Shfaqja kosovare “Eshtrat që vijnë vonë” fiton katër çmime në Maqedoni

Me ftesë zyrtare të drejtorisë së Festivalit Ndërkombëtar të Teatrit ‘Risto Siskov’ në Strumicë të Maqedonisë – Teatri Kombëtar i Kosovës, ka pas nderin të hap edicionin e 25-të të këtij eventi me shfaqjen ‘Eshtrat që vijnë vonë’ të Teki Dërvishit, përcjellë KultPlus.

Këtë festival të rëndësishëm ndërkombëtar i cili është mbajtur me rastin e Ditës së Pavarësisë së Maqedonisë, e ka hapur Kryeministri i Republikës së Maqedonisë, Zoran Zaev. Të pranishëm në shfaqjen e Teatrit Kombëtar të Kosovës, ishtin edhe Ministri i Kulturës të Republikës së Maqedonisë, ambasadorë të akredituar dhe personalitete rajonale e ndërkombëtare të botës së teatrit.

Shfaqja kosovare ‘Eshtrat që vijnë vonë me tekst të Teki Dërvishit e regji të Martin Kochovskit, u percoll nga një publik i zgjedhur prej më shumë se 700 vetash. Në tryezën e rrumbullakët të organizuar me rastin e premieres kosovare, kritikë eminent të rajonit, vlerësuan lartë shfaqjen e TKK-së, tekstin, regjinë, ansamblin, strukturën dhe gjuhën avangarde të shfaqjes. Megjithate, në mediat e instrumentalizuara nga ekstremi shovenist , media të oligarkive të deplasuara politike të dedikuara për të prodhuar ‘fake news’, shfaqja kosovare u cilësua si projket që promovon ‘Shqipërinë e madhe’. Në përfundim të festivalit, juria shtatë antarëshe, në krye me Zija Sokoloviqin nga Bosnja dhe dramaturgun e njohur bullgar Stefan Jankov, i ndau katër çmime autoriale për shfaqje kosovare:

Eshtrat që vijnë vonë, ka fituar çmimin për:
Tekstin më të mirë – Teki Dërvishi
Regjia më e mirë – Martin Kochovsky
Kostumet më të mira- Juliana Nojman
Koreografia më e mirë

Vitin e kaluar shfaqja ‘Eshtrat që vijnë vonë’ kishte fituar Gran Prix /Çmimin e madh/ të Festivalit Evropian të Teatrit në Bukuresht të Romanisë. / KultPlus.com