“Verë dhe portokalle”, spektakli i humorit shkon në Bulqizë

Aktorët e humorit zgjodhën Bulqizën, si destinacionin e radhës.

Mes duartrokitjeve dhe larg tensioneve politike, qytetarët e Bulqizës mbushën pedonalen e qytetit, teksa shijuan një spektakël që u mungon prej shumë kohësh banorëve.

Banorët shijuan për më shumë se dy orë spektaklin dhe në jo pak raste shoqëruan aktorët në batutat e roleve të tyre.

Të gjithë protagonistët e spektaklit shijuan duartrokitjet dhe vlerësuan mikpritjen.

Arbëreshët ecin me veshje tradicionale në Itali duke kënduar “Nën një portokall”

Arbëreshet e Italisë janë shembulli më i mirë se si ruhet tradita qindra vjeçare shqiptare, shkruan KultPlus.


Edhe këtë vit rrugët e Lungros janë mbushur përplot me këngë e veshje arbëreshe ndërsa në këtë mënyrë ata të bashkuar kanë shënuar ‘Paradën historike të Skënderbeut”.

Derisa ecin rrugëve ata këndojnë këngën e njohur “Nën një portokall”, për të ndjerë emocionet e këtij interpretimi KultPlus ju përcjellë videon më poshtë.

Arbëreshët (albanesi d’Italia ose italo-albanesi në italisht), domëthënë shqiptarët e Italisë, të quajtur edhe italo-shqiptarë, janë pakica etno-gjuhësore shqiptare vendosur historikisht në jug të Italisë.

Ata jetojnë në Itali nga shekulli XV, ku ka qënë mërgata arbëreshe deri shekullit XVIII, në rajonet e Abrucos, Kampaniës, Apulias, veçanërisht në Bazilikat, Moliz, Kalabri dhe Sicili.

Janë emërtuar si arbëreshë, pasi në kohën kur u larguan nga Shqipëria, ajo quhej Arbëria. Arbëreshët u vendosën në Itali në shekujt e pesëmbëdhjetë dhe tetëmbëdhjetë, pas vdekjes së heroit kombëtar shqiptar Gjergj Kastrioti Skënderbeu dhe pushtimit gradual të Shqipërisë dhe të gjithë Perandorisë Bizantine nga turqit osmane./ KultPlus.com