Gjashtë rregulla që ta kthejnë ditën mbarë, sipas psikologut Mikhail Labkovsky

Psikologu i njohur Mikhail Labkovsky, nuk e fsheh faktin se ai u bë një psikolog pasi u mor me problemet e tij dhe ai arriti të përballej me to. Si rezultat i përvojës së tij 30-vjeçare të vëzhgimit, ai formuloi 6 rregulla. Autori pretendon se këto rregulla ndihmojnë vërtet për të mposhtur neurozën.

Ne vendosëm të mësojmë më shumë rreth këtyre 6 rregullave nga Mikhail Labkovsky. Le të provojmë të gjitha parimet për t’u bërë më të lumtur dhe më të shëndetshëm.

Bëni vetëm atë që dëshironi.

Ky rregull është kryesori. Thjesht bëni vetëm ato gjëra që dëshironi vërtet t’i bëni. Dhe funksionon me të gjitha situatat, qofshin ato të përditshme (Çfarë duhet të gatuaj për mëngjes?) Ose që ndryshojnë jetën (A duhet të martohemi vërtet? A kemi nevojë për një fëmijë tani? A mund të transferohem në një qytet tjetër? A duhet të ndryshoj punën time ose jo?). Vetëm dëgjoni zemrën tuaj dhe bëni atë që dëshironi.

Për të rritur një fëmijë të vetë-mjaftueshëm me një psikikë të shëndetshme, ky rregull duhet të përdoret duke filluar nga lindja e foshnjës. Pyetje të tilla si “Çfarë dëshiron të bësh tani?” “Çfarë dëshironi të hani?” “Çfarë doni të vishni sot?” janë hapat e parë.

Mos bëni atë që nuk doni të bëni.

Një nga frazat kryesore Labkovsky është: “Lëshimet dhe kompromiset janë një rrugë e drejtpërdrejtë për tek një kardiolog ose një onkolog”. Ideja e “unë nuk dua ta bëj”, por “duhet” të çon në të njëjtat pasoja.

Kjo është arsyeja pse ju nuk duhet të bëni gjëra që nuk doni të bëni. Dhe nëse e bëni akoma, mos u habitni që jeni të palumtur, të shqetësuar dhe të pasuksesshëm.

Mos heshtni nëse nuk ju pëlqen diçka.

Sjellja tipike e një neurotiku është të grumbullojë zemërimin e tyre dhe pastaj të vuajë duke debatuar me një kundërshtar imagjinar në kokën e tyre. Është më pak romantike, por është më mirë që të gjithë të thonë: “Jo, nuk më pëlqen. Mos më flisni në këtë mënyrë”.

Autori i metodës gjithashtu thekson që duhet ta thuash vetëm një herë. Nëse nuk ka reagim, më mirë të shmangni marrëdhënie të tilla.

Mos u përgjigjni nëse nuk ju pyesin.

Deklarata të tilla si “Kurrë nuk e gjeta darkën gati” ose “Unë jam aq i lodhur. Unë kam uri!” dhe kështu me radhë nuk janë pyetje. Dhe ju nuk duhet t’u përgjigjeni atyre.

Ata i provokojnë njerëzit të përgjigjen. Për shembull, “Çfarë nuk shkon? Pse po ankohesh?” Ju duhet të kuptoni se frazat e tilla janë frazat manipuluese të neurotikëve. Labkovsky pretendon se nuk duhet të përgjigjeni ose më mirë të reagoni në përputhje me rregullin mësipër: “Nuk më pëlqejnë biseda të tilla”.

Përgjigjuni vetëm pyetjeve.

Nëse ju bëhet një pyetje dhe i përgjigjeni vetëm kësaj pyetjeje, ju jeni një person me vetëbesim. Përndryshe, duket si një justifikim. Çdo shpjegim ose sqarim shtesë mund të trajtohet si një justifikim. Nëse një person dëshiron detaje, ai do të bëjë pyetje shtesë.

Flisni vetëm për veten tuaj ndërsa grindeni.

Parimi kryesor i kësaj metode është të shpjegojë ndjenjat tuaja dhe pritshmëritë tuaja se si doni që njerëzit përreth jush të sillen me ju.

Ky rregull nuk ngre asnjë konflikt: në të vërtetë nuk grindeni me partnerin tuaj. Ju flisni vetëm për veten dhe ndjenjat tuaja.

Autori shprehet se për të ndjerë ndryshime pozitive, duhet të ndiqni këto metoda për të paktën 6 muaj. / KultPlus.com

“Nëse ndryshon mendjen, mund të ndryshosh edhe jetën”

Uilliam Xhejms është i mirënjohur për punën e tij mbi filozofinë e fesë dhe atë të pragmatizmit, duke kërkuar të zbulojë sesi duhet të veprojë dikush, kur nuk ka njohuri të së vërtetës përfundimtare. Xhejms ishte njëri ndër mendimarët kryesorë të fundshekullit XIX-të dhe nga shumë konsiderohet si filozofi amerikan më me ndikim.

Libri i tij “Parimet e psikologjisë” ndihmoi për një transformim rrënjësor të mënyrave se si mund të konceptoheshin dhe interpretoheshin dukuritë psikologjike gjatë shekullit të 20-të.

Xhejms mendoi që të shkruajë librin “Parimet e psikologjisë” për dy vjet, por në fakt, koha e shkrimit të librit i kushtoi rreth 12 vjet. Karriera e tij profesionale, pas botimit të librit, ishte në rritje dhe Xhejms mori titullin “Profesor” në filozofi më 1895 dhe katër vjet më vonë edhe titullin “Profesor” në psikologji. Libri “Parimet e psikologjisë” pati sukses, sepse edhe gjuha e përdorur ishte mjaft e përpunuar dhe e qartë për publikun. Megjithatë, disa kritikë e quajtën këtë libër me epitetin jo sistematik. Ky epitet erdhi nga fakti se, ndonjëherë, Xhejms nuk ndiqte në libër rregullin e përshkrimit konvencional të çështjeve të paraqitura.

Disa nga parimet e psikologjisë kanë të bëjnë me ndergjegjen, mendimet, e njeriun në tërësi. Xhejms pohon se çdo mendim ka tendencën të jetë pjesë e një ndërgjegjeje personale. Në çdo ndërgjegje personale mendimi është gjithmonë në lëvizje të vazhdueshme. Për Xhejmsin mendimi duket se është në lidhje me objekte të pavarura nga vetja, njeh dhe kryen funksionin e njohjes. Gjithashtu mendimi nga objektet pranon disa pjesë dhe refuzon pjesë të tjera, dmth, në mënyrë konstante zgjedh ndërmjet tyre.

Suksesi i botimit të parë e shtyu atë drejt botimit të librit “Psikologjia, një kurs i shkurtër”, më 1892. Libri shërbeu si tekst mësimor për studentët dhe botimi i tij i solli Xhejms një rritje të të ardhurave financiare. Interesant ishte fakti se James asnjëherë, gjatë punës kërkimore në psikologji, nuk e përshkroi punën në laborator si një element parësor të kërkimit psikologjik, por e konsideroi atë si diçka jomotivuese.

Idetë që Xhejms shprehu në psikologji ndikuan që, në fundin e shekullit të 19-të, të konsiderohet, në qarqet shkencore të kohës, si një nga udhëheqësit filozofikë të ShBA-së./KultPlus.com

Psikologë, psikiatër, epidemilogë e mjekë nga Kosova do të nisen për në Shqipëri

Shoqata e Psikologëve të Kosovës, njofton se një grup prej 50 psikologësh, 4 psikatër, 1 epidemiolog dhe 1 mjek, të dielën do të nisen për në zonat e prekura nga kriza që u shkaktua pas tërmetit 6.4 shkallësh të Rihterit, në Thumane, Durrës dhe Tiranë.

Në njoftimin për media thonë se nisna bëhet të dielën në orën 5 të mëngjesit.

Në përbërje të ekipit janë:

2 mjekë psikiatër

2 mjekë neuropsikiatër

2 mjekë epidemiologë,

50 psikologë nga Shoqata e Psikologëve të Kosovës në përbërje edhe nga SHBA (PhD), dhe

15 nga Shoqata e Psikologeve të Shqipërisë, që te gjithë profesionistë të shëndetit mendorë me përvojë.

“Aktiviteti ynë ka vazhduar edhe gjatë datës 26 dhe 27 nëntor, me grupe të vogla, por që ky aktivitet do jetë më i madhi i këtij lloji me ç’rast do të bëjmë edhe identifikimin dhe regjistrimin e personave të trajtuar, në data bazë në mënyrë që të ndjekim ecurinë e tyre pas periudhës 4 javore kur është periudha në të cilën personat e traumatizuar mund të shfaqin flash back,, apo ripërjetim të skenave, çka është shumë e rrezikshme dhe si diçka duhet të ndiqet në mënyrë kontinuele me qëllimin e vetëm që ato të mos kalojnë në çrregullime mendore, apo në PTSD”, thuhet në njoftim që e transmeton Koha.net.

Në njoftim theksohet se aktiviteti do të jetë i koordinuar me Urdhrin e Psikologut në Republikën e Shqipërisë. / KultPlus.com