Në Somali hapet shtëpia e parë mediatike vetëm për gra

Në Somali është hapur shtëpia e parë mediatike vetëm për gra, duke krijuar kështu një mundësi të rrallë për gazetaret gra në vend për të hulumtuar dhe publikuar historitë që duan të tregojnë.

Ekipi prej gjashtë vetash do të prodhojë përmbajtje për TV, radio dhe media online për çështje të tilla si dhuna me bazë gjinore, gratë në politikë dhe gratë ndërmarrëse. Më e rëndësishmja, ato do të kenë autonominë për të marrë vendime editoriale.

“Ne duam t’i mbulojmë këto çështje dhe të sfidojmë besimet shoqërore se gratë duhet të qëndrojnë në shtëpi”, tha kryeredaktorja, Nasrin Mohamed Ibrahim, e cila ka punuar si gazetare për 12 vjet dhe është një anëtare themeluese e Organizatës së Gazetareve Somaleze.

Bilan, emri i shtëpisë mediatike, që në Somali do të thotë diçka e ndritshme dhe e qartë, do të ketë selinë në kryeqytetin, Mogadishu, në Dalsan Media Group, një nga organizatat më të mëdha mediatike të vendit. Bilan do të publikojë lajme dhe do të ofrojë trajnime dhe mentorim nga gazetarë të njohur somalezë dhe ndërkombëtarë, duke përfshirë Lyse Doucet dhe Razia Iqbal të BBC-së, Lyndsey Hilsum të Channel 4 dhe Mohammed Adow të Al Jazeera. Praktika gjashtëmujore do t’u ofrohen studenteve më të mira të gazetarisë në vitin e fundit në dy universitete në Mogadishu.

Financuar nga Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP), projekti është njëvjeçar, por Jocelyn Mason, përfaqësuesja rezidente e UNDP-së në Mogadishu, është e bindur se do të bëhet një strukturë e përhershme dhe gjithashtu mund të shtrihet në rajonet e Somalisë. “Ne shpresojmë se ky do të jetë një ndryshim i lojës për skenën mediatike somaleze, duke hapur mundësi të reja për gratë gazetare dhe duke ndriçuar temat që janë injoruar, veçanërisht ato që janë të rëndësishme për gratë” tha Mason. / Qika.org / KultPlus.com