Netflix paditet për thënie ‘seksiste’ në serinë “The Queen’s Gambit”

Nona Gaprindashvili, një kampione sovjetike e shahut, po padit Netflixin për 5 milionë dollarë për një fjali të përdorur në “The Queen’s Gambit”.

Në finalen e shfaqjes, një fjali krahason arritjet e shahistes imagjinare Beth Harmon (Anya Taylor-Joy) me Gaprindashvilin – duke deklaruar se ajo kurrë nuk ka luajtur shah kundër burrave.

Një personazh thotë: “Elizabeth Harmon nuk është aspak një lojtare e rëndësishme sipas standardeve të tyre. E vetmja gjë e pazakontë për të, me të vërtetë, është seksi i saj. Dhe madje kjo nuk është unike në Rusi. Ja ku është Nona Gaprindashvili, por ajo është femra kampione botërore dhe nuk është përballur kurrë me meshkuj”.

Gaprindashvili ka ngritur një padi për shpifje duke deklaruar se kjo është krejtësisht e rreme, dhe se ajo kishte konkurruar kundër 59 shahistëve meshkuj, 28 prej tyre njëkohësisht në një lojë, së bashku me dhjetë mjeshtër të mëdhenj, raportoi Deadline.

“Pretendimi se Gaprindashvili” nuk është përballur kurrë me burra “është haptazi i rremë, si dhe është tepër seksist dhe nënçmues”, thuhet në padinë me 25 faqe.

Duke folur për padinë në një intervistë me The New York Times, Gaprindashvili, tani 80 vjeç, tha: “Ata po përpiqeshin të bënin këtë personazh imagjinar që po ndizte gjurmët për gratë e tjera, kur në realitet unë tashmë kisha ndezur shtegun dhe isha frymëzuar brezat. Kjo është ironia. ”

Padia kërkon dëmshpërblim për atë që padia pretendon se është një “gënjeshtër shkatërruese, duke minuar dhe degraduar arritjet e saj para një auditori shumë milionësh”.

Në përgjigje të padisë, një zëdhënës i Netflix tha: “Netflix ka vetëm respektin maksimal për Znj. Gaprindashvili dhe karrierën e saj të shquar, por ne besojmë se ky pretendim nuk ka meritë dhe do të mbrojë me forcë çështjen.” / KultPlus.com