Viti 1980, kur në Itali mbahej festivali i parë i këngës arbëreshe (VIDEO)

Ndonëse janë tepër aktivë në organizimet e ngjarjeve kulturore, rrallë herë ekzistojnë pamje filmike të arbëreshëve gjatë shekullit të kaluar.

Një nga materialet e rralla është edhe video e Festivali të parë të këngës arbëreshe, të mbajtur në vitin 1980 në San Demetrio Corone. Në video e mëposhtme janw pwrzgjehdur  disa nga interpretimet në Festivalin e parë, si dhe pjesë nga Festivali i II në gusht të vitit 1981.

Disa nga këngët pjesëmarrëse: “E bukura e katundit” kënduar nga Francesco Pappaterra. “Vinja tek Nana”, kënduar nga Rosanna Bloise.

“Jemi Arbëreshë”, kënduar nga Demetrio Damico. Kënga “Sheshi”, nga Gennaro Moise Chiodi. “Nani lirem”, kënduar nga Mimmo Damicc. “Te rahji i Kroit”, kënduar nga Grupi Folk i San Çosmo Albanese, një grup i përbërë nga 5 vajza arbëreshe. Kënga “Dimbri” nga këngëtarja Antonina Genusa. “Një kartë ka Xhermania” (Një letër nga Gjermania) është kënga fituese e festivalit të parë të këngës arbëreshe, kënduar nga Michele Baffa.

Festivali i dytë i këngës arbëreshe u organizua nga Komuna e San Demetrio Çorone dhe Radio Libera Skanderbeg më 13 gusht 1981 në San Demetrio Corone.

Disa nga këngët pjesëmarrëse ishin: “Zëmra ime” nga Giuditta De Santis. “Retrati jot” (Foto jote) nga Emilio Spezzano. “Mos më lër” nga Françesço Pappaterra. “Njetër Vashës”, kënduar nga Michelle Baffa. “Hekur i zi” nga Cosmo Algeri. “Sot u zgjova”, një këngë nga Alfio Moccia, e çila i dedikohej të gjithë atyre që nuk kanë harruar rrënjët dhe pranojnë me kënaqësi që janë arbëreshë.

”Festa dell’Anatra”, festivali i traditës së kulinarisë arbëreshe

“Festa dell’Anatra” është një nga aktivitetet më të rëndësishme tradicionale që mbahet çdo shtator tek Arbëreshët e Pievetta-s dhe Bosco Tosca-s. Kryefjala e këtij aktiviteti të përvitshëm janë traditat gastronomike të përcjella ndër shekuj.

Në këtë festival flijohen rreth 500 rosa dhe pata, të cilat serviren me pjatën simbolike të përbërë nga orizi dhe mielli i përzier me mish të pjekur.

Pjesë e këtij aktiviteti në vitet e shkuara janë bërë me qindra e mijëra qytetarë arbëreshë, por dhe italianë, të cilët shijojnë gatimet tradicionale.

Festa përmbyllet me një pjatë tjetër, të marrë po nga traditat e lashta shqiptare, që quhet “Torta con l’Afari”, një pastë e vogël e përbërë nga drithëra të varfëra të ngjashme me grurin, elbin dhe me çokollatë. / KultPlus.com