Yll Rugova: Hamami i Madh i Prishtinës do të rifunksionalizohet

Drejtor i Drejtorisë për Kulturë në Komunën e Prishtinës, Yll Rugova ka vizituar sot Hamamin e Madh të Prishtinës, së bashku me restaurues nga Turqia dhe me përfaqësues nga TIKA, shkruan KultPlus.

Drejtor i Drejtorisë për Kulturë në Komunën e Prishtinës, Yll Rugova ka treguar se ky objekt do të rifunksionalizohet pasi që tashmë janë zhbllokuar proceset që e kanë bërë të pamundur këtë proces më parë.

“Jam shumë i lumtur që pas shumë vjetësh neglizhencë, ky objekt i shekullit të 15-të do të rifunksionalizohet dhe konzervohet me praktikat më të mira profesionale. Falë angazhimeve të komunës dhe akterëve tjerë, më në fund janë zhbllokuar proceset që e kanë mbajtur këtë objekt në këtë gjendje”, është shprehu ai, duke theksuar se ai personalisht do e përcjell nga afër këtë projekt, në mënyrë që si institucion të mund të ofrojmë transparencë për të gjithë hapat e këtij procesi.
Ky hamam dikur ishte bërthamë e qytetit të vjetër, pjesë themelore e kompleksit të Xhamisë së Madhe që veç dedikimit, shërbente edhe si vendtakim shoqëror për meshkujt dhe femra. Kurse është mbyllur që 48-të vite.

Ky kompleks qyteti, kujtohet me shumë nostalgji si qendër sanitare-higjienike. Përbëhej nga kubetë, 15 sosh, që ishin burim I dritës, pastaj nga pishinat, nga shatërvani dhe holet e tjera. Në këtë hamam zhvilloheshin shumë ceremoni, si përgatitja e vajzave për nusëri./KultPlus.com