Koha e humbur në mënyrë të gabuar, mesazhi i fuqishëm brenda shfaqjes “Andërr”

Jeta Zymberi

Koha, kjo monedhë e çmuar e jetës suaj, është e vetja që ju e keni në dorë dhe jeni ju ata të cilët mund të vendosni se si do ta shpenzoni. Pikërisht, kjo çështje e kohës që sot është problemi kryesor i secilit prej nesh, do të vijë e shtrirë në një dimension tjetër, shkruan KultPlus.

Është shfaqja “Andërr” që përmes Trupës së Baletit, do të shpalosë në mënyrë artistike rëndësinë e kohës duke dashur kështu të përcjellë një mesazh të fuqishëm, që koha e kaluar me njerëzit e dashur është më e çmuar se koha e humbur pas punës dhe materialit.

“Andërr” njëkohësisht është shfaqja e parë për këtë vit që do të ngjisë në skenë Trupën e Baletit Kombëtar të Kosovës, ndërsa do të sjellë balerinin Kreshnik Musolli në rolin e koreografit, rol ky me të cilin Kreshniku po e sfidon vetën për herë të parë.

Në një konferencë për media të mbajtur sot në Teatrin Kombëtar të Kosovës, balerini Sinan Kajtazi i cili tashmë është edhe në rolin e ushtruesit të detyrës së drejtorit, bëri hapjen e konferencës ku u shpreh i lumtur për punën që është bërë për këtë shfaqje duke uruar koreografin për angazhimin e tij dhe gjithë trupën e baletit.

Por për të folur për këtë shfaqje e cila pritet të vijë premierë nesër, fjalën e mori koreografi Kreshnik Musolli, i cili tregoi se kjo shfaqje vjen me risi sa i përket muzikës dhe lojës sepse në këtë shfaqje përfshihet muzika hip hop që për këtë institucion është diçka e re.

“Kjo shfaqje si temë kryesore ka kohën, në kuptimin që asnjë njëri nuk mund ta ndal, ta kontrollojë ose ta kthejë, e më së shumti që sot nuk po vlerësohet sa duhet koha. Ky është një realitet i hidhur, ku njeriu po duhet t’i mbajë dy apo tri puna për me arrit mi realizu kërkesat elementare jetësore dhe kjo është arsyeja që ja merr e gjithë kohën dhe nuk arrin të shpenzojë kohë me familje dhe njerëz të tjerë përreth”, është shprehur koreografi.

Në shfaqje prezantohet një komunitet që jetojnë në një lagje më të varfër dhe pjesë e asaj lagje janë Seadi dhe Aulona një çift të cilët i simbolizon dashuria magjike për njëri tjetrin, e të cilën dashuri mund ta quajmë edhe Andërr, prandaj edhe shfaqja mban këtë titull dhe në të njëjtën kohë kjo lidhet edhe me anën tjetër të shfaqjes, me lakminë që Seadi ka ndaj Sinanit, një djalë i cili ka një bandë dhe jetojnë në një botë të kundërt me këtë që e përshkruam më herët, ata kanë pasuri, autoritet, pushtet e gjithçka tjetër dhe kjo e shtynë Seadin të lakmojë që të jetë si ta. Por pikërisht kjo lakmi bënë që të rrënohet dashuria e Seadit dhe Aulonës.

Kjo shfaqje shpalosë më shumë aspektin psikologjik që ndodhë në trurin e njërit prej protagonistëve të shfaqjes, Seadit, por krejt kjo është e shprehur në mënyrë figurative dhe mbetet prej publikut që ta kuptojë.

“Një prej skenave që do ta veçojë është skena e quajtur “Karatina” që është bazuar në sallën tonë të Baletit Kombëtar të Kosovës që veç sallë nuk mund t’i themi, është një bodrum që nuk i ka as kushtet elementare për me qëndru as 5 minuta në të e le më të ushtrohet aktivitet fizik. Përmes kësaj pjesë të shfaqje, njëkohësisht paraqitet edhe gjendja e mjerueshme e këtij shteti, si ndotja e ajrit, izolimi e shumë probleme të tjera.”, është shprehut tutje koreografi Musolli.

Kjo shfaqje që zgjatë 55 minuta, në mesin e balerinëve ka edhe Aulonë Nuhiun e cila sot ishte e pranishme në konferencë. Balerina u shpreh që ishte një kënaqësi e madhe të punojë me koreografin Kreshnik Musolli.

“Gjatë këtij një muaji prova, gjithçka ka shkuar shumë mirë dhe koreografi është munduar që secilin rol ta përshtatë me balerinin. Ky rol është shumë i rëndësishëm për mua dhe kjo shfaqje ka një mesazh shumë të mirë për publikun, që secili të shfrytëzojë kohën me njerëzit që i ka afër dhe i do e jo të vrapojë pas gjërave të tjera dhe besoj që gjithë publiku në fund të shfaqjes do të kuptojë këtë mesazh”, u shpreh Nuhiu.

Ndërsa Sead Vuniqi pohoi që ngjarja e kësaj shfaqje i ka bërë të gjithë të reflektojnë.

“Kjo shfaqje po ta kujton që familjen dhe njerëzit e dashur shpesh i lëmë anash prej punëve e obligimeve të përditshme dhe shpresoj që kjo shfaqje të ndikojë te publiku që të kuptojë që nuk është gjithçka vetëm puna”, tha Vuniqi.

Gjithashtu edhe balerinët Muhamet Bikliqi dhe Jeta Musolli u shprehën të kënaqur me gjithë procesin e punës dhe të bindur që kjo shfaqje do të përcjellë tek publiku një mesazh shumë të rëndësishëm.

Premiera e shfaqjes “Andërr” vjen nesër, më 14 shkurt në ora 20:00. / KultPlus.com