Sot është përvjetori i lindjes së dramaturgut të shquar, George Bernard Show

George Bernard Shaw ishte dramaturg i shquar anglo-irlandez, laureat i Çmimit “Nobel për letërsi, shkruan KultPlus.

Ai u lind në Dublin më 22 korrik 1856 ku mësoi për ndihmës shitës, më 1876 shpërngulet për në Londër. Shaw është marrë me muzikë dhe kritikë të teatrit, ndërsa më 1925 është fitues i Çmimit “Nobel” për letërsi.

“Pygmalion”, tregim me temë dashuri-linguistikë për profesorin Higgins dhe Elizi Doolitle, sigurisht se është pjesa më e mirë dhe më e njohur teatrore e G.B.Shawit, por përveq këtyre komedive, ka shkruar edhe drama qytetare në stilin ibsenovian duke e kritikuar moralin fals. Mjeshtër i gjuhëve të ndërsjella dhe paradokseve. Vdiq më 2 nëntor, 1950. /KultPlus.com

George Bernard Shaw: Ata të cilët nuk ndryshojnë dot mendjen e tyre, nuk mund të ndryshojnë asgjë

George Bernard Shaw (26 korrik 1856 – 2 nëntor 1950), ishte një dramaturgët më të mirë të historisë dhe bashkë-themelues i London School of Economics.

Irlandezi që ishte edhe kritik e polemit, ndikoi në teatrin perëndimor, por edhe në kulturë dhe politikë.

Shaw shkroi mbi 60 vepra dhe i njohur për satirën bashkëkohore dhe ai u bë dramaturg kryesor i brezit të tij, ndërsa në vitin 1925 u nderua me Çmimin Nobel në letërsi.

Në vijim, ju njohim me 20 nga thëniet e tij më të mira dhe si gjithnjë, për më të duruarit dhe ata që kanë dëshirë të dinë më shumë rreth kësaj figure madhështore të artit, mund të gjeni një material më të zgjeruar në fund…


 1. “Koha është një mësues i mirë, por i vret të gjithë nxënësit e saj”.
 2. “Një jetë e kaluar me gabime jo vetëm që është më e ndershme, por më e vlefshme se një jetë e kaluar duke mos bërë asgjë”.
 1. “Fuqia e vëzhgimit të saktë është quajtur zakonisht cinizëm, nga ata që nuk e kanë këtë aftësi”.
 1. “Nuk ka sekrete të mbajtura më mirë, sesa sekretet që supozojnë të gjithë”.
 1. “Mos u bëj të tjerëve atë që të tjerët të bëjnë ty, pasi nuk mund të keni të njëjtat shije”.
 1. “Nuk ka dashuri më të sinqertë, se sa dashuria për ushqimin”
 1. “Mënyra ime e të bërit shaka është të tregoj të vërtetën. Është shakaja më qesharake në botë”
 1. “Në burgun e parë që pashë ishte e gdhendur: Mos bëni keq, mësoni të bëni mirë, por ajo ishte e shkruar jashtë, kështu që të burgosurit nuk mund ta shihnin”.
 1. “Ata të cilët nuk ndryshojnë dot mendjen e tyre, nuk mund të ndryshojnë asgjë”
 1. “Nuk luajmë më sepse plakemi. Plakemi sepse nuk luajmë më”.
 1. “Rregulli i artë është se nuk ekzistojnë rregullat e arta”.
 1. “Martirizimi është e vetmja mënyrë si një njeri mund të bëhet i famshëm pa aftësi”.
 1. “Mungesa e parave janë rrënja e gjithë të këqijave”
 1. “Kur një gjë është për të qeshur, kërko me kujdes për një të vërtetë të fshehur.”
 1. “Fuqia e vëzhgimit të saktë është quajtur shpesh cinizëm nga ata që nuk e kanë atë.”
 1. “Shkenca kurrë nuk zgjidh një problem, pa krijuar dhjetë të tjerë.”
 1. “Kujdes nga dituria e devijuar, sepse ajo është më e rrezikshme se padituria”.
 1. “Rinia është e mrekullueshme. Sa krim që shpenzohet më kot tek fëmijët.”
 1. “Jeta nuk ka të bëjë me gjetjen e vetvetes. Jeta ka të bëjë me krijimin e vetvetes”