Muzeu Historik Kombëtar informon fëmijët për rëndësinë e xhubletës

8 Shkurt, 2023 - 12:59 pm

 Sektori i Programeve Edukative pranë Muzeut Historik Kombëtar shkoi në shkollën 9-vjeçare “Servete Maçi” për të organizuar veprimtarinë informuese dhe argëtuese “E Ka Kush E Ka” – “Xhubleta”, me mbështetjen dhe ndihmën e CHwB Albania.

Nxënësit mësuan për rëndësinë e xhubletës, e cila identifikon trashëgiminë kulturore të popullit shqiptar.

Në fund nxënësit u argëtuan duke prerë figurat dhe duke i ngjitur ato sipas modelit të dhënë.

Nëntorin e kaluar, pas një pune të gjatë, plot përkushtim, dosja e dijebërjes artizanale të xhubletës u pranua në listën e Trashëgimisë Kulturore Jomateriale, nën mbrojtjen e UNESCO-s.

Xhubleta shqiptare, e lashtë 4 mijë vjet, tashmë është pasuri e gjithë njerëzimit.

Xhubleta është një veshje tradicionale e shqiptareve, veçanërisht e zonave malore.

Ky kostum dhe dijebërja e tij ka udhëtuar shumë në kohë, duke treguar për gjurmët e qytetërimit ilir në kulturën shqiptare, të cilët e dizenjonin në mënyra në dukje të bukura, por që në vetvete krijojnë simbole që na sjellin mesazhe të cilat ende dhe sot një pjesë prej tyre nuk mund ti shpjegojmë dot./KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme