Zbulohet në Peru gjeoglifi antik

Një gjeoglif antik është zbuluar nga arkeologët në jug të Perusë. Bëhet fjalë për një figurë të madhe maceje, e cila mendohet se është gdhendur rreth 2,000 vjet më parë. Gjeoglifi është pjesë e linjës “Nazca”, një koleksion me qindra vepra arti misterioze të gdhendura në një pllajë 250 milje, në jug të Limës, transmeton Koha Jonë.

Macja e gdhendur në përmasa rreth 37 metra, bashkohet me një varg vizatimesh të tjera zoomorfe të gjetura në peizazhin e rajonit gjatë shekullit të kaluar, përkatësisht me figurën e një zogu, një majmuni dhe një pelikani. Zbulimi në pllajën që tashmë është destinacion turistik u bë nga punonjësit e mirëmbajtjes.

“Figura ishte e paqartë dhe do të zhdukej si rezultat i vendndodhjes në një shpat mjaft të pjerrët dhe efekteve të erozionit natyror,” thuhet në njoftimin për shtyp të Ministrisë së Kulturës.

Pas procesit të pastrimit, arkeologët zbuluan një seri vijash që ndryshonin në gjerësi nga 30 në 40 centimetra. Stili i saj sugjeron që ajo u krijua midis vitit 200 dhe 100 p.K, në periudhën e vonë të Paracas.

Linjat “Nazca” u krijuan nga njerëzit para-hispanikë që hoqën shtresat e sipërme të shkëmbit dhe zhavorrit për të zbuluar një shtrat me ngjyrë më të çelët poshtë. Figurat e këtij lloji të familjes së maceve gjenden shpesh në ikonografinë e qeramikës dhe tekstileve në periudhën Paracas. / KultPlus.com

Në Peru zbulohet varreza me trupat e 220 fëmijëve, të therorizuar për “qejfin e perëndive”

Një varrezë masive me trupat e 220 fëmijëve është zbuluar në Peru. Të miturit dyshohet se janë sakrifikuar nga të rriturit rreth 5 shekuj më parë, për t’u bërë qejfin perëndive të asaj epoke.

Arkeologët në Peru kanë zbuluar atë që dyshohet të jetë sakrifica më e madhe e të miturve në histori. Trupat e 227 viktimave, fëmijë të moshave nga 5 deri në 14 vjeç, u gjetën në një varr masiv pranë qytetit bregdetar Huançako, në veri të kryeqytetit Lima.

Fëmijiët mendohet të jenë sakrifikuar rreth 500 vjet më parë. Arkeologët deklaruan për agjencinë e lajmeve “AFP” se disa nga trupat e rekuperuar kishin ende flokë dhe lëkurë pasi u zhvarrosën. Skeletet mbajnë shenja që tregojnë se të vegjlit janë vrarë në mot të lagësht dhe se janë varrosur duke qëndruar përballë detit, që do të thotë se janë sakrifikuar për t’iu bërë qejfin perëndive.

Viti i saktë i ekzekutimit të të miturve nuk dihet ende, por arkeologët dyshojnë se ai është kryer gjatë epokës së qytetërimit Çimu. Gërmimet ndërkohë vazhdojnë dhe specialistët deklarojnë se trupa të tjerë mund të gjenden në ditët në vazhdim.

“Është e pabesueshme kjo që u është bërë fëmijëve. Kudo që të gërmosh gjendet një trup tjetër”, deklaroi shefja e misionit të arkeologëve, Feren Kastijo. Zbulimi vjen thuajse një vit pasi skeletet e rreth 200 fëmijëve të tjerë u zbuluan në dy zona të tjera të vendit latin. /koha.net/KultPlus.com