40% e popullatës në Zvicër ndihet e vetmuar, ekspertët të shqetësuar

Referuar një studimi në Zvicër tregon se afro 40% e popullsisë ndjehet e vetmuar dhe ky fenomen është shqetësues për ekspertët, transmeton albinfo.ch.

Në Cyrih, psikologu Felix Hof rregullisht merret me njerëz që nuk kanë miqësi. “Shumë nga pacientët e mi thonë për veten e tyre se nuk kanë miq.” Në parim preken personat e të dy gjinive dhe nga të gjitha shtresat shoqërore. Dhe kur bëhet fjalë për moshën, do të ishin kryesisht të rinjtë midis 18 dhe 27 vjeç dhe njerëz mbi 45 vjeç.

Një studim i Zyrës Federale të Statistikave (FSO) – që daton nga viti 2017 – e konfirmon këtë: 38% e popullsisë së moshës 15 vjeç e lart thonë se ndjehen të vetmuar.

Ndërkohë studimi i fundit tregon rritje të përqindjes në mbi 39% të njerëzve që ndihen të vetmuar në mungesë të shoqërisë, transmeton tutje albinfo.ch.

Referuar deklaratës së psikologut të Aargau, Thomas Spielmann, digjitalizimi luan një rol jo të vogël.

Sipas tij, kontaktet mbeten sipërfaqësore, nëse lëvizni shumë në botën digjitale, humbni kontaktin me të tjerët, shton ai.

“Ne nuk i njohim më ndjenjat e të tjerëve, por përqendrohemi në tonat. Atëherë ekziston një rrezik i madh për të mbetur pa miq”, shpjegon psikologu në jetën reale.

Nga ana tjetër, Felix Hof tregon se në 10 deri në 15 vjetët e ardhshme do të jenë vendimtare për evolucionin e shoqërisë sonë:  “Nëse nuk e trajtojmë problemin e vetmisë dhe nuk e vendosim nën kontroll, ka shumë mundësi që sistemi shëndetësor të jetë i rëndë, test se në fund ekonomia vuan jashtëzakonisht.” Katja Rost sheh gjithashtu një rrezik për demokracinë, e cila kërkon një pjesëmarrje të caktuar: “Me çdo person që e shmang atë, kohezioni social zvogëlohet, gjë që rezulton në gërryerjen e strukturave demokratike”. Njerëzit e izoluar shpesh aspirojnë të bëjnë pjesë: “Duke bërë këtë, ata shpesh gjejnë – për shembull në rrjet – një lidhje me lëvizjet ekstremiste”. / KultPlus.com