Studiuesit: Da Vinçi zbuloi gravitetin përpara Njutonit

Leonardo da Vinçi kishte pasur intuitën se graviteti është një formë përshpejtimi një shekull para Njutonit, pasi vizatimet e eksperimenteve të tij e sugjerojnë këtë.

Konstanten gravitacionale ”g” ai e kishte gjetur me një saktësi prej 97%.

Ky është përfundimi i një studimi të publikuar në revistën ”Leonardo” nga inxhinierë nga Instituti i Teknologjisë në Kaliforni, së bashku me ekspertë nga Universiteti i Shkencave të Aplikuara dhe Arteve të Zvicrës Perëndimore.

Studiuesit panë disa vizatime nga kodiku ”Arundel” që përfaqësojnë një eksperiment në të cilin një enë lëviz horizontalisht duke derdhur disa materiale (ujë ose, më shumë gjasa, kokrriza rëre).

Në shënimet e tij, Leonardo tregon vetëdije për faktin se materiali i derdhur nuk do të kishte rënë me një shpejtësi konstante, por do të ishte përshpejtuar dhe se, nëse ena do të ishte lëvizur me të njëjtën shpejtësi si forca e gravitetit që e zbret materialin, atëherë rënia e fundit do të vizatonte hipotenuzën e një trekëndëshi barabrinjës.

“Rreth 500 vjet më parë, Leonardo da Vinçi u përpoq të zbulonte misterin e gravitetit dhe lidhjen e tij me inercinë përmes një sërë eksperimenteve gjeniale të udhëhequra vetëm nga imagjinata e tij dhe teknikat mjeshtërore eksperimentale”, shkruajnë studiuesit në punimin e tyre.

Simulimi kompjuterik i eksperimentit tregon se Leonardo përdori një ekuacion të gabuar në mënyrën e duhur në llogaritjet e tij, por pavarësisht këtij gabimi, do të kishte lejuar që konstantja gravitacionale ”g” të llogaritej me një saktësi 97% në krahasim me metodat moderne.

”Ne nuk e dimë nëse Leonardo eksperimentoi më tej apo e hetoi më thellë këtë çështje, por fakti që ai po u afrohej problemeve në këtë mënyrë, në fillim të viteve 1500, tregon se sa larg ishte mendimi i tij”, përfundon Morteza Gharib nga Instituti i Teknologjisë në Kaliforni./ atsh / KultPlus.com

Sipas studiuesve, vetmia është e rrezikshme për shëndetin

Studimet nga Brigham Young University (BYU) tregojnë se kur jeni të vetmuar për një kohë të gjatë mund të ndikojë në vdekje të parakohshme.

Po-ashtu, studimet shpjegojnë lidhjen direkt mes vetmisë, izolimit social dhe shëndetit të dobët.

-Efektet e vetmisë vrasin më shumë se obeziteti;
-Efektet e vetmisë janë më të dëmshme për shëndetin se pirja e 15 cigareve në ditë.

Askush nuk duhet të jetë i vetëm. Të gjithë duhet ta ndjejnë dashurinë brenda vetës, kujdesin e tjetrit ndaj tij.

Ja ku janë disa pyetje që ne duhet të pyesim veten tonë:

-Kur është koha e fundit që kam vizituar dikë që mendoj se është i vetmuar?

– A kam bërë përpjekje për të ndihmuar njerëzit që janë “të larguar” nga shoqëria?

Herën tjetër që mendoni se po ndiheni të vetmuar, kujtoni të kontaktoni personat që ju bëjnë të lumtur, nëse nuk keni asnjëri, bëjeni këtë qëllimin tuaj. T’i gjeni ata. /KultPlus.com