“Kush nuk guxon asgjë, asgjë të mos shpresojë”

Friedrich Schiller lindi më 10 nëntor të vitit 1759 në Marbach am Neckar dhe vdiq më 9 maj të vitit 1805 në Weimar (lexo: Vaimar) ishte poet, dramaturg dhe historian aleman dhe gjerman i shquar, shkruan KultPlus.

Njihet pranë Goethe (Gëtes) si autori më i shquar i klasikes gjermane. Shumë pjesë teatrale të tijat i përkasin repertorit standard të teatrit të gjuhës gjermane. Baladat e tij radhiten tek më të dashurat e poemave gjermane.

Thënie nga Friedrich Schiller:

Kur alkooli hyn, gjëra të çuditshme dalin.

Atë që refuzon në një minutë, as përjetësia s’do të ta kthejë.

Shpirtrat e mëdhenj dinë të vuajnë në heshtje.

Edhe e bukura duhet të vdesë.

Çdo gjë e re, qoftë edhe lumturia, na tremb.

Kush mendohet shumë, pak bën.

As hyjnitë nuk mund të luftojnë kundër idiotësisë.

Historiani është një profet që sheh nga e shkuara.

Kush nuk guxon asgjë, asgjë të mos shpresojë.

As njeriu më i mirë nuk mund të gjejë paqe, nëse kjo nuk i bie përshtat fqinjit të keq. /KultPlus.com