Viti 1980, Arbëreshët e Zarës kremtojnë Zojën Loretska (FOTO)

Shoqata Zadar Arbanas e arbëreshëve të Zarës mban zakonisht më 10 maj aktivitete që lidhen me Naše Gospe (Zonja Jonë) dhe atë të 10 dhjetorit Zonjës Loretska. Këtë vit për arsye të Pandemisë këto ditë nuk u mbajtën.

Në fotot e publikuara nga arbëreshi i Zarës Dario Tikulin jane foto të viteve ’80 ku tregojnë faltoren Zadar Maria, Zonja e Mrekullisë Arbanase.

Në këto foto shfaqet dhe pastori arbanas Don Ivo Nikpalj, i cili prej gjashtë brezash i qëndroi besnik romës dhe Kishës në Kroaci./ KultPlus.com

Kosova në vitin 1954 i kërkonte arbëreshve të Zarës bashkëpunim për studimin e kulturës

Në nëntorin e vitit 1954, drejtori i Institutit Albanologjik të Prishtinës, Elhami Nimani, I dërgonte një letër arbëreshëve të Zarës: leksikografit e enciklopedistit Dr. Kruno Kërstić, shkrimtarit të shquar Josip Rela dhe studiuesit Budimir Petrović, me të cilën nxiteshin që të punojnë në identifikimin, mbledhjen dhe regjistrimin e trashëgimisë gojore të arbëreshëve të Zarës, që do të shërbenin si bazë e “një studjim deskriptiv systematik njëheras edhe i fjalorit, por mâsë forti i gramatikës s’këtij nëndialekti të gegënishtës”.

Këtë fakt dhe përmbajtjen e plotë të letrës prej tre faqesh, na e bën të njohur studiuesi Begzad Baliu, i cili njofton së shpejti botimin e një punimi të posaçëm mbi përpjekjet institucionale mbi studimin dhe ruajtjen e trashëgimisë arbëreshe në Zarë të Kroacisë.

Foto kortezi e Begzad Baliut/diasporashqiptare/ KultPlus.com