Kënga me terma fyes për të moshuarit nxit protesta në Gjermani

Një këngë satirike për gjyshet dhe mjedisin ka ngjallur protesta para transmetuesit publik gjerman WDR. Qytetarët iu bashkuan protestës në një debat të përbashkët në lidhje me rolin e mediave që financohen nga shteti, shkruan Guardian.

Protestuesit dhe kundërshtarët e protestuesve kanë protestuar jashtë selisë së transmetuesit rajonal gjerman WDR në Cologne të shtunën, pas polemikave virale mbi një këngë për gjyshet dhe ambientin.

Forcat policore mbajtën larg rreth 30 protestues që ishin kundër WDR-së – disa prej të cilëve ishin anëtarë të grupit të ekstremit të djathtë – dhe një turmë më të madhe të kundërshtarëve më të rinj, disa prej të cilëve mbanin parullat, si dhe tregonin besnikëri ndaj: “E Premtja për të ardhmen”, “Prindërit për të ardhmen” dhe “Gjyshet për të ardhmen”.

Në mesin e grupeve protestuese pati edhe gjyshe, të targëtuara në këngën satirike të WDR-së, që i ka quajtur ato “derra të vjetër të ambientit” dhe më vonë target edhe i gazetarit të WDR-së, Danny Hollek, i cili i ka quajtur “derra nazistë”. Hollek që atëherë ka tërhequr fjalët e tij dhe ka kërkuar falje, mirëpo jo para se të pranonte kërcënime me vdekje. Anëtar të grupeve ekstreme të djathta gjithashtu u shfaqen para shtëpisë së tij.

Gjyshet ishin prezent në të dyja grupet, si në ato të krahut të djathtë ashtu edhe në ato të kundërshtarëve, dhe komentet e tyre dhe opinionet në lidhje me këngën dhe pasojat e mëvonshme patën në zemër të debatit rolin që mediat e financuara nga shteti duhet që të kenë.

Për Heidrun Genutt, një gjyshe e cila ka 58 vjet e që ka një nip 1 vjeç, ka thënë se arsyeja pse i është bashkuar protestës së të shtunës është komenti që kishte bërë Hollek.

Duke mbajtur një shenjë që shkruante “Gjyshja ime ishte një ‘Trummerfrau”, një term gjerman që u referohet grave që shiheshin si forca për rindërtimin e Gjermanisë pas Luftës së Dytë Botëror – Genutt ka thënë se ajo ka protestua kundër komentit, që çdokush i cili nuk pajtohet me këngën e WDR-së është një derr nazist.

“Ne jemi njerëz normalë, ne vetëm duam që të vazhdojmë e të bëjmë një jetë normale për veten tonë, fëmijët dhe nipat e mbesat”, ka thënë ajo. Ka shtuar se ishte ofenduar edhe nga kënga pasi që ajo gjithmonë i ndan mbeturinat dhe se ajo është një person që i hap pastën e dhëmbëve për të shfrytëzuar edhe pikën e fundit.

Yadranka 70-vjeçare pajtohet me të. “Komenti ‘gjyshja është një derr nazist’ me të vërtetë më ka nervozuar”, ka thënë ajo. “Unë nuk dua që të mbështes programe të tilla me para”.

Yadranka ka thënë se mediat e shtetit nuk “raportojnë në mënyrë neutrale më” dhe ka shtuar se “ata nuk përfaqësojnë interesat e njerëzve që i financojnë ato”. Ajo ka thënë se është e rëndësishme që të protestojë “për t’iu treguar se e kanë tejkaluar kufirin”.

Në anën tjetër të protestuesve, 67-vjeçarja Martina, e cila ka një nip e një mbesë, 7 dhe 4 vjeç ka thënë: “Mua nuk më pëlqen termi ‘Sau’, sepse nuk jam një derr. Jam një person. Mirëpo përmbajtja e këngës është komplet e drejtë dhe njerëzit duhet që të kenë të drejtë që të flasin për këtë. Unë gjej gjithçka në këtë këngë të saktë përveç pjesës së ‘derrit’. Sigurisht, ju mund të keni mendim të kundërt, mirëpo kur është kundër krahut të djathtë ju duhet të keni vetëm një mendim”.

Edhe 69-vjecarja Christa e cila ka tre nipër e mbesa, 11, 4 dhe 5 vjeç, ka thënë se nuk ishte impresionuar nga këngët, dhe ka menduar që është “qesharake” që të ndihesh e fyer nga ajo.

Për të e vetmja arsye që i është bashkuar protestës së të shtunës është që ajo nuk ka dashur që statusi i saj si gjyshe të përdoret nga krahu i djathtë. “Ata kanë thënë se ne jemi duke mbrojtur gjyshet gjermane – dhe unë nuk dua asnjë mbrojtje nga ta”, ka thënë ajo. “E bëj këtë mjaft mirë edhe vetë”. /KultPlus.com