UP vazhdon përpjekjet për hapjen e Ballkanistikës

Programi i Ballkanistikës në Fakultetin Filologjik të Universitetit të Prishtinës nuk është akredituar që nga viti 2016 nga Agjencia e Akreditimit.

Arsye për këtë ishte mungesa e kuadrove në gjuhët e Ballkanit. Ballkanistika ka për bazë hulumtimin shkencor dhe përkthimin. Ekspertët thonë se është një dëm që nuk ka kuadro, ndërsa drejtues të fakultetit po bëjnë përpjekje që ky program të akreditohet në vitin e ardhshëm akademik.

Fakulteti Filologjik i Universitetit të Prishtinës pat filluar programin katërvjeçar Ballkanistika në vitin 2015, me 15 studentë. Ndërkohë, në procesin e riakreditimit në vitin 2016, edhe pse u vlerësua në mënyrë pozitive nga ekspertët e huaj, nuk u akreditua. Kjo për shkak se Agjencia e Akreditimit filloi të zbatojë rregullin që për çdo program duhet të ketë tre bartës me doktoratë shkencore në atë fushë. Sipas Agjencisë së Akreditimit, Ballkanistika në vitin 2016 nuk ka pasur kuadro të mjaftueshëm për t’u ri-akredituar. Dekanja e Fakultetit të Filologjisë, Lindita Rugova, tha për Radio Kosovën se nuk kanë mundur të sigurojnë kuadro në atë kohë, por kanë pasur profesorë nga Evropa dhe nga vendi, të cilët dikur kanë studiuar gjuhët sllave.

“Në atë kohë ne nuk kishim, sepse fushat tona të studimit janë shumë iterdisiplinare. Por, ligji ishte ligj, hyri në fuqi dhe ne nuk i kishim tre persona me të cilët do të vazhdonim gjeneratën e dytë të atij programi, sepse gjenerata e parë shkoi, ata e përfunduan, sivjet kanë vitin e katërt”, deklaroi Lindita Rugova.

Rugova tha se nuk do të heqë dorë nga ky program dhe se pritet që vitin e ardhshëm akademik të konkurrojë përsëri për akreditim. Ajo tha se është në interes të të rinjve të mësojnë gjuhët e Ballkanit, pasi kanë për bazë hulumtimin shkencor dhe përkthimin.

“Sivjet jemi mbledhur dhe meqë kemi marrë kuadro të reja gjatë këtij viti, kemi mundësi një master të ri ose të vazhdojmë. Kur të përfundojë konkursi për avancime do ta kemi të qartë, pasi kemi tre ose katër doktorantë që janë para doktoraturës. Po përpiqemi që sivjet t’i bëjmë këta njerëz dhe unë personalisht nuk heq dorë nga ato studime ballkanike, sepse do të vijë koha kur të gjithë do të kërkojnë të studiojnë”, theksoi Lindita Rugova.

Njohësi i çështjeve të arsimit, Dukagjin Pupovci, tha se është mirë që në Kosovë të studiohen gjuhët e Ballkanit, për të njohur kulturat e tjera. Ai tha se është dëm që ka mungesë të kuadrit për këtë fushë.

“Mendoj se edhe shtetet e tjera të rajonit kanë studime të fokusuara në vendet e Ballkanit. Në mënyrë specifike kanë katedra të gjuhës dhe letërsisë shqipe, sepse mendojnë se një numër i njerëzve duhet ta njohë gjuhën dhe kulturën shqiptare. Është dëm i vërtetë nëse nuk paska kuadër për një program të tillë. Programe të tilla duhet të ekzistojnë, pasi që ne jetojmë në një rajon ku jetojnë popuj të ndryshëm ku duhet t’ia njohim edhe gjuhën, edhe kulturën e edhe letërsinë. Një program i tillë do të ketë një numër të kufizuar të studentëve aq sa do të mund të punësoheshin në Kosovë”, deklaroi Dukagjin Pupovci.

Programi “Ballkanistika” në Fakultetin Filologjik do të merret me studimet e gjuhëve, kulturën, gjeografinë dhe historinë e Ballkanit. Ideja për themelimin e këtij programi ka ardhur nga Departamenti i gjuhës shqipe, duke u bazuar në nevojat e zgjerimit të hulumtimeve shkencore si dhe për nevojat që ka tregu i Kosovës./KultPlus.com