Hapet ekspozita “Sepp Jahn – Udhëtim në Shqipëri 1937”

Në mjediset e Ambasadës së Republikës së Shqipërisë në Vjenë është hapurekspozita “Sepp Jahn – Udhëtim në Shqipëri 1937”, e ideuar nga Ina Arapi, kuruar nga Elsa Martini.

Ekspozita përmban punime të Prof. Mag. art Sepp Jahn (10.02.1907 Krems a/d Donau – 07.04.2003 Wien), të cilat ai i kreu gjatë udhëtimit tё tij nёpёr Shqipёri gjatё vitit tё largёt 1937.

Ai studioi për arkitekturë në Institutin e Lartë Teknik dhe më vonë kreu Master class për pikturë në Akademinë e Arteve të Bukura në Vjenë. Piktori austriak Jahn, u nderua nё fund tё studimeve me Çmimin e Madh të Romës, nё fakt, një bursë tё cilёn ai e shfrytёzoi pёr tё udhёtuar nё Shqipëri, Jugosllavi e Greqi. Gjatё udhёtimeve tё tij nёpёr Shqipёri, me talentin e tij nё pikturё, Jahn kapi peizazhe tё natyrёs, arkitekturёs dhe jetesёs sё pёrditshme tё shqiptarёve tё atёkohshёm.

Pёrpos akuareleve tё çmuara dhe tё pa ekspozuara mё herёt, ekspozita pёrmban edhe një kostum popullor për gra, një mantel (xhamadan) i qëndisur, nё ruajtje prej 83 vitesh, së bashku me një shtamë uji e një gjym bakri. Interes tё veçantё pёrbёn fakti qё ato i janё dhuruar piktorit austriak nga Mbreti Zog pasi ai kreu njё portret shumё tё pёlqyer prej tij.

Në këtë aktivitet morën pjesë familjarë dhe të afërm të autorit, Ambasadori i Kosovës në Vjenë Lulzim Pllana, përfaqësues nga Ministria e Jashtme, kryetari  Shoqatës së Miqësisë Austri Shqipëri, Ambasadori Arno Riedel, ish-Deputet i Parlamentit Austriak Wolfgang Grossruck, etj..

Të pranishmit u përshëndetën nga Ambsadori Roland Bimo dhe kuratore Elsa Martini, ndërsa studjuese Prof. Ina Arapi foli për aktivitetin e Prof. Sepp Jahn.

Akuarelet e vizatimet e piktorit Jahn mund të shihen nga afёr nё mjediset e Ambasadёs në Vjenë deri nё datёn 30 tetor.