National Geographic shkruan për Shpellën e Gadimes: Toka e shpellës së Bukuroshes së Fjetur po zgjohet për të pritur turistë

Një mëngjes vjeshte në afërsi të fshatit Radavc në Luginën e Rugovës të Kosovës, mora një rrugë në këmbë nga hoteli im përgjatë lumit Drin i Bardhë, një habitat i shpejtë dhe i ftohtë për troftën që rrjedh nga maja Rusolia e Bjeshkëve të Nemuna gati njëqind milje drejt jugut në Shqipëri, shkruan National Geographic, transmeton KutlPlus.

Ujëvara e lumit, më e madhja e Kosovës, është një spektakël i mrekullueshëm i kaskadave episodike. Përfundimisht, vazhdova përgjatë shtegut për një gjysmë milje tjetër, duke kaluar gjurmët e bardha të fundit të sezonit të edelweiss, derisa arrita në hyrjen e mbyllur të një shpelle.

Një grua e re rreth të njëzetave u ul në një kabinë aty pranë. Ajo quhej Melisa Bojku, dhe pasi pranoi dy euro, më dha një kapele të fortë, eci me çelësin e saj deri te porta dhe së bashku shtrydhëm rrugën përmes grykës së ngushtë të shpellës. Brenda ishte e ftohtë dhe e lagësht. Disa lakuriq nate fluturuan mbi kokat tona. Një aromë e mykur, por jo mbresëlënëse e guanos varej në ajër. Dyshemeja e shpellës ishte e lëmuar, por jo e vështirë për t’u lundruar, dhe korridoret e saj gëlqerore të mprehta ishin ndriçuar në mënyrë diskrete me drita jeshile, të verdha dhe të kuqe. Ishte në të njëjtën kohë e ashpër dhe barok, si të hyje në një katedrale madhështore të një hyjnie të lashtë.

Bojku tha se shpella e gdhendur hidrologjikisht ishte të paktën dy milionë vjet e vjetër dhe se pullat e lagura të stalagmitit pranë këmbëve tona ishin foshnja të thjeshta, ndoshta rreth 500 vjeç, krahasuar me stalaktitet që shkëlqenin sipër. Ajo vuri në dukje vijat e kuqe të oksidit të hekurit që përshkruan përplasjen e lashtë midis gurit gëlqeror dhe shkëmbit vullkanik. Duke zbritur në mënyrë të qëndrueshme, ne përfundimisht mund të shihnim konturin e errët të një kanali nëntokësor. Më poshtë nesh, banonte një popullsi e madhe, nëse e padukshme, kriketash që ushqeheshin me insekte nga guanoja e lakuriqëve të natës.

Nuk mundëm të vizitonim një dhomë shtesë, kërkoi falje Bojku, sepse ajo përmbante mbetje njerëzore neolitike të gjashtë mijë viteve më parë që tani po ekzaminoheshin nga arkeologët. Aty ishte gjetur edhe një plumb nga Lufta e Parë Botërore, si dhe një tub njeriu i asaj epoke. Mund të ketë gjithashtu dëshmi të ushtarëve të Luftës së Dytë Botërore atje, sipas historive që vendasit i kishin thënë asaj. Kush e di se çfarë tjetër mund të shfaqet gjatë gërmimit?

Mund të ketë një mijë lakuriq nate në shpellë, që përfaqësojnë tetë lloje të ndryshme. “Gjatë ditës, ata janë duke u qetësuar,” tha Bojku. Me një buzëqeshje të turpshme, ajo shtoi: “Më pëlqen të hyj këtu pasi të dal nga puna, rreth katër ose pesë pasdite, vetëm që të qëndroj dhe t’i dëgjoj ata që fluturojnë dhe çmenden. Miqtë e mi mendojnë se jam pak i çuditshëm.”

Shpella e Bukuroshes së Fjetur, siç njihet sot fenomeni i lashtë gjeologjik i Radavcit, u zbulua për herë të parë në vitin 1968 nga arkeologët serbë. Por nuk do të shfaqej në asnjë hartë të Kosovës, aq më pak do të ishte një destinacion turistik që tërheq deri në 23,000 vizitorë të rritur në vit, po të mos ishin përpjekjet e Fatos Katallozit, 57-vjeçarit në natyrë që mori një nxënëse krejtësisht normale në Bojku dhe e stërviti atë për t’u bërë budalla në shpellë.

Për të parë lajmin e plotë të National Geographic klikoni KËTU./ KultPlus.com

Shpella e Gadimës, margaritari kryesor i natyrës në Kosovë

Ahmet Asllani ishte duke punuar në oborrin e shtëpisë së tij në fshatin Gadimë, afër Lipjanit në Kosovë kur ka hasur gjatë ndërtimit të shtëpisë në një gropë të vogël ku pa pjesë të mermerta.

Ai lajmëroi autoritetet e Lipjanit pa e ditur ende se ajo që kishte zbuluar do të kthehej më pas në një nga destinacionet turistike të Kosovës, pikërisht shpella e Gadimes apo siç njihet ndryshe shpella e Mermertë.

Kjo shpellë është e gjatë 1500 metra, dhe vetëm 1300 prej tyre mund të shihen nga vizitorët pasi nuk ka ende kalime për pjesën tjetër.

Gjatë verës temperatura në brendi të shpellës është konstante 13 gradë celsius dhe gjatë dimrit 11-13 gradë.

Në shpellë shihen edhe dukuri të tjera natyrore siç është liqeni, madhësia e të cilit mund të jetë 15 deri 25 metra. Kristalet të rralla që gjenden në këtë shpellë nuk gjenden në shumë vende prandaj këto kristale kanë vlerë evropiane, nga madhësia e rritjes së kristalit në një cm për 30,000 vjet kjo rrjedh se shpella është e vjetër 80,000 vjet.

Teksa ecën nëpër “rrugët” e saj, të kap syri figura të ndryshme të krijuara natyrshëm nga procesi kimik që njihen me emrat Peshku, Mjekra e Skënderbeut, Gjarpri, Romeo e Zhulieta etj.

Studimet për shpellën e Gadimes kanë nisur që në vitet ’70./ KultPlus.com

Shpellën e Gadimes, në 8 muaj, e vizituan rreth 20 mijë turistë

Rreth 20 mijë vizitorë ka pasur deri në këtë fazë të vitit Shpella e Gadimes.

10 mijë prej tyre llogaritet të kenë frekuentuar brendësinë e kësaj shpelle të rrallë vetëm gjatë muajve të verës, raporton koha.net

Në mesin e shumë bashkatdhetarëve që vizitojnë këtë monument natyror, është edhe Rami Osmani nga Melburni i Australisë, që ka ardhur për të parë sërish shpellën pas 15 vjetësh.

“Vij nga Melburni për të vizituar Kosovën, në pushime. Kam qenë në këtë shpellë më 2003, është një atraksion shumë i mirë, të bën të kthehesh përsëri e përsëri për ta vizituar. E mrekullueshme!Shumë ndryshime mbaj mend nga 2003-ta, është kujtim i mirë nga ajo që mbaj mend. Ende nuk kam hyrë brenda, por besoj që do të jetë një përvojë e mrekullueshme”, ka thënë Osmani

Të kënaqur me shifrat, janë drejtuesit e shpellës. Por, thonë se ky numër do të mund të ishte edhe më i madh sikur Shpella e Gadimes të promovohej edhe përmes guidave shtetërore. Pos kësaj, shpella që menaxhohet nga Ministria e Mjedisit, ka nevojë edhe për investime. Rrjeti i ri i ndriçimit në Shpellën e Gadimes është një investim i domosdoshëm, pasi në të vjetrin, që daton nga vitet e ’70-ta, që atëherë janë bërë vetëm investime të pjesshme, por që janë të pamjaftueshme. Përderisa në Divizionin për Turizëm të Ministrisë së Tregtisë, nuk kanë dhënë asnjë përgjigje, në Ministrinë e Mjedisit kanë thënë se do t’i investojnë 25 mijë euro për ndriçim.

“Kemi në projekt, fazën e fundit të ndërrimit të lidhjeve, kabllove dhe instalimeve të nevojshme me një vlerë rreth 25 mijë euro, të cilat do ta rregullojnë sistemin përfundimisht për 10-20 vjetët e ardhshëm. Specifikimi dhe para-masat e projektit janë përgatitur; mjetet ka gjasa që t’i sigurojmë brenda dy javëve dhe ta publikojmë tenderin”, ka thënë Bajram Kadriu, zyrtar për informim në MMPH.

Rreth 40 mijë llogaritet të ketë qenë numri i vizitorëve të këtij atraksioni natyror gjatë vitit të kaluar./ KultPlus.com

Shpella e Gadimes që nga sot është hapur për vizitorë

Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit të Kosovës ka njoftuar se problemet e paraqitura ditëve të fundit në sistemin elektrik të ndriçimit në monumentit e natyrës me rëndësi të veçantë “Shpella e Gadimes”, si pasojë e vërshimeve dhe defekteve me kabllot e furnizimit me rrymë, janë evituar dhe që nga sot Shpella e Gadimes është e hapur për vizitorë.

Problemet u evituan pas angazhimit të një kompanie profesionale nga AMMK, e cila ka identifikuar problemet dhe i ka evituar defektet.

Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit të Kosovës, si organ menaxhues i Monumentit të Natyrës me Rëndësi të Veçantë “Shpella e Gadimes’, i kërkon falje të gjithë vizitorëve që kanë planifikuar të realizojnë vizita gjatë kësaj periudhe kohore dhe i njofton që tani e tutje Shpella e Gadimes do të jetë e hapur dhe e sigurt për të mirëpritur vizitorët e saj.

“Kërkojmë mirëkuptim nga të gjithë vizitorët për mbylljen e përkohshme të shpellës, dhe njeherit ju bëjmë me dije që kushtet brenda shpellës janë specifike dhe kërkojnë mirëmbajte të vazhdueshme të rrjetit elektrik në shpellë, andaj mbyllja e përkohshme e shpellës në këto raste është e paevitueshme”, thuhet në njoftimin e Agjencisë.

Shpella e Gadimës, shpella e vetme e mermerit në Evropë

KultPlus ju sjellë pak histori nga Shpella e Gadimës e cila gjendet në fshatin Gadime në afërsi të Lipjanit.

Ajo është e gjatë 1500 metra, mirëpo për turistët është i mundshëm shikimi i vetëm 1300 metrave të para të shpellës, pasi që për pjesën tjetër të shpellës ende nuk janë të mundshme kalimet.
Shpella e Gadimës është shpella më e njohur në Kosovë dhe aktualisht është e vetmja e përgatitur për vizitorë në Kosovë. Pasuri e shpellës, që e bënë të veçantë është prezenca e aragoniteve të cilat si stoli shpellore janë dukuri të rralla.

Kristalet e këtyre stolive në shpellë paraqiten në galerinë e Aragoniteve të cilat karakterizohen me forma dhe drejtime të ndryshme të shtrirjes të cilat shpellën e bëjnë posaçërisht interesante dhe tërheqëse.

Në aspekt hidrologjik shpella e Gadimës është e pasur me ujëra nëntokësore. Në të njëjtin horizont paraqiten të gjitha llojet e ujërave të shpellave: ujërat e kondensuar, pikues, rrjedhës dhe qëndrues duke e shndërruar shpellën e Gadimës në objekt të veçante në aspekt hidrologjik.

Shpella e Gadimës paraqet fenomen karstik unik jo vetëm në Kosovë por edhe më gjerë. Në shpellë si duket ka edhe disa dukuri tjera natyrore siç është liqeni madhësia e të cilit mund të jetë 15 deri 25 metra. Mendohet që liqeni, kur të rregullohet, të kalohet me varka. Pjesa poshtë liqenit quhet Fyti i Shpellës.

Kristalet e rralla që gjenden në këtë shpellë nuk gjenden në shumë vende botërore prandaj këto kristale kanë vlerë evropiane. Nga madhësia e rritjes së kristalit në një cm për 30,000 vjet kjo rrjedh se shpella është e vjetër 80,000 vjet.

Në shpellë gjenden shumë simbole të formura nga këta kristalë: Peshku, Mjekra e Skënderbeut, Gjarpri, Romeo e Zhulieta etj./KultPlus.com

Shpellës së Gadimes i duhet buxhet për hapje të nivelit të ri

Shpella e Gadimes në Lipjan, është njëra ndër bukuritë që ka Kosova. Është e gjatë 1500 metra dhe ndahet në 3 nivele: niveli nënujor, niveli i mesëm që është për vizitorë, dhe niveli i sipërm që është zbuluar, por që është i pakalueshëm për vizitorë.

Pritet që për vizitorët të bëhen hapje të reja të hapësirave në Shpellën e Gadimes, por drejtoresha e Shpellës së Gadimes, Ardiana Pllana, i tha Radio Kosovës se nuk kanë buxhet të mjaftueshëm për këto ndërhyrje.

Në Shpellën e Gadimës në Lipjan, ka kohë që është zbuluar niveli tretë i saj, por që është i pakalueshëm për vizitorë. Drejtoresha e Shpellës së Gadimes, Ardiana Pllana, tha se në shpellë ka hapësirë të mjaftueshme për të eksploruar dhe për të rregulluar korridore të reja për zgjerimin e saj, mirëpo, ajo thekson se nuk kanë buxhet të mjaftueshëm për t’i bërë këto ndërhyrje:

“Ka ende korridore që nuk janë eksploruar, duhet të ketë me shumë buxhet, sepse ky që kemi, na pamundëson për intervenime më të thella të shpellës.”

Pllana pret nga ministrja e re që t’i përkrahë përpjekjet për tejkalimin e problemeve që kanë punëtorët administrativë, si dhe t’u ofrojë përkrahje në kërkesat e tyre për projektet në zgjerimin dhe mirëmbajtjen e shpellës.

Ndërsa, ministrja e Planifikimit Hapësinor, Albena Reshitaj, tha se do të angazhohet për ruajtjen e saj dhe do të përmirësojë kushtet për zgjerimin dhe mirëmbajtjen e shpellës.

“Prioriteti im është hulumtimi i korridoreve dhe galerive të reja të shpellës. Zgjerimi i liqenit dhe krijimi i qendrës turistike, duke investuar në rregullimin e infrastrukturës për rreth saj, e zgjeron dhe modernizon shpellën dhe u jep mundësi qytetarëve të kësaj ane të punësohen, duke zhvilluar aktivitete komerciale, duke u ofruar turistëve produkte. Gjithashtu do të krijojmë kushte të favorshme që të rritet numri i vizitorëve” tha ajo.

Ciceroni në Shpellën e Gadimes, Oso Gjinovci, tha se kanë probleme me ndriçimin e hapësirave brenda shpellës, për shkak të lagështisë së madhe që ka brenda

“Nevojitet ndihmë për ndriçimin e Shpellës së Gadimes, kemi probleme sepse shpella pikon vazhdimisht dhe dëmtohen dritat”, tha ai.

Shpella e Gadimes ka gjithsejtë shtatë punëtorë, dhe brenda vitit shpellën e vizitojnë rreth 30 mijë vetë./ KultPlus.com