National Geographic publikon fotografitë e grave ndër vite, shpalos mënyrën si janë trajtuar ato

Në pritje të 100-vjetorit të amendamentit të 19-të, National Geographic ka botuar ”Women: A Century of Change”, që në shqip i bie ”Gratë, një shekull ndryshimi”, një libër ky që mbështetet në arkivin e gjerë të organizatës 130-vjeçare për të treguar fotografitë e grave dhe mënyrën e tyre të jetesës.

Siç shprehet në hyrje Susan Goldberg, kryeredaktorja e revistës, libri ka për qëllim “të ofrojë pamje të grave me kalimin e kohës – si u perceptuan, si u trajtuan, sa fuqi kishin ose nuk kishin dhe sa do të kenë deri në ditët e sotme.

“Qëllimi përfundimtar, shkruan ajo, është “të sjellë më shumë jetë të grave në dritë “.

Këtu janë disa nga fotografitë që TheGuardian i ka selektuar për t’i publikuar në gazetën e tyre. / KultPlus.com

Portret i një vajze indiane.
Fotografia: Roland W

Foto e një marshimi të votimit të grave në Avenue Avenue të Pensilvania në Washington DC, e cila u botua në numrin e vitit 1913 të National Geographic
Fotografia: National Geographic

Tre gra japoneze të veshura me kimonos tradicionale pozojnë pas lulëzimit të qershisë në 1918
Fotografia: Eliza R Scidmore

Nxënëset e shkollës në Ganë ndihmojnë në përgatitjen e hapjes së maternitetit Maranatha duke mbajtur karrige në ceremoni
Fotografia: Randy Olson

Shefi Caleen Audrey Sisk Franco – udhëheqësi shpirtëror dhe folësi i fundit i gjuhës së fisit të saj – dërgon lutje tymi drejt malit Shasta në Kaliforni
Fotografia: Lynn Johnson

Një eksploruese ngjitet mbi gjymtyrë gjigande të shpellave që dikur ishin nën ujë në Carlsbad Caverns, New Mexico
Fotografia: Robbie Shone

Në një fermë në Kentucky, vajzat luajnë gjatë një pushimi, nënë-bijë, për të ndihmuar vajzat të kuptojnë dhe vlerësojnë trupat e tyre ndërsa ndryshojnë me fillimin e pubertetit
Fotografi: Kitra Cahana

Shtatzëna Noor Nisa, në punë, ndihmohet nga nëna e saj pasi makina e saj u shkatërrua në rrugën për në spital, në Afganistan
Fotografia: Lynsey Addario

National Geographic e liston Shqipërinë në njërin nga destinacionet për t’u vizituar në vitin 2018

Shqipëria është njëri nga destinacionet në listën e National Geographic Traveler, ku ekspertët kanë listuar vendet të cilat duhet të vizitohen në vitin 2018, shkruan KultPlus.

“Ujësjellëset e fundosura, rrënojat e anijeve dhe shpellat e rralla janë disa nga thesaret relativisht të paprekura që presin zhytësit në Shqipëri. Dekadat e izolimit nën udhëheqjen komuniste të Enver Hoxhës kufizuan zhvillimin dhe ruajtën pa dashje trashëgiminë kulturore nënujore, veçanërisht jashtë brigjeve jugore”, shkruan National Georaphic.

Po ashtu në këtë listë janë të përfshira edhe 20 shtete shtete të tjera, ku në mesin e tyre janë: Argjentina, Australia, Hawai, Austria, Mexico, Madagascar, Ohio, Morocco, Korea Veriore, Cambodia, Kili, Irlanda, Suedia etj./ KultPlus.com