Ura e Kordhocës në Lazarat, monument kulture me vlera historike e arkitekturore

Ura e Kordhocës, e ngritur mbi lumin Drino rreth 4 km në jug-lindje të Gjirokastrës, dallohet për madhësinë dhe finesën e realizimit teknik.

Kjo urë kryente funksionin lidhës midis qytetit dhe fshatrave rreth Suhës. Ura është e ndërtuar me gurë të zinj ndërsa mbushja e saj është me gurë gëlqeror.

Harqet e mëdhenj janë ndërtuar me rreshta dyfish gurësh në të cilat ruhen ganxhat metalike për mbërthimin e gurëve ballor të harkut.

Konstruksioni i gërshetuar me stilin e arkitekturës orientale osmane, tre harqet e mrekullueshme dekorativë dhe shtrimi i plotë me kalldrëm i japin vlera të mëdha historike e arkitekturor.

Aktualisht është funksionale për kalimin e këmbësorëve dhe automjeteve. Ura ruhet në gjendje relativisht të mirë./atsh / KultPlus.com

Përfundon restaurimi i Urës së Kordhocës në Gjirokastër

Pas disa muajsh punë kanë përfunduar ndërhyrjet përforcuese dhe restauruese në urën e Kordhocës, projekti i së cilës u hartuar nga specialistët e Institutit të Monumenteve të Kulturës.

Ura e Kordhocës, monument kulture i kategorisë së I-rë, ngrihet mbi lumin Drino, rreth 4 km në juglindje të Gjirokastrës. Ura ka një gjatësi prej 103 m dhe përbëhet nga pesë harqe të mëdhenj./KultPlus.com