Përvjetori i pavarësisë së Kosovës festohet me pamje spektakolare përmbi Badovc

Nesër shënohet 13 vjetori i pavarësisë së Kosovës. Ky përvjetor është festuar me një pamje të rrallë spektakolare mbi liqenin e Badovcit.

“myprishtina” ka nxjerrë në instagam disa pamje të një gruaje ku shihet duke dhuruar një shfaqje të rrallë mbi Badovc.

Në mbishkrim thuhet se s’ka mënyrë më të mirë që të niset festa se me pak aerbobik në ajër mbi liqenin e Badovcit.

“Para se me thirrë najkush RTK-në me bo edhe ni reportazh për ni objekt t’panjofshëm tu fluturu n’qiell , po del që n’fakt veç perfomanca osht jashtëtokësore. Përndryshe, kjo goca osht bijë e jona, tu i sfidu naltësitë për me shënu përvjetorin e 13 t’pavarësisë . S’ka mënyrë ma t’mirë me nisë festën se me pak aerobik n’ajër përmi liqenin e Badovcit”, thuhet në mbishkrim./ KultPlus.com

Shpend Ahmeti: Nuk ka asnjë leje ndërtimi në Badovc, uji i pijshëm në Prishtinë nuk do të rrezikohet

Lagjja buzë Liqenit Akumulues të Badovcit për ndërtimin e secilën është bërë bujë mediatike dhe qytetarët kanë reaguar në çdo formë, po vazhdon të jetë temë aktuale edhe sot. Kundër ndërtimit të saj, sot ka reaguar edhe kryetari i komunës së Prishtinës, Shpend Ahmeti, shkruan KultPlus.

Sipas tij, asnjë kompani nuk ka marrë leje nga Komuna e Prishtinës për ndërtimin e kësaj lagje dhe se uji i pijshëm në Prishtinë nuk do të rrezikohet.

KultPlus ju sjell reagimin e  plotë të Ahmetit:

Liqeni i Badovcit është pasuri shtetërore në pronësi të Shtetit të Republikës së Kosovës sikurse edhe çdo resurs tjetër ujor. Vendimet për mbrojtjen e Liqenit/Ujit dhe masat tjera mbrojtëse i merr niveli qendror – sepse i kanë edhe përgjegjësitë edhe kapacitetet të bëjnë vlerësime të tilla. Komuna e Prishtinës është përgjegjëse për leje ndërtimore sipas dokumenteve planifikuese që i ka në fuqi, dokumentet kryesore të të cilave janë aprovuar nga Kuvendi Komunal i Prishtinës në vitin 2013.

Kompania në fjalë nuk ka leje ndërtimi dhe ende nuk ka aplikuar për leje ndërtimi. Kompania në fjalë ka aplikuar për kushte ndërtimore të cilat i paraprijnë aplikimit për leje. Në këtë procedurë është qe disa vite. Në Kushtet Ndërtimore i thuhet se para se të aplikojë për leje në Komunën e Prishtinës, duhet të aplikojë për pëlqimin për vlerësimin mjedisor në Ministrinë e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, të cilën ende nuk e ka bërë.

Në vitin 2015, Komuna e Prishtinës ka propozuar rritjen e territorit të Gërmisë nga 900 hektarë në 2000 hektarë dhe ka marr statusin e pasazhit të mbrojtur sipas Ligjeve në fuqi. Një pjesë e pasazhit është rreth Badovcit. Në vitin 2016 në bashkëpunim me Qeverinë e Çekisë kemi arritur që të fillojmë trajtimin e ujërave të zeza përreth liqenit. Ujëra të tilla nuk derdhen më në liqenin e Badovcit.

Prishtina ka ujë të pijshëm 24 orë në ditë që nga viti 2017, dhe kjo në asnjë mënyrë nuk bën dhe nuk do të rrezikohet. / KultPlus.com