Presidenti Meta vlerëson artistin e ndjerë Qamil Grezda me titullin ‘Kalorës i Urdhrit të Skënderbeut’

Presidenti i Republikës, Ilir Meta vlerësoi sot me Titullin e lartë “Kalorës i Urdhrit të Skënderbeut” artistin e shquar dhe piktorin, Qamil Grezda (pas vdekjes), me motivacionin: “Për kontributin e veçantë në realizimin e veprave të arteve pamore në gjininë e portretit dhe peizazhit, duke lënë gjurmë në zhvillimin tradicional të këtyre gjinive me cilësi të lartë artistike, si dhe për përgatitjen e shumë brezave të artistëve të rinj”.

Në ceremoninë solemne të organizuar në kopshtin e Institucionit të Kreut të Shtetit, në prani të artistësve, studiuesve dhe personaliteteve të kulturës, Presidenti Meta duke i dorëzuar titullin e lartë të birit, skulptorit Ermir Grezda, theksoi se “Kam kënaqësinë e veçantë që të dekoroj një personalitet, i cili ka lënë gjurmë të thella e të rëndësishme në artin shqiptar dhe që do të vlerësohet e ndikojë edhe në brezat e ardhshëm të artistëve, piktorin e shquar Qamil Grezda.  Për gjithë kontributin e madh të dhënë për artin pamor shqiptar si dhe në përgatitjen e brezave të rinj të artistëve shqiptarë, kam nderin t’i akordoj Titullin e lartë ‘Kalorës i Urdhrit të Skënderbeut’.

“Arti kapërcen kohë dhe dimensione, ndikon e prek breza të tërë edhe pas dekadash e shekujsh, ndaj  edhe veprat e Qamil Grezdës e bëjnë atë të pranishëm në kohën tonë. Është një kënaqësi dhe privilegj që veprat këtij artisti, të njohur edhe si ‘grabitqari i bukurisë së natyrës’ janë të ekspozuara sot edhe në mjediset e këtij institucioni”, tha Meta.

“Artisti Qamil Grezda vinte nga një familje e shquar patriotike, e cila për shkak të dhunës serbe u detyrua të shpërngulej në Shqipëri dhe ardhja në Tiranë i shërbeu pikërisht për të nisur edhe rrugëtimin e tij artistik pasi iu mundësua të studionte vizatimin dhe pikturën me artistë të mëdhenj të artit tonë si Odhise Paskali e Abdurrahim Buza”, theksoi ai.

“Ai i përket grupit të artistëve të cilët dhanë një kontribut të madh si krijues dhe si përgatitës të një plejade artistësh të rinj.  Nëpërmjet punës si një ndër themeluesit dhe pedagogët e Liceut Artistik “Jordan Misja”, si drejtori i parë i Muzeut Kombëtar, njëkohësisht i Galerisë Kombëtare të Arteve, dhe si piktor i Teatrit Popullor, Grezda ka lënë gjurmët e tij në artin shqiptar, por edhe në konsolidimin e institucioneve kulturore të vendit. Qamil Grezda është nga artistët që hodhën bazat profesionale të arteve figurative shqiptare. Në mjedisin e artit pamor shqiptar, artisti Grezda dallohet për dashurinë e tij për ngjyrat dhe për ndjeshmërinë e lartë realiste në portrete e peizazhe, duke u ndikuar edhe nga piktori i shquar Kolë Idromeno”, tha Meta.

“Në peizazhet e tij dallohet tërheqja e veçantë që ai kishte për natyrën dhe historinë e Shqipërisë dhe të Kosovës, të cilave iu kushtoi një pjesë të madhe të krijimtarisë së tij të shquar. Ndërkohë që edukimi me atdhedashurinë dhe kombëtarizmin shqiptar, qysh në vendlindjen e tij Gjakovë, shprehet me madhështi në portretizimin dhe pikturimin e figurave historike si Bajram Curri, Isa Boletini, Hasan Prishtina apo edhe te veprat ‘Gryka e Kaçanikut’, ‘Lidhja e Prizrenit’, etj”, u shpreh Meta.

“Vepra e tij është e qartë plot frymë atdhetarie, një ndër elementët për të cilin është konsideruar e vlerësuar përgjatë gjithë krijimtarisë.  Është kënaqësi që edhe disa prej pasardhësve të tij, vazhdojnë rrugën e artit e të kulturës, duke dhënë një kontribut të shquar në këtë drejtim”, – u shpreh Presidenti Meta. Me këtë rast në kopshtin e Institucionit të Kreut të Shtetit, u zhvillua edhe një ekspozitë me punime të hershme të piktorit Qamil Grezda”, tha Meta. / atsh/ KultPlus.com

Në 100 vjetorin e lindjes, Qamil Grezda rikthehet në GKA me 55 vepra arti

Ekspozita “Grabitqari i bukurisë së natyrës” sjellë pas 27 vitesh në Galerinë Kombëtare të Arteve piktorin e shquar Qamil Grezda. Kjo ekspozitë është një retrospektive e artistit me rastin e 100-vjetorit të lindjes.

Ekspozita përfshin edhe disa objekte personale të piktorit dhe vjen e kuruar nga Olsen Gripshi.

Ekspozita e cila u hap sonte, përbëhet kryesisht nga koleksioni i familjes i ruajtur nga i biri Ermir Grezda, por ekspozitës i janë shtuar edhe 12 vepra nga Fondi i Galerisë Kombëtare të Arteve, ku sipas drejtorit Artan Shabani në këtë fond janë rreth 30 vepra të Grezdës.

Përmes retrospektivës, por edhe veprave të paekspozuara më parë, publiku njohu artin e tij në teknikën e pastelit, por edhe vizatimet në letër apo thasë kafeje, që artisti i realizonte kur nuk mund të siguronte kanavacën. Për publikun do të jenë të prekshme edhe objektet origjinale të vetë artistit si: xhaketa, apo kapelet të cilat mbante kur pikturonte në natyrë, kavaleti, valixhja me penelat e bojërat, ditari vetjak dhe maska në allçi e piktorit fill pas vdekjes së tij.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri më datë 10 shtator.

Piktori Qamil Grezda ka lindur në Gjakovë në maj të vitit 1917 në një familje misionare patriotike. Familja e tij u largua nga Kosova për shkak të politikës diskriminuese serbo-sllave. Grezda shquhet për kreativitet të lartë shprehës, ku dallohen portrete si “Romania”, “Portret plake”, “Portret gruaje”, “Shkodrani” e të tjera. Ai shquhet edhe për pikturimin e figurave historike, si “Bajram Curri”, “Isa Boletini”, “Gryka e Kaçanikut”, “Lidhja e Prizrenit “ “Hasan Prishtina”, etj. Në Galerinë Kombëtare të Arteve në Tiranë ruhen 33 vepra të tij. Dhe, për punë kreative tejet të ravijëzuar, piktori Grezda u shpërblye me shumë shpërblime e me mirënjohje të veçanta. / KultPlus.com