Ushqimi që u tepron lokaleve të gastronomisë s’do të hidhet, u shpërndahet familjeve në nevojë

Një grup i të rinjve të komunës së Prishtinës mbështetur nga UNICEF Innovations Lab Kosovo, OJQ PEN dhe Komuna e Prishtinës kanë lansuar projektin e bamirës “Click to Eat”.

Projekti synon uljen e numrit të qytetarëve në nevojë për ushqim, ngase synohet që ushqimi i parapërgatitur dhe i cili nuk arrin të konsumohen ë lokalet e gastronomisë, të shpërndahet te qytetarët që kanë nevojë për shujta, përcjell KultPlus.

Nënkrytari i komunës së Prishtinës, Muhedin Nushi, tha se e ka mirëpritur këtë projekt dhe se do të mundësojnë shpërndarjen e ushqimit deri te familjet në nevojë.

“Po e promovojmë një projekt shumë të rëndësishëm për skemën sociale për qytetarët e Prishtinës”.

“E kemi përkrah që nga fillimi dhe projekti ka të bëjë me zvogëlimin e personave të uritur në Prishtinë, këtu ndërlidhet Komuna, UNICEF, PEN dhe qytetarët”.

“Bizneset çdo ditë tërë atë ushqim që ju mbetet e pashfrytëzuar ideja ka qenë që atë ta shpërndajnë deri të familjet e uritura”.

“Ne do të mundësojmë transportin e ushqimit për shpërndarjen e ushqimit çdo ditë nga ora 14:00 deri në 17:00. Kemi nevojë që kjo të shpërndahet edhe në komunat tjera”.

Ai i ka falënderuar të rinjtë për këtë projekt, raporton EO, përcjell tutje KultPlus.

“Do ta fuqizojmë dhe do të kemi një projekt stabil që ai të mos shuhet. Kështu njësoj projekte po aplikohen që sa vite në Francë. Qëndrueshmëria e këtij projekt do të jetë i garantuar.

Gresa Ismalili udhëheqëse e “Click to Eat”, tha se ide për realizimin e këtij projekti ka qenë e kamotshme.

“Ideja ka lind qysh moti. Përfshirja e gjithë komunitetit dhe mbrojtja e ambientit janë dy elemente të rëndësishme që i realizon ky projekt”.

“Gjatë punë sonë janë rrit numri i punëtorëve ku kemi edhe dy programe që ndihmojnë implementimi e Click to Eat”.

Gonxhe Haliti ideatorë e kësaj iniciative, tha se synojnë që “Clik to Eat”, të zhvillohet edhe në qytetet tjera në Kosovë.

“Ushqimi që tepron te gastronomia do të bëhet paketim i shujtave dhe do të ofrohet te personat në nevojë. Synimi jonë është që Clik to Eat të zhvillohet edhe në qytetet tjera në Kosovë”.

“Të krijohet shprehi që mos të hidhet ushqimi”. / KultPlus.com

“Ndërtimi i shtëpive po ju humb dëshirën për punë, burrat tymosin duhan e gratë e mbytura i shtohen listës”

Nga Emrush Shkodra

Ka shumë kohë që në ketë vend shkruhet e thuhet që, ndihma duke ndenjur tërë ditën e lume duke mos iu dhënë mundësia për një punë, por duke i blerë banesë, duke i ndërtuar shtëpi familjeve dhe njerëzve në nevojë, jo që ju ndihmon, përkundrazi do t’i pasivizon skajshmërisht njerëzit!

Duhet familjeve të këtilla të ju mundësohet një jetë pak më e dinjitetshme, duke punësuar të zonjën e shtëpisë apo kryefamiljarin e saj.

Para audiencës, para mediave, para fëmijëve jo që do t’i kthesh krenarinë duke i dhuruar çelësat në dorë, por edhe atë pak dinjitet dhe krenari që ka njeriu i thyen dhe i shkapërderdh si hiq asgjë!

Ndërtimi i shtëpive, blerja e banesave, dërgimi i parave nga jashtë njerëzit do t’i pasivizon dhe si rrjedhojë atyre do ty ju humb dëshira për punë. Burrat do të vazhdojnë të rrinë mbi gajbet e shitoreve duke tymosur duhanin që edhe duart i janë nxirë nga ai tym.

Edhe ky rast do të kalon shpejt, dhe do ti shtohet listës së grave të mbytura nga burrat e shoqërisë patriarkale, e ne pjesa tjetër do të mbajmë kokën ulur për një kohë nga veprime të këtilla! / KultPlus.com