Arabia Saudite lejon gratë që të jenë pjesë e ushtrisë

Ministri i Mbrojtjes në Arabinë Saudite ka thënë se gratë arabe do lejohen të jenë pjesë e forcave ushtarake.

Gratë në Arabinë Saudite mund t’i bashkohen Ushtrisë Arabike Saudite, Mbrojtja Ajrore Mbretërore Saudite, Flota Detare Mbretërore Saudite, Forca Strategjike e Raketave Mbretërore Saudite dhe Shërbimet Mjekësore të Forcave të Armatosura, shkruan Gulf News.

Ky ndryshim vjen nga ‘Vizioni 2030’ iniciativa e Princit Mohammed bin Salman, që shpalos reforma që avancojnë gratë Saudite në fusha të ndryshme.

Me këtë iniciativë, gratë saudite do mund të bëjnë punë që më herët ishin të limituara vetëm për meshkuj, si kamarier dhe arkëtarë.

Arabia kishte lejuar gratë t’i bashkoheshin Ushtrisë në 2019 të njëjtin vit kur Mbretëria Saudite kishte lejuar që gratë të dilnin jashtë shtetit edhe pa lejen e ndonjë mashkulli. / KultPlus.com

Skaji i botës, një mrekulli gjeologjike në shkretëtirën shkëmbore (VIDEO)

Njihuni me njërin ndër karakteristikat më të veçanta natyrore të Arabisë Saudite. Rrafshnalta Najd, është njëra ndër karakteristikat më të spikatura natyrore të Arabisë Saudite, fsheh atraksionin e bukurisë dramatike – skajin e botës (Jebel Fihrayn)!

Skaji i botës, shkëmbi i lartë 300 metra nga i cili ofrohet pamje e pakufishme e ambientit shkëmbor të shkretëtirës, pjesë e formacionit i cili, si mur natyror, rrethon kalimin Jabal Tuwaiq, transmeton KultPlus.

Formacioni është krijuar si pasojë e lëvizjes së pllakës arabike e cila gjeologjikisht është njëra ndër pjesët më të vjetra të Azisë, por edhe njëra ndër pllakat kryesore litosferike në planet.

Shkëmbinjtë të cilët gjenden në veriperëndim të Riadit, kanë pasur rolin e rëndësishëm në historinë e Arabisë, sepse përgjatë tyre ka kaluar rruga e lashtë tregtare e cila ka çuar në Levant dhe Persi. / KultPlus.com

Pas tri dekadash, kinematë në Arabinë Saudite do të rihapen në fillim të vitit 2018

Arabia Saudite ka njoftuar se do të heqë ndalimin për kinematë, i cili po zgjatë më shumë se tre dekada, shkruan BBC, përcjellë KultPlus.

Ministria e Kulturës dhe informacionit tha se do të filloj lëshimin e licencave menjëherë dhe se kinematë e para pritet të hapen në mars të vitit 2018. Ky vendim është pjesë e programit të reformës sociale dhe ekonomike të princit Mohammed bin Salman’.

Mbretëria konservatore myslimane kishte kinema në vitet 1970, por klerikët i bindën autoritetet për t’i mbyllur ato. Në janar, Grand Muffti Sheikh Abdul Aziz Al al-Sheikh thuhet se paralajmëroi për “shthurjen” e kinemave, duke thënë se ata do të korruptonin moralin e njerëzve.

Ministri i Kulturës Awwad Alawwad, ka thënë se “Hapja e kinemave do të shërbejë si një katalizator për rritjen ekonomike dhe diversifikimin, duke zhvilluar një sektor më të gjerë kulturor, ne do të krijojmë mundësi të reja punësimi dhe trajnimi, si dhe do të pasurojmë opsionet argëtuese të mbretërisë”, ka thënë ministri Alawwad./ KultPlus.com