Muzeu Etnografik i Gjirokastrës, ndërthurja e bukur e traditës dhe modernes

Muzeu Etnografik i Gjirokastrës është magneti më i ri turistik në qytet, restaurimi i të cilit i riktheu vlerave të qytetit të gurtë, hijeshinë e një kompleksi muzeal autentik, ku tradita e artizanëve gjirokastritë është çmuar dhe respektuar në çdo detaj.

Projekti i përfunduar i Muzeut Etnografik, krijim i arkitektit të famshëm Jesus Hernandez, mundësuar nga Fondi Shqiptar i Zhvillimit, Ministria e Kulturës dhe Bashkia e Gjirokastrës, përfshin edhe muzealizimin e Shtëpisë Kadare, itinerarin “Eduart Lir dhe udhëtarët”, që dëshmon të gjithë rrugëtimin që Lear ka bërë në zonën historike, si dhe itinerarin “Kronikë në Gur”.

Kryeministri Edi Rama ishte sot një prej vizitorëve të Muzeut, së bashku me ministren e Kulturës, Elva Margariti dhe ministren e Turizmit dhe Mjedisit, Mirela Kumbaro, të cilët shpjeguan detaje nga rikonceptimi artistik që u është bërë objekteve. / KultPlus.com

Muzeu i ri Etnografik në Gjirokastër do ketë përmasa kombëtare, i shtohet ofertës turistike të qytetit

“Muzeu i ri Etnografik është pjesë e projektit prej katër muzesh që do t’i shtohen ofertës turistike të Gjirokastrës, së bashku me Muzeun Kadare, Muzeun e Armëve dhe Muzeun e Burgut të Kalasë. Falë projekteve të arkitektit të famshëm spanjoll Jesus Hernandez (autor i Muzeut Marubi në Shkodër), këto hapësira do të marrin një jetë të re”.

Kështu u shpreh sot Kryeministri Edi Rama i shoqëruar nga ministri i Brendshëm Bledi Çuçi dhe kryetari i bashkisë së Gjirokastrës, Flamur Golemi, gjatë inspektimit të punimeve që po kryhen për rikonstruksionin e këtij muzeu.

Kryeministri Rama tha se “muzeu do të transformohet komplet nga pikëpamja muzeale. Edhe shtëpia e Kadaresë do kalojë në një muzealizim komplet. Muzeu Etnografik do jetë një muze që do të ketë përmasë kombëtare siç është muzeu i Marubit dhe ai Mesjetar në Korçë”, – theksoi Rama.

Kryetari i bashkisë së Gjirokastrës Golemi tha se “jemi në vazhdën e ndërhyrjeve në rrjetin muzeal. Kjo zonë ka marrë qasje tjetër që me ndërhyrjet që do bëhen, ka edhe hotele me standarde vërtet të larta”.

Inxhinieri i firmës që po kryen punimet u shpreh se “ky muze do të kthehet në një muze të hapur, pasi do të ketë pika qëndrimi ku njerëzit mund të qëndrojnë, të lexojnë. Është pjesë e ndërhyrjeve të programit të financuar nga kredia e Bankës Botërore për zhvillimin urban e turistik”.

Muzeumet në qytetin e Gjirokastrës mirëpresin vizitorë vendas dhe të huaj në çdo stinë. Muzeu i Armëve, Etnografik apo “Shtëpia Kadare” janë qendra të rëndësishme për nxitjen dhe zhvillimin e turizmit. Përgjatë vitit 2020 muzeumet u vizituan nga rreth 8 mijë turistë, kryesisht vendas, por edhe nga shtete të ndryshme./ata/ KultPlus.com