Festivali i Këngës në RTK do të sjell artistë të njohur, Ahmetxhekaj: Shpresojmë të marrim ftesë për Eurovizion

Radio Televizioni i Kosovës me mbështetje të Ministrisë për Kulturë, Rini dhe Sporte kanë përvjelë mëngët për organizimin e edicionit të parë të Festivalit të Muzikës, festival që i ka munguar deri më tash Kosovës, shkruan KultPlus.

Shkumbin Ahmetxhekaj në një intervistë ekskluzive për KultPlus ka treguar se ky projekt ka nisë prej qershorit të vitit 2022, dhe se sipas tij, edicioni i parë do të realizohet në vjeshtën e këtij viti.

“Ne synojmë që ky aktivitet të kthehet në një ngjarje të madhe kombëtare, ku artistë të rinj e me karrierë do të jenë pjesë e një gare muzikore për të zgjedhur këngën më të mirë. Pos saj, shpresojmë të marrim ftesë për pjesëmarrje në Eurovizion. Sa për rikujtim, vetëm televizionet publike kanë të drejtë të dërgojnë përfaqësuesit e tyre në garën evropiane të këngës. Çështjen e pjesëmarrjes në Eurovizion jemi duke e trajtuar me prioritet”, ka thënë Ahmetxhekaj.

Ahmetxhekaj këtë nismë e vlerëson me përgjegjësi të madhe, pasi që sipas tij, për herë të parë që nga themelimi i RTK-së, po ndërtojnë diçka të re.

“Gjatë këtyre viteve kemi përjetuar evoluim të rrymave muzikore dhe numër të madh të artistëve, prandaj nuk është mision i lehtë që të krijohet diçka duke ruajtur vlerat por edhe duke iu përshtatur shijes së publikut. Do të jetë kënaqësi që të shohim artistë të rinj e me karrierë duke garuar për “Okarinën’ e në të ardhmen edhe për të përfaqësuar Kosovën në Eurosong”, ka thënë Ahmetxhekaj.

Se kur do të bëhet thirrja e hapur për aplikim, Ahmetexhekaj ka thënë se së shpejti do të mbahet edhe takimi i parë me grupin punues që është përzgjedhë nga drejtori i festivalit Adi Krasta, i cili në të njëjtë kohë është edhe zëvendësdrejtor i përgjithshëm i RTK-së.

“Krasta ka përvojë të gjatë në organizimin e festivaleve dhe pres që ky edicion të jetë nisje e mbarë e asaj çfarë ne synojmë të ndërtojmë. Këtë javë do të kemi takimin e parë më grupin punues që e ka përzgjedhur Krasta dhe disa nga detajet e tjera kohore do të përcaktohen në fillim të prillit”, ka thënë Ahmetxhekaj rreth përgatitjes së festivalit që tashmë është emërtuar si “Festivali i Këngës në RTK”.

Ndërkohë, përpos emërtimit të festivalit, drejtori gjeneral i RTK-së Ahmetexhekaj ka njoftuar se edhe çmimi kryesor që do të ndahet në këtë festival tashmë është emërtuar, dhe se trofeu kryesor i këtij festivali ka emrin “Okarina”.

Po për realizimin e këtij festivali është problemi i sallës, pasi që Prishtina ende nuk posedon një sallë profesionale që i plotëson kushtet për një organizim të tillë.

Ahmetxhekaj ka thënë se Adi Krasta së fundi ka vënë disa kontakte me Komunën e Prishtinës dhe ata të Ministrisë për Kulturë, Rini dhe Sporte për  sigurimin e objektit adekuat, dhe se sipas tij, vendimi final do të merret brenda pak ditësh.  “Por ne preferojmë që të jetë tek Pallati i Rinisë edhe për shkak të lokacionit”, ka thënë Ahmetxhekaj.

Drejtori gjeneral i RTK-së, Shkumbin Ahmetxhekaj ka folë më pas edhe për ekipin organizativ të këtij ediconi, që sipas tij, ky ekip do të finalizohet brenda pak ditëve, kurse sa i përket moderatorëve të edicionit të parë të këtij edicioni, ai ka thënë se për këtë çështje do të vendosin në një fazë më të vonshme.

“Moderatorët do të përcaktohen në një fazë të mëvonshme. Duke marr parasysh se ky është festival i parë dhe shumë i rëndësishëm do të sigurohemi që të moderatori/moderatorët të jenë hiq më pak se fantastik”, ka thënë Ahmetxhekaj.

Ai më pas ka treguar se përgjatë këtij festivali që do të zgjasë për tri mbrëmje, do të ftohen edhe artistë të njohur në këtë festival, dhe se sipas tij, tashmë i kanë diskutuar disa emra që mund të jenë edhe artistët pjesëmarrës të këtij edicioni.

Dhe për fund, duke pas parasysh se ky festival kërkon një përgatitje maksimale, pasi që edhe interpretimi do të jetë live dhe do të jetë nën përcjelljen e orkestrës së madhe të RTK-së, Ahmetxhekaj ka thënë se beson fuqishëm që ky festival do të jetë atraktiv për artistë.

“E kuptoj që mund të jetë sfidë, pasi deri më tash në Kosovë nuk ka pasur një festival të tillë, por fakti që ne po nisim përgatitjet qysh tash, nënkupton se do të ketë kohë të mjaftueshme që secili të përgatitet”, ka thënë për fund Ahmetxhekaj./ KultPlus.com

Shkumbin Ahmetxhekaj zgjidhet Drejtor i Radio Televizonit të Kosovës

Bordi i Drejtorëve të RTK-së zgjodhi Ahmetxhekajn në krye të Radio Televizionit të Kosovës për një mandat tre vjeçar me 8 vota për, 1 abstenim dhe asnjë votë kundër.

Në intervistën e mbajtur të mërkurën më 15 qershor, Ahmetxhekaj grumbulloi plotë 83.1 pikë. Shkumbin Ahmetxhekaj deri më tani ka qenë ushtrues detyre i drejtorit të RTK-së.

Pjesëmarrës në procesin e intervistimit ishin gjithsej nëntë kandidatë. Ndësa një nga kandidatët ishte larguar nga gara më herët.

“Në çdo fazë të procesit kanë qenë të ftuar monitoruesit nga shoqëria civile, organizatat ndërkombëtare, por ka pasur edhe qytetar të interesuar që kanë marrë pjesë në monitorim”, thuhet mes tjerash në njoftim.

Njoftimi i plotë:

Pas një procesi të rregullt vlerësues, bazuar në Ligjin për RTK-në 04/L-046 dhe në Rregulloren për Procedurat e Përzgjedhjes së drejtorit të përgjithshëm dhe menaxhmentit të lartë të RTK-së, Bordi në mbledhjen e mbajtur me datë 20.06.2022 ka zgjedhur z. Shkumbin Ahmetxhekaj për Drejtor të Përgjithshëm të Radio Televizionit të Kosovës (RTK) për një mandat tre vjeçar.

Për herë të parë në RTK, i gjithë procesi i vlerësimit dhe intervistimit ka qenë tërësisht transparent. Në çdo fazë të procesit kanë qenë të ftuar monitoruesit nga shoqëria civile, organizatat ndërkombëtare, por ka pasur edhe qytetar të interesuar që kanë marrë pjesë në monitorim.

Pyetjet për kandidatët janë bërë në prani dhe bashkë me monitoruesit rreth gjysmë ore para se të fillojnë intervistat. Edhe propozimet e monitoruesve janë marrë parasysh gjatë përpilimit të gjashtë pyetjeve.

Në procesin e intervistimit, janë paraqitur nëntë kandidatë. Ndërkaq, një kandidate nuk e ka vazhduar garën.

Procesi i intervistimit ka qenë i ndarë ne dy pjesë, ku në pjesën e parë kandidatët kanë prezantuar konceptin strategjik për zhvillimin e RTK-së, ndërsa në pjesën e dytë ata janë përgjigjur në gjashtë pyetjet e njëjta. Ky është rezultati i kandidatëve pas intervistimit:

Zgjedhja e Drejtorit të Përgjithshëm të RTK-së do t’i hapë rrugë një procesi të rëndësishëm reformash në transmetuesin publik të Kosovës për ta bërë atë konkurrent me mediumet në rajon dhe më gjerë.

Bordi i RTK-së rikujton se Zyra Kombëtare e Auditimit në raportin e auditimit të përformancës (2019-2021) dhe të pasqyrave financiare të RTK-së për  vitin 2021, ka gjetur një numër të konsiderueshëm shkeljesh për mënyrën se si është menaxhuar RTK-ja.

Prandaj, Bordi si organ udhëheqës dhe drejtues do t’i ofrojë bashkëpunim të plotë drejtorit të sapozgjedhur duke e inkurajuar dhe mbikëqyrur adresimin e plotë të rekomandimeve dhe gjetjeve të paraqitura në raportin e ZKA-së. / KultPlus.com