Docomomo International letër Komunës së Prishtinës: Mos e shkatërroni monumentin

16 Mars, 2018 - 1:30 pm

Docomomo International – Komiteti Ndërkombëtar i Dokumentimit dhe Konzervimit të Objekteve, Sajteve dhe Lagjeve të Lëvizjës së Modernizmit, dëshiron ta ngrej vëmendjën e opinionit të gjërë për rrezikun që i kanosët monumentit të Bashkim Vllaznimit në Prishtinë.

Para disa ditë Komuna e Prishtinës filloi punimet në rimodelimin e ish sheshit të Bashkim Vllaznimit në qendër të qytetit, ku gjindet edhe monumenti në fjalë. Ky monument i ndërtuar në vitet e 50-ta është pjesë e memorijës kolektive të qytetit dhe për shumë dekada me rradhë ka shërbyer si shenjë identifikuese e qytetit.

Sipas vizulalizimeve të prezentuara për publikun e gjërë nga Komuna e Prishtinës, shihët se monumentit do ti largohen statujat e bronzit si dhe pjesa qendrore në të cilën pushon ky monument, pjesë këto integrale të monumentit.

Kjo letër që i është adresuar kryetarit të Prishtinës, si dhe institucioneve tjera relevante në Kosovë si Ministria e Kulturës, Qendra Regjionale e Trashëgimisë Kulturore në Prishtinë, Departamentit të Kulturës në Komunën e Prishtinës, fton të gjithë individët dhe institucionet relevant që mund parandalojnë shkatërrimin e këtij monumenti me vlera të larta moderniste.
Së bashku me Docomomo International, Docomomo Kosova fton të gjitha institucionet relevante, në vencanti Komunën e Prishtinës dhe kryetarin e saj, që ta marr këtë cështje me seriozitetin më të lartë dhe ta parandaloj shkatërrimin në pakthim të këtij monumenti./KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme