Jeff Bezos: Toka, destinacioni i pushimeve në të ardhmen

Jeff Bezos, ish-CEO i Amazon dhe themeluesi i kompanisë së turizmit hapësinor ‘Blue Origin’ mendon se në të ardhmen njerëzit do të vizitojnë Tokën ashtu siç vizitojnë Parkun Kombëtar ‘Yellowstone’.

Bezos beson se ai dhe më të pasurit e botës së shpejti do të gjejnë një mënyrë për t’i bërë njerëzit specie ndërplanetare duke kolonizuar planete të ndryshme.

Gjatë një seance në Katedralen Kombëtare në Uashington, Bezos i tha administratorit të NASA-s, Bill Nelson se kompania e tij po fokusohet në largimin e industrisë më të dëmshme nga Toka në mënyrë që planeti të mund të ruhet.

Ai parashikon gjithashtu se, në të ardhmen mund të ketë fëmijë që hapësirën do ta quajnë shtëpinë e tyre.

Bezos është personi i dytë më i pasur në botë, sipas Indeksit të Miliarderëve të Bloomberg.

Bezos, njësoj si rivali i tij Elon Musk, po kërkon suksesin në industrinë e turizmit hapësinor dhe beson se një fazë tjetër më e madhe dhe më e orientuar drejt hapësirës është duke filluar.

“Miliona njerëz do të lëvizin nga Toka në hapësirë me kalimin e kohës. Dhe ky është vizioni i ‘Blue Origin’, miliona njerëz të punojnë në hapësirë”, tha Bezos.

“Gjatë shekujve, shumica ose shumë prej njerëzve do të lindin në hapësirë. Do të jetë shtëpia e tyre e parë. Ata do të lindin dhe do të jetojnë në këto koloni. Ata mund të vizitojnë Tokën ashtu siç do të vizitonin Parkun Kombëtar ‘Yellowstone’, shtoi ai.

“Kjo Tokë mund të mbajë, le të themi, 10 miliardë njerëz në një shkallë të caktuar. Ne do të duhet të punojmë shumë për të kuptuar sesi ta bëjmë këtë pa shkatërruar planetin. Sistemi diellor mund të mbajë një trilion njerëz”, theksoi Bezos./KultPlus.com

Amazon CEO Jeff Bezos speaks at the the Amazon re:MARS convention, Thursday, June 6, 2019, in Las Vegas. (AP Photo/John Locher)

Bezos përzgjedh një 82-vjeçare për fluturim në hapësirë me “Blue Origin”

Një grua 82 vjeçare, e cila është trajnuar si astronaute para 60 viteve, por kurrë nuk është zgjedhur të jetë pjesë e ndonjë misioni, është caktuar të bëhet njeriu më i vjetër në hapësirë, kur ajo t’i bashkëngjitet Jeff Bezos në udhëtimin e parë njerëzor të “Blue Origin”.

Ajo do t’i bashkëngjitet pronarit të kompanisë Amazon, vëllait të tij, Markut, dhe një fituesi të një gare përmes internetit.

Udhëtimi është 60 vjet i vonuar për Funk, e cila u trajnua për të qenë astronaute më 1961 si pjesë e projektit Mercury 13 – me një grup prej 13 grave amerikane që iu nënshtruan të njëjtit trajnim si burrat e Mercury 7 të NASA-s, por nuk u zgjodhën kurrë për një mision për shkak të gjinisë së tyre.

Funk gjithashtu ka qenë inspektorja e parë femër dhe hetuesja e parë e sigurisë ajrore. Në fushën e aeronautikës, Funk është eksperte me shumë përvojë. Ajo ka rreth 19 mijë orë fluturime dhe thotë se do të fluturojë deri sa të vdesë.

Wally Funk do ta kalojë mbajtësin e deritanishëm të këtij rekordi, John Glenn, shkruan Daily Mail, transmeton Gazeta Express.

Një zëdhënës i kompanisë Blue Origin tha për DailyMail se Funk do t’i nënshtrohet ‘trajnimit minimal’ për fluturimin 10-minutësh, duke u njohur me procedurat e sigurisë dhe përgatitjet e nevojshme për të udhëtuar në hapësirë për një periudhë dyditore.

Pasagjerët do të kalojnë katër minuta mbi vijën Karman, që e shënon kufirin e njohur midis atmosferës së Tokës dhe hapësirës.

Identiteti i pasagjerit  të katërt nuk është bërë i ditur, mirëpo dihet se ai ka dhënë rreth 28 milionë dollarë për të qenë pjesë e ekipit të parë në këtë fluturim. / KultPlus.com