Qyteti i Franz Kafkës

Ura e Karlit, Kështjella e Pragës e Katedralja e Vitusit, përbëjnë shkëlqimin e e Pragës në lumin Vlatava.

Kryeqyteti çek është një nga qytetet më të vjetër në gjithë Europën. Qysh në Mesjetë, tregtarët dhe pelegrinët lavdëruan kullat shndritëse ranore të “Pragës së Artë”. Në ditët e sotme deri në 30,000 njerëz shkelin shtigjet e njohura turistike nëpër Staré Město në Qytetin e Vjetër, transmeton KultPlus.

Historia e Pragës si një vendbanim tregtar evropian filloi me fortifikimin e kodrës së kështjellës, Hradčany, në vitin 916. Ajo që pasoi ishte ndërtimi i kishave, manastireve, pallateve dhe Ura e famshme e Karlit, me statujat e shenjtorëve të saj.

Ajo lidh kështjellën me Qytetin e Vjetër në bregun tjetër të Vltava. Kulla e Qytetit të Vjetër konsiderohet një theks i mesjetës për shkak të orës së saj astronomike. Çdo orë të gjithë në shesh shikojnë lart kur shfaqen shifrat e orës së dymbëdhjetë të apostujve.

Muzetë dhe memorialet e shekullit XX

Muzeu Mucha është vetëm një nga muzetë që iu përkushtua shekullit të XX të Pragës. Vizitorët mund të shohin produktet që ky shekull pati në Muzeun e Arteve Dekorative. Ndër të tjerash, aty ekspozohen mobilje nga stilistë çekë kubistë dhe ka më shumë se 160,000 xhama, porcelanë dhe objekte qeramike. Në këtë muze gjendet po ashtu edhe një nga koleksionet më të mëdha të xhamit në të gjithë botën.

Shkrimtari Franz Kafka, ikona e Pragës, është një vepër arti bashkëkohore e Alphonse Mucha. Që nga vitit 1989, artistët kanë krijuar monumente në vende të ndryshme rreth qytetit që evokojnë këtë autor, i njohur për rrëfimet e tij enigmatike dhe të egra.

Kafka bëri përparimin e tij me tregimin e shkurtër “Gjykimi”, të cilin e shkroi në një të ulur të vetme. Ju mund të ndiqni hapat e tij në të gjithë qytetin.

Në shtëpinë ku lindi, afër Kishës së Shën Nikollës, tani ka një kafene. Ai shkroi romanin e tij “Kalaja” në një dhomë në rrethin e Josevov, me pamje nga kodra e kështjellës, Hradčany. Shtëpia e tij në Golden Lane 22 ka qenë prej kohësh më shumë se një tip i brendshëm midis admiruesve të Kafkës. Dhe që nga viti 2005, Muzeu Franz Kafka ka hedhur dritë mbi marrëdhëniet e Kafkës me qytetin e tij të lindjes./klankosova/ KultPlus.com


Praga, qyteti me më shumë gjelbërim në planet (FOTO)

Ndiheni të rrethuar nga çimentoja dhe asfalti? Të asfiksuar nga smogu e trafiku? Të mbytur nga pallatet shumëkatëshe?

Në realitet, në disa kryeqytete ka më shumë gjelbërim nga sa mendoni. Indeksi i qyteteve të gjelbra për vitin 2018 ka vlerësuar qytetet me më shumë gjelbërim në planet, e i pari në listë është Praga: përveçse i bukur, edhe i gjelbër!

Studimi ka vlerësuar 50 qytete të botës, me numrin më të madh të zonave të gjelbra. Në konsideratë janë marrë zonat natyrore, pyje dhe lëndina, por edhe hapësirat e gjelbra të krijuara nga njeriu, si parqe, fusha golfi, kopshte publike etj., si edhe terrenet e përdorura për prodhime ushqimore, frutore, vreshta, etj..

Praga kryeson renditjen pasi 56.7 për qind e kryeqytetit çek është e mbuluar nga gjelbërimi. Ai që njihet edhe si qyteti i 100 kullave, mban edhe rekordin e kopshteve publike, me 22.5 metra katrorë për banor.

Edinburgu klasifikohet i pari mes qyteteve britanike, ndërsa më të gjelbërit në Shtetet e Bashkuara janë Uashingtoni dhe Los Angelesi.

Ndërkohë, qyteti me hapësirën më të vogël të gjelbër në dispozicion të një banori është Tokio, me vetëm 5 metra katrorë; pasojnë Stambolli me 4.98 dhe Athina me 6.45 metra katrorë për banor. Ndërsa Roma renditet në vendin e 7 në klasifikimin global, me 166.47 metra katrorë gjelbërim për frymë.