“The Pride” nga Edi Mehana, drama që shtjellon luftën, fenë dhe komunitetin LGBT

Aktori kosovar Edi Mehana, pas roleve të shumta në seriale dhe filma amerikanë, vendosi të sfidohet edhe prej një këndi tjetër, atij të regjisorit, shkruan KultPlus.

“The Pride”, është filmi i metrazhit të shkurtër i cili xhirimet i ka përfunduar në muajin gusht, por regjisori Mehana ka shpalosur për herë të parë për KultPlus sinopsisin e filmit.

Ky film i cili për skenaristë, ka Virtyt Kelmendin e Edi Mehana, është një dramë që shtjellon tematiken e luftës, fesë dhe LGBT.

Sipas Edit në këtë film bëhet fjalë për një familje e cila në krye të saj ka Gjeneralin Truman, babai i tre fëmijëve memec, invalid lufte që qëndron në karrocë, ai asesi nuk mund të pajtohet me fatin e djalit të tij Christian i cili që 5 vite është zhdukur në luftë në Middle East. Edhe pas telegramit nga ushtria që djali i tij është i vdekur ai ende beson se Christian është gjallë, sa që fillon të shkruaj letra në emër të djalit të tij dhe i shtyn miqtë e tij t’i lexojnë letrat për t’i bindur se Christian është gjallë. Ray, djali i dytë i Gjeneralit, është një homoseksual i dashuruar në dashnorin e motrës së tij Xhesikës. Ray fillon një konflikt me Priftin, kumbarën e tij, kur ai rrëfen tek prifti temën e homoseksualizmit dhe gjithçka kalon në konflikt fizik në mes Ray dhe priftit. Ray fillon lidhjen e tij të fshehtë me Kevinin dashnorin e motrës së tij. Xhesika ende pa u shëruar mirë nga depresioni prej vdekjes së nënës dhe zhdukjes së vëllait në lufte ajo hynë në depresion të thellë kur e kupton se Kevin e ka tradhtuar me vëllain e saj Ray. Kthimi i Christian-it i gjallë në shtëpi i cili 5 vite i ka kaluar nëpër kampe si rob lufte është momenti më i lumtur i familjes Truman. Por traumat e luftës e ndjekin tërë kohen Christian. Christian kthehet si njeri tjetër, me një bindje tjetër fetare. Ai vjen me një besim të një feje tjetër dhe kohe pas kohe fillon ti pëshpërit dovat në gjuhën Arabe. Shpesh në kokën e tij i shfaqen pamjet duke u falur si rob lufte në qelin e burgut. Ai beson se dovat arabe e kanë shpëtuar nga lufta. Christian asesi nuk mund të pajtohet kur e kupton se vëllai i tij Ray është homoseksual dhe është në lidhje me dashnorin e motrës Kevin. Homoseksualizmi për të është mëkat i pa falshëm që Zoti nuk ia fal njeriut. Ai tërë kohen sillet me një snajper del në gjueti duke gjuajtur thi të egër. Traumat e luftës nuk e lënë të qetë për asnjë çast. Ai shpesh i shikon me dylbi të snajperit Ray dhe Kevinin duke ecur dorë për dore nëpër livadh duke vrapuar e duke puthur njëri tjetrin, dhe pyet veten “përse luftuam për të drejtat e LGBT, për flamur të ylberit, gjersa në anën tjetër me dylbi të snajperit shikon motrën e tij Xhesikën të shkatërruar në depresion të thellë. Traumat e luftës nuk ndalen ç’do zhurmë që dëgjohet Christianin e kthen në kohën e luftës. Ai qëndron në gjueti duke pritur thinjtë e egër. Ai gjithmonë e mban në shënjestër të dylbisë Ray-in duke ia shikuar tatuan me flamur të ylberit në qafë. Modeli i një aeroplani të vogël që e kontrollon Kevin me dirigjues Christianin e kthen në kohë të luftës. Chrsitian humbe i tëri. Atij fillojnë ti shfaqen skenat e tmerrshme të luftës, zërat e fëmijëve duke klithur, grat duke vrapuar me fëmijë, zhurma e avionëve të luftës e traumatizojnë keq sa që ai e drejton snajperin nga aeroplani i Kevinit, sytë fillojnë ti errësohen ai lëviz me snajper për një çast i shfaqet flamuri LGBT, gjuan dhe e qëllon Ray-in. Ray bie në tokë dhe e lëshon prej dorës Xhiten me flamur të LGBT e cila fluturon lart në qiell.

Në këtë film me rolet e tyre luajnë aktorët: Charles Tiedje, Dominic Capone, Doug Mcdade, Chris Maher, Gabija Guzauskaite, James Fuller, Kenny Lone Eagle, Harold Dennis, Luis Centeno e Edi Mehana. / KultPlus.com