Nairobi, qendra e lulëzimit të arteve të Afrikës Lindore

Foto: AFP

Për shumë vite, qendra e vëmendjes kulturore në Afrikë duket se është përqëndruar në perëndim ose jug të kontinentit dhe jo në Afrikën Lindore.

E megjithatë nga Sudani dhe Etiopia në Somali, Kenia dhe Tanzani, ky rajon i madh, i lashtë dhe i shumanshëm është i mbushur me histori, popuj dhe histori unike.

Foto: GRAVITART GALLERY NAIROBI

Pjesa më e madhe e kësaj prirje kulturore është përqendruar në kryeqytetin Kenia të Nairobit, i cili është shfaqur si një qendër krijuese.

Qyteti mburret me Ankandin vjetor të Artit të Afrikës Lindore, më i madhi në rajon që është zhvilluar që nga viti 2013. Ky ankand e ka vendosur qytetin në hartën e artit bashkëkohor në Afrikë pavarësisht konkurrencës së ashpër nga Cape Toën dhe Lagos.

Nairobi është gjithashtu një spirancë për ata që ikin nga konflikti në të gjithë rajonin. Në këtë proces ata kanë krijuar një nga skenat më emocionuese të artit të kontinentit.

Një person i tillë është artisti sudanez Eltayeb Dawelbait, i cili u strehua në qytet pasi iku nga regjimi autoritar i Omar al-Bashir dhe nga një mjedis armiqësor për të shprehur artin në Sudan.

Në dy dekadat Eltayeb ka jetuar në Nairobi, veprat e tij të artit kanë qenë në gjendje të lulëzojnë me rezultate mahnitëse.

Duke punuar nga studion e tij në rrethin Westlands të qytetit, puna e tij është frymëzuar nga edukimi i tij sudanez rural dhe takimet e përditshme që ai ka në Nairobi përmes portreteve ose thjesht objekteve që ai ka gjetur ose ricikluar.

Për shembull, në veprën e vitit  2019 Encounter, ai përshkruan formën mashkullore dhe femërore të pikturuar në një seri dyer të zbuluara në pëlhurën e Nairobit, bojërat janë natyrale, të cilat ai i ka përzier.

Foto: ELTAYEB DAWELBAIT/GRAVITART

Ai është i njohur për përdorimin e tij shpikës të materialeve të tilla, jo vetëm duke ringjallur këto objekte me burim nga Nairobi i tij i dashur, por duke riimagjinuar historitë e tyre përmes praktikës së tij artistike.

“Ju gjeni shumë artistë të ndryshëm nga vendet e botës që jetojnë në Nairobi. Është shumë frymëzuese – ju mund të shihni artistë të rinj me stile të reja çdo ditë dhe kjo më bën të lumtur, më inkurajon,” thotë Dawelbait./KultPlus.com

Foto: FITSUM BERHE WOLDELIBANOS/GRAVITART

‘Gjërat po ndryshojnë dhe është optimiste’, hapet ekspozita e artit bashkëkohor afrikan

“Shpesh, ne duhet ta pyesim historinë, si:‘ A jeni duke fjetur. Çfarë po ndodh? Zgjohu! Zgjohu!”, tha Victor Ehikhamenor, një artist multidisiplinar nigerian, për Guardian.

Trupi i tij i punës, i cili përfshin portrete në shkallë të gjerë, punime metalike dhe portrete pointilizmi, është paraqitur në ekspozitën e re Afrika Retro, transmeton KultPlus.

“Për një kohë të gjatë, nëse shikoni historinë e artit perëndimor, ka shumë përfaqësim të burrave të mëdhenj të bardhë, të patriarkatit dhe e gjithë kjo është një shfaqje e maskulinitetit të bardhë”, tha Ehikhamenor.

“Ju shkoni në muze, kjo është ajo që shihni. Dhe ne shikojmë, duke pyetur ‘Ku është babai im? Ku është stërgjyshi im? Ku janë paraardhësit e mi? Si përfaqësohen ata, nëse jo në fotografi antropologjike që janë marrë nga mjeshtrat kolonialë që erdhën? Si përfaqësohet vepra jonë artistike në muze?”.

Ekspozita tregon fushën e larmishme të artit bashkëkohor afrikan dhe me bazë afrikane, të historive të treguara përmes metaleve, bojërave të vajit dhe sixhadeve rruzare me imazhe të ngjashme me mozaikun.

“Shumë prej veprave janë shumë historike, por ato janë gjithashtu shumë bashkëkohore”, tha Ehikhamenor.

Për të, arti mund të jetë një evolucion i referencave dhe materialeve tradicionale vendase, diçka që ai mendon se humbet kur perëndimorët shikojnë artin afrikan.

 “Mënyra se si arti bashkëkohor afrikan konsumohet është pak më ndryshe. Ka një lente të caktuar që njerëzit e sjellin në të, e cila ndonjëherë mund të jetë pak miopike. Unë me të vërtetë shpresoj që njerëzit t’i përkushtohen kësaj me një mendje të hapur, “thotë Ehikhamenor./ KultPlus.com