Kosova vonohet në reagimin për lahutën në UNESCO

11 Janar, 2019 - 9:10 am

Komisioni parlamentar për arsim, shkencë, teknologji, kulturë, rini, sport, inovacion dhe ndërmarrësi është vonuar sa i përket letrës që planifikonte t’ia dërgonte UNESCO-s. Pasi ajo nuk është dërguar gjatë dhjetorit siç ishte paralajmëruar, planifikohet që kjo të bëhet këtë muaj.

Komisioni planifikon që t’ia bëjë me dije UNESCO-s që lahuta është edhe instrument shqiptar. Por ky reagim do të shkojë në selinë e UNESCO-s më shumë se një muaj prej kur Serbia ia ka arritur qëllimit: “Të kënduarit me gusle” është regjistruar në emër të Serbisë.

Miratimi i propozimit është marrë pas sesionit të trembëdhjetë të Komitetit Ndërqeveritar për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore të Paluajtshme që u mbajt në Port Louis, Republika e Mauritit, prej 26 nëntorit deri më 1 dhjetor 2018, në Qendrën Ndërkombëtare të Konventës Swami Vivekanada. Aty u vendos që “Të kënduarit me gusle” të merret nën mbrojtje. Studiuesit e kësaj fushe kanë thënë se shtetet shqiptare janë vonuar edhe sa i përket reagimit pas rrethanave të reja. Në mbledhjen e 10 dhjetorit të vitit të kaluar, në Komision ishte miratuar propozimi dhe ishte paralajmëruar që në adresë të UNESCO-s letra të dërgohej pas datës 13 të atij muaji.

Deputeti Smajl Kurteshi, kryetar i Komisionit parlamentar, kishte qenë ai që e dha propozimin. Të enjten, fiks një muaj pas asaj mbledhjeje, ka thënë se e kanë shkruar letrën dhe janë në fazën finale. Sipas tij, janë angazhuar disa persona për këtë. Ka thënë se të hënën fillojnë punën në Kuvend dhe do të finalizohet letra. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme