Lloji i gruas

Poezi nga Sarah Kay

Përktheu Rrona Jaka

Nëse jeni rritur si një tip gruaje të cilën njerëzit duan ta shohin
Lini të shohin
Por mos e ngatërroni syrin me dorën, apo dritaren apo pasqyrën
Lini të shohin se si duket një grua e vërtetë.
Ka mundësi që s’kanë parë një të tillë më parë.

Nëse jeni rritur si një tip gruaje të cilën njerëzit duan ta prekin
Lini t’u prekin
Nganjëherë, nuk jeni ju ajo për të cilën po e zgjasin dorën
Po kërkojnë një shishe, një derë, një sanduiç, një Pulitzer, një grua tjetër. 
Por duart e tyre të gjetën ty të parën
Mos e mendoni vetën si një shpëtimtare, apo një muzë, apo premtim, apo një viktimë
Ju jeni një grua, me lëkurë e kocka, damar e nerva, flokë e djersë
Ti s’je bërë prej metaforash, s’ke nevojë të kërkosh falje, apo të justifikohesh.

Nëse jeni rritur si një tip gruaje të cilën njerëzit duan ta mbajnë
Lini t’ju mbajnë
Gjithë ditën praktikojnë se si duhet ta mbajnë trupin drejt
Edhe pas gjithë këtij zhvillimi, ende duket jo e natyrshme. 
Ende i shtrëngon muskujt, i mban drejt krahët dhe shpinën
Vetëm disa prej tyre do të duan të struken thellë Brenda teje
Ta pranojnë se nuk i dinë përgjigjet të cilat kishin menduar se do t’i mësonin deri tash.
Ndoshta mendojnë se ti i ke përgjigjet
Po ti s’di gjë, ti s’je përgjigja
Ti s’je problem
Ti s’je një poezi, një gjëegjëzë apo një shaka

Grua, nëse jeni rritur si ajo që njerëzit duan ta duan 
Lini t’ju duan
Të t’ju duan nuk është njësoj si t’ju dashurojnë
Kur bini në dashuri është sit ë zbulosh një oqean pas shumë zhytjeve në këneta
Është sit ë kuptoni që keni duar
Është sit ë ecësh në një shteg të vetmuar pasi e gjithë turma ka shkuar në shtëpi

Mos humbni kohë duke menduar se jeni tipi i gruas të cilën njerëzit duan ta lëndojnë
Nëse ju lë me një zemër të thyer që buçet si alarm makine, mëso të këndosh nën tingujt e saj.
Është e vështirë të ndalosh së dashuri oqeanin pasi ka mbaruar batica dhe ke mbetur gjithë krip
Prandaj fale vetën për gjithë këto vendime. 
Për ato që i quan “dështime” teksa fle e zhgënjyer për to
Dije që je tipi i gruas që po kërkon të gjesh veten 
Lëri të përmbysen statuset shoqërore, s’kanë pse të të definojnë
Ti je e gjitha që të duhet
Je një grua që e ka ndërtuar veten 
Ti je bërë për ta zbuluar veten