe per ta ndyshuar çdo situatë’’, u bënë fjalët e para të Mulajt, teksa promovonte librin e tij në kohë pandemie.

Shkrimeve të tij që tanimë kanë zënë vend nëpër raftet e lexuesve të shumtë ai ia dhuronte emrin ‘’letërsia ime e vogël’’, ndërkaq përpjekja për përmirësim ekzistonte edhe tek ai, duke bërë që çdo shkrim të mëparshëm ta shihte si ‘’më të dobët’’, në krahasim me sukseset e së sotmes dhe pritshmëritë e së ardhmes.

‘’Shkrimtari rritet dhe atë që ka lënë pas nuk do më ta sheh. Në qenien tonë vepra është një njollë e biografisë sonë’’, u shpreh Liridon Mulaj.

Miqtë përveç që kishin qenë mbështetësit e tij, ata kishin qenë edhe insistuesit për të kaluar nga poezia në prozë. Pikërisht një mike e afërt e tij, e kishte mundësuar këtë kalim, duke ia mundësuar që ai sot ta ketë ‘’ishullin e letërsisë’’.

‘’Deri më tani kam arritur ta krijoj ishullin tim, ishullin e letërsisë Liridoni me të cilin është kurorëzuar me romanin e fundit dhe me shpresë të madhe do të vazhdoj gjithë jetën’’, theksoj autori Mulaj.

Duke e ditur që përballja e parë e lexuesit te një libër është titulli, Mulaj kishte vendosur t’i vendoste diçka shumë simbolike veprës së tij të tretë. ‘’Mos harro të më kujtosh’’ vjen si një shprehje artistike në mes kujtesës e harresës, si dy shtigje krejtësisht të kundërta por, që përfarojnë tejet shumë mes vete. Madje kujtesa individuale dhe harresa universale janë ato që nuk bëjnë pa njëra tjetrën sipas autorit.

‘’Kujtesa individuale është kur ne harrojmë dikë dhe duke harruar ne praktikisht e kemi vrarë. Gjithmonë një harresë e kushtëzuar e pason një kujtesë të shëmtuar’’, nisi shpjegimin e emërtimit të librit të tij.

Mirëpo përpjekja e njeriut për ta harruar dikë, gjithmonë përfundon me një kujtesë momentale, e që e bën individin të mos ndjehet mirë për këtë.

 ‘’Një person që ti e harron me dashje do e kujtosh me një lloj ndjenje të hidhur. Kjo është kujtesa individuale të cilën e kemi aplikuar të kundërtën e saj, harresën universale’’, thekson Mulaj.

Pikërisht harresa universale e cila lind nga individi dhe e përfshinë gjithë shoqërinë, për Mulajn mbetet pasqyrë e realiteteve historike.

‘’Harresa universale apo ajo kolektive ka lindur luftëra. Komunizimi ishte një pasqyrë e nazismit. Të gjitha pushtetet, sistemet kishin një përfundim dhe degëzim si vrasjet, shkatërrimet, sistemet totalitare autoritare’’, shpjegoj Liridoni.

Madje për të historia ka gjetur rilindje pikërisht për shkak të harresës universale. Për këtë ai morri shembull edhe Kosovën, duke thënë se ende i ka të hapura plagët e luftës. Në anën tjetër përballë harresës e kujtesës për të mbetet empatia, e cila shumë shpesh mungon sot përbrenda llojit njerëzor.

‘’Empatia dhe dhembshuria janë një thirrje për të ndjerë atë që dikush e përjeton dhe në një moment ta vumë veten në vendin e tij. Ky fenomen ose veçori i mungon realitetit tonë në Shqipëri. Te ne mungon empatia, qasja për të menduar dhe tentuar të ndjejë si ai, jemi kthyer në ishuj, në njerëz që nuk kemi dhembshuri, nuk duam të dijmë për tjetrin dhe përherë tentojmë të harrojmë’’, vlerësonte autori i ‘’Mos harro të më kujtosh’’.

Mulaj romanin e tij e kishte dedikim ndaj brezit të tij në Shqipëri, të cilët i vlerëson që janë në një pozicion ‘’mes dy zjarresh’’,  për të kaluarën komuniste dhe përpjekjet demokratike.

‘’Brezi jonë është mes dy brezave, të komunizimit të cilët ishin të vuajtur dhe brezit të ardhshëm që nuk kanë asgjë në mungesë nga bashkëmoshatarët e Evropës’’, nis Mulaj të flas për arsyen e dedikimit.

Për kohanikët e tij ai vlerëson se u detyruan ‘’të ngrënë një qorbë që vet s’e kanë përzier’’ duke aluduar te përjetimi i pasojave që ata nuk ishin shkaktarë.

‘’Ne i morrëm komplekset e brezit të shkruar dhe i shtuam pasigurinë e brezit tonë e mbetëm në mes. Ne jemi brez i paqartë që ka marrë trajtën e një demokracie të brishtë e të pa formë, jemi ne që nuk mundëm të shkojmë dot drejt aspiratave tona’’, shprehet Liridoni.

Teksa e bënte promovimin e romanit të tij përpara gjeneratave të ndryshme të Kosovës, ai ndjeu nevojën e shprehjes së dallimit mes brezave të dy vendeve shqiptare nëpër histori. Në Kosovë fatkeqësia kishte ardhur nga pushtuesi, në Shqipëri fatkeqsinë e kishte shkaktuar dikush nga ta.

‘’Realiteti këtu me realitetin te ne kanë qenë të ndryshme, këtu jo për fajin tuaj, atje për fajin tonë. Këtu keni vuajtur nga një pushtues i huaj, ne kemi vuajtur nga vetvetja’’, sqaronte Mulaj.

Rrugëtimin drejt ‘’Mos harro të më kujtosh’’, Mulaj planifikon ta promovoj edhe më gjerë. Madje, ai sukseset individuale i sheh edhe si shans që të ndërroj pikëpamjet për vendin e tij.

‘’Synimi i çdo shkrimtarit është të kalojmë kufinjtë, të ndërkombëtarizohemi, të universalizohemi, për të treguar një copë nga vendi i vet dhe për të thënë nuk është Shqipëria dhe Kosova që ju e njihni. Nuk janë këta përfaqësuesit e vendit, ka edhe të tjerë’’, shprehet ambiciosi i letërsisë.

Mulaj kishte fatin të niste mbarë rrugëtimin e letërsisë dhe pavarësisht vështirësive të haste në lexues të shumtë, të cilët ia ndjenë fjalën e shkruar. Mirëpo, ai ka një mesazh për të gjithë ata që bota tenton t’i shtyp, në mënyrë që të mos e nisin shkrimin.

‘’Thirrja që kam bërë gjithmonë është të shkruajnë sepse letërsia nga dallim prej shkencave të tjera është diçka që nuk trashëgohet. Shkrimtar mund të bëhet kushdo dhe nuk varet nga pozita ekonomike e shtetit të vet’’, shpjegon Mulaj

Shembull për këtë e merr Kadarenë, i cili arriti të jetë përkrah emrave të mëdhenj të letërsisë dhe ta bëj Shqipërinë të njohur përmes tij. Për fund, ai pati edhe një porosi tjetër për shkrimtarët e rinj.

‘’Edhe nëse nuk arrin të dalësh në elitë, në një piedestal, duhet të shkruash sepse vetëm në këtë mënyrë ti mundesh të çlirohesh nga brengat dhe ankthet’’, u shpreh autori i tri veprave.

Në fund audienca që e dëgjoi Mulajn me plotë dëshirë dhe vëmendje pati rastin ta pyesin drejtpërdrejtë për frymëzimet, personazhet dhe gjithë ecurinë që ai tanimë ka në letërsi.

Mbrëmja organizohet me mbështetje të Drejtorise për Kulturë nga Komuna e Prishtinës/ KultPlus.com

Liridon Mulaj boton romanin më të ri ‘Mos harro të më kujtosh’, i dedikohet brezit të tij

Xhemile Hysenaj

‘Mos harro të më kujtosh’ është romani më i ri i autorit nga Shqipëria, Liridon Mulaj. Një roman që siç potencon vetë autori, brenda tij ka injektuar të gjithë ndjeshmërinë dhe shpirtin e tij. ‘Mos harro të më kujtosh’ është libri i tretë me radhë i Mulajt, pas të parit ‘I Pakuptuari’ që ishte një vëllim poetik dhe i dyti ‘Kërkohet një vrasës’ që trajton një ngjarje reale, dedikuar një vajze që nuk jeton më.

Në një intervistë për KultPlus, Mulaj ka rrëfyer më detajisht rreth shkrimit të këtij romani, rreth fëmijërisë së tij e rreth letërsisë së tij në përgjithësi. Një rrëfim ky që vlen të lexohet e që shumë shpejt të rrëmben brenda vetes.

KultPlus: ‘Mos harro të më kujtosh’ është libri juaj i tretë me radhë, na flisni për zhvillimin tuaj si shkrimtar nga libri i parë tek i treti? ( A kanë ndryshuar sfidat e të shkruarit nga i pari dhe i dyti dhe a mendoni se ju si shkrimtar jeni pjekur më shumë?)

Liridon Mulaj: Lidhja ime me të krijuarit është e hershme, së paku këtu e 22 vite të shkuara kur shkruaja dhe redaktoja gazetën e shkollës sime “1 Maji” në qytezen e Fushë Arrëzit. Si dhe merrja pjesë sistematikisht në konkursin e përmuajshëm deri sa mu ndalua nga mësuesi i gjuhës dhe letërsisë me preteksin se në katër muajt e fundit e kisha fituar vetëm unë. Netët e mija të fëmijërisë ishin të tilla ku ndryhesha në dhomën e gjumit dhe shkruaja vjersha, për mësuesin, lulet, për lumturinë, tema naive fëmijnore të cilat i përshtateshin brishtësisë së moshës. Mbase këtu zuri të formësohej dhe ai njeriu i frustruar i cili fjalët e munguara i përkthente në vjersha. Nuk e di por mbaj mend qe grisja fletët me një inat të madh, të egër dhe nëse nuk gjendej rima e duhur nuk kishte gjumë atë natë për mua. Me si në një marrëveshje të detyruar, me rritjen fizike u zvogëlua dëshira dhe më tepër pasioni për të shkruar. Ndoshta për faktin se bota te shpaloset e gjallë para syve dhe ia ndjen prekjen e cila në raste të shumta nuk mbetet vetëm në kuadrin e një prekje por që mund të kthehet dhe në goditje, rrëzime të cilat herë pas here të shkundin nga kllapia në të cilën një krijues gjendet. Dhe e pohoj se për shumë vite nuk kam shkruar dhe as krijuar një poezi te vetme.

Ishte koha kur isha kthyer në personazh të gjallë brënda një romani ose poezie që në këtë rast ishte vetë jeta. Dhe pasi kapërcen stadet e ndryshme të jetës, njeriu në një pikë i kthehet zanfillës, dhe kupton se për t’ia rinisur lipset të ringjallet fëmija brënda vetes. Këtë u përpoqa të bëj unë në një fazë delikate të jetës sime dhe duke hapur petat e së shkuarës zbulova sërish se Liridoni fëmijë ka qënë një qënie e brishtë, e ndjeshme, një poet i vockël dhe shumë i talentuar. Falë Zotit talenti nuk ishte zhdukur dhe unë dalë ngadalë iu riktheva atij pasioni. Shkrova poezi të shumta të cilat flinin brënda meje prej vitesh dhe pas një perudhë të gjatë erdhi libri i parë me poezi “I pakuptuari”, një përmbledhje me poezi ndër vite, dicka naive, shpirtërore por që u prit mjaft mirë nga publiku.

Arsyen s’di ta them por di që poezia ime e vogël, e thjeshtë ka zënë vënd tashmë brënda lexuesit të cilët ende dhe sot pas tre vitesh më lexojnë dhe më shkruajnë. Një vit pas botimi te parë erdhi sprova në prozë, një roman eksperimental në prozë të gjatë poetike,”:Kërkohet një vrasës” dedikim për një vajzë të vogël e cila nuk jeton më. Një roman i bazuar në një ngjarje reale. Një punë e cila le të themi ishte dhe do mbetet sprova më e vështirë e jetës sime letrare të deritanishme. Dhe pas një pushimi prej dy vitesh, këtë vit i prezantohem publikut me romanin e rradhës “Mos harro të më kujtosh” i nisur në në nëntor të 2017 -ës dhe i përfunduar në mars të 2020-ës. Roman të cilit i kam injektuar të gjithë ndjeshmërinë dhe shpirtin tim, dhe që botohet nga shtëpia botuese prestigjoze ‘Onufri’. Një tjetër sfidë kjo e imja në një treg të mbingarkuar me botime dhe në një hapësirë ku realisht lexohet pak, ndoshta jo për faj të lexuesit por kjo është temë tjetër të cilën do të duhet një tjetër intervistë

KultPlus: Pse pikërisht ‘Mos harro të më kujtosh’?

Kur nisa ta shkruaj isha i paqartë në atë çfarë doja të përcillja. Kisha në mëndje subjektin, personazhet si dhe rrjedhën e rrëfimit por jo një meszh unifikues të veprës. Dhe në shkrim e sipër teksa lexoja kapitujt kuptova se ky personazh (Tadori) ishte një qënie e vuajtur, e frustruar, e pa fat që nga jeta dhe njerëzit përreth nuk vihej re. Pra një njeri prej mishi e gjaku që nuk ishte asgjë më shumë se një statistikë në gjëndjen civile dhe kaq. Aty më lindi ideja që t’i jepja një kah të veçantë rrjedhës dhe ta ktheja personazhin në një kërkimtar të një kujtese së cilës nuk i përkiste. Një përpjekje e tija për të rigjetur veten në mes kaosit dhe pafuqisë për të qënë zot i fatit të tij. Dhe mendo, harresa si fenomen njerëzor në atë individual e drejt zgjerimit universal, historikisht ka sjellë fatkeqësi.

Se luftërat , genocidet janë pjellë e harresës dhe ripërsëritje e një fragmenti i cili nuk duhej përsëritur. Pra nisur nga një akt vetjak kaq intim dhe i domosdoshëm lind harresa universale e cila i shërben së keqes, se komunizmi me të gjithë mizoritë e tij nuk qe tjetër pos fotokopje historike e nazismit dhe nazismi në vetvete ishte një fotokopje e tillë e genocidit europian mbi indigjenët e Amerikës. Ndërsa në aspektin vetjak ne si qënie me kujtesë të shkurtër e dëmtojmë tjetrin si ne, dhe e vrasim duke e depozituar përgjithmonë në hapesirat e nëntokës. E varrosim dhe më pas vazhdojmë jetën të pashqetësuar brënda asaj hapësirë të cilën e zotërojmë perkohesisht dhe të pakënaqur. Vdesim lakmitar përherë ne tentativë për të zgjeruar hapësirat tona duke fshirë nga ajo qëniet e gjalla që na përzihen. Harrojmë çastet e shkuara të jetës, çaste në të cilat ne u refuzuam, u vramë dhe u persekutuam si te pavlerë. Çaste kur askush nuk besoi në ne dhe na përzunë në mënyrë të papërfillshme si qënie pa vlerë.

Dhe vjen një ditë kur çasti të shpërblen dhe ti pak nga pak fiton atë që ke humbur dhe asaj rruge sa te mundimshme po aq dhe të bukur ti fshin nga vetja jote si me gomë magjike pikërisht ato kohëra të cilat ti rendje drejt plotësimit të vetvetes i lodhur dhe i refuzuar. Dhe ndodh pastaj që në rrugën tënde të lavdishme qe po krijohet ngadalë të takosh të tjerë njerëz fatkeqë të cilët po ashtu si ti po kërkojnë diçka, një rrugë të pashkelur për veten e tyre. Një rrugë qe nënkupton arritje dhe qëllime e që dashje pa dashje, të gjendur ne kryqëzim të përbashkët, dhe duke parë me mburrje madhështinë tonë kundrejt tyre, si në një kryqëzim ku pikëtakohen një ferrari me një veturë shkatarraqe e nga ku shoferi i ferrarit e sheh me përçmim shoferin e veturës së vjetër. Ne i turremi për ta shkatërruar, sepse pa kuptuar, ajo qënie që po lufton për fatin e tij, na kujton kohërat e ligështa të fatit tonë të cilin vrapojmë ta zhdukim, si një gjurmë këpuce në dyshemenë prej parketi të shtrenjtë të cilit ja prish të gjithë hijeshinë. Dhe duke vrarë tjetrin përballë kemi vrarë te shkuarën dhe kemi heshtur britmën qe papushim na thotë të mos harrojmë vetveten pikërisht ne çastin tonë më të vështirë që të duam tjerët ne çastet e tyre të njëjta. Dhe përfundojmë gjithmonë duke harruar e dukë vrarë ata që deshëm, që na deshën, që urryem dhe na urryen, efekt i cili krejt padashje sjell një përshtjellim të fortë te këtyre shëmbëlltyrave që përzihen në brëndësinë tonë duke çliruar efekte te kundërta ku pa e kuptuar, jeta na i risjell situtatat në të cilat shpesh respektojmë ish xhelatin dhe urrejmë të dashurit. Dhe fundi dihet, harrojmë dhe vrasim dhe me pas vrasim për të harruar. Një harresë të qëllimshme gjithmonë e pason një kujtesë e shëmtuar, e padëshiruar.

KultPlus: Në lajmërimin për botimin e librit ju potenconi se ky është një roman që i dedikohet brezit tuaj, na tregoni se çfarë saktësisht pretendoni të përcillni tek brezi juaj përmes këtij romani?

Ne jemi brezi i mesëm le të themi. Ai brez i cili lindi në fundin e viteve 80 që nuk e përjetoi komunizmin si realitet, por që mbase në atë mënyrën tonë, ne u bëmë dëshmitarë të rinj të një kohë të çmendur të patrajtë. Trashëguam dogmat dhe frikërat e një brezi fatkeq, kësaj i shtuam dhe komplekset dhe pasiguritë e brezit tonë çka na bëri të shndërrohemi në një brez të paqartë, të patrajtë. Brez i cili nuk mbante mbi vete traumën e gjallë të së shkuarës por sërish ishte ajo traumë që ua lidhte këmbët në vargonj duke i kthyer deri diku në kavie eksperimentale të një modernizmi të mbrapashtë dhe pa moral që u injektua me shpejtësi në Shqipërinë e pas 80-tës.

Çdo brez mban mbi vete dramat e kohës së tij të qarta dhe të pastra si loti dhe vuan për to. Brezi ynë jetoi mes një drame të cilën nuk e gatoi vetë dhe s’pati asnjë shenjë të tijën në të dhe krejt padrejtësisht u detyrua të hante në atë çorbë të hidhur. Ne nuk jemi as të zotë të qajmë për të shkuarën dhe as të qeshim për një të ardhme të cilën e pritëm gjatë. Dhe Tadori, personazhi i romanit tim i takon këtij brezi të ndërmjetëm, i pasigurtë, i traumatizuar nga një tranzicion i stërgjatur dhe i pafuqishëm për të ndryshuar fatin e tij.

KultPlus: Secili shkrimtar ka muzën e vet në momente bllokimi, ku e gjeni ju inspirimin, në çështje sociale, apo personale?

Për shumë kohë muza ime ka qënë vetmia, përjashtimi kategorik i vetvetes nga ingranazhet e një bote së cilës mendoja se nuk i përkisja. Dhe shkruaja dukë qënë i bindur dhe stoik në tezën time të vetëpërjashtimit si nevojë dhe shpëtim nga ekzistenca e rëndë e përditshmërisë që e kthen njëriun në numër, në shenjë pa identitet, e tufëzon. Por si çdo gjendje dhe me vetminë u lodha dhe pikërisht në momentin kur do ia shpallja vetmisë vendimin tim për ta braktisur, hyri dikush në jetën time. Një hyrje e beftë, mahnitëse si rrezet e para te diellit në një dhomë që ka përjetuar erresirën e natës dhe që më dha sigurinë e të qënit i dëshuruar dhe më pas i dashuruar. Kjo s’më ka ndaluar të shkruaj për fëlliqësitë e botës po mbase dukë pasë afër dikë që ndriçon, këto fëlliqësi bëhen dhe më evidente duke u shndërruar në trajta të mirëfillta frymëzimi.

Më kanë akuzur si të zymtë, të trishtë, pessimist demoralizues dhe unë qesh me këto përcaktime. Qesh sepse nga jashtë jeta e gjithsecilit ngjan patetike, e kotë dhe ata prandaj më akuzojnë se shpesh shkrimet e mija u bëhen pasqyrë ku shohin veten. Lumturia nuk kërkon fjalë, kërkon përjetim. Dhimbja duhet ndarë, copëzuar për ta lehtësuar sadopak.

KultPlus: Zakonisht ndikimi që marrin shkrimtarët nga autorët e tjerë ndëkombëtar apo kombëtar është i paevitueshëm. Na tregoni se nga cilët shkrimtar konsideroni se është e ndikuar letërsia juaj?

Letërsia ime ndikohet nga ngjarjet dhe karakteret jo nga leximet. Leximet e shumta shpesh ta ndryshojnë trajektoren duke të ndërhyrë në stil por asnjëherë tek une ndikimi i shkrimtarëve nuk ka qënë kaq i madh sa të ndërtoj një vepër sipas ndikimit të tyre. A kam shkrimtarë që i lexoj dhe i dua? Pertej dashurisë ata janë vetë kuptimi jetës sime. Dua të evidentoj Ernesto Sabaton si më të madhin klasik të vonë. Jam rritur me vargjet e Fishtës, më të madhit poet kombëtar. Me vargjet e Martin Camajt dhe të Frederik Rreshpjes, dy potetët më të mëdhenj bashkëkohor. Kam shijuar që herët romanet magjike të Kadaresë dhe deri tek përfaqësuesit e sotëm të letërsisë moderne shqiptare, Tom Kuka, Mimoza Hysa, Agron Tufa, Flogerta Krypi, Thanas Medi, Ridvan Dibra, Adil Olluri, Mehmet Kraja. Apo vargjet mahnitëse të poeteshave tona Erenestina Halili, Valbona Mulaj, Arjola Zadrima, Mimoza Ahmeti e deri tek përfaqësuesit më të rinj të letërsisë sonë Andreas Dushi, Andrin Kabashi, Ervin Nezha, Azem Deliu etj.

KultPlus: Çfarë konsideroni ju të jetë roli i letërsisë shqipe dhe cili mendoni se do të duhej të ishte roli i një shkrimtari/e në raport me shoqërinë?

Ernesto Sabato, shkrimtari i madh argjentinas me nënë shqiptare thotë: Shkrimtari duhet të jetë një dëshmitar i pakorruptueshëm i kohës së tij. Përtej kësaj të jem i sinqertë të shkruarit e kam trajtuar si akt sakrifice vetjake, si gjendje habitative por jo si heroizëm ndaj kam besuar gjithmonë se roli i shkrimtarit është i rëndësishëm më së shumti si kronikanë të një kohë por të thënë në mënyrë artistike, diçka e cila sigurisht i shërben historisë dhe asaj kujtese të shëndoshë që fola më lart.

KultPlus: Cili është mesazhi juaj për të gjithë ata që pretendojnë të krijojnë letërsi dhe si e shihni ju letërsinë e sotme në Shqipëri e Kosovë?

Shkruani sa herë shpirti tua thotë, dhe mos dëgjoni snobët e letërsisë të cilët mendojnë së të bërit letërsi është njësoj me të qënit noter dhe që u perket me titull trashëgimie. Shkruani për të pasqyruar, për të kujtuar apo mbase duke i zbrazur në letër për t’i harruar. Shkruani për ti dalë faqe botës apo për të qënë të famshëm pse jo. Shkruani se duke shkruar zbuloni vetveten dhe duke u hapur para botës, jepni shembullin e fanarit që digjet për të ndriçuar. Letërsia është e vetmja “shkencë” e cila nuk varet nga niveli ekonomik i një shteti apo mirëqënia sociale e tij dhe shembulli më i mirë për këtë është Ismail Kadare. Në letërsi nuk ka të bëjë fakti se je shqipëtar i Shqipërisë apo i Kosovës. Në letërsi kombet janë të barabartë. / KultPlus.com