Festivali i Stripit dhe Karikaturës në Prizren, këtë edicion me rekord të aplikuesve

Strip Festivali më i vjetër në Kosovë që mbahet në qytetin e vjetër kulturor, Prizren, edhe këtë vit do të vazhdojë me realizimin e edicionit të radhës.

Festivali për të 17-ën herë do të mbahet në datat 15-18 tetor 2020, por ajo që këtë festival e bën më të veçantë është arritja e suksesit në përkrahjen e artistëve botëror dhe vendorë. Përkundër vështirësive dhe bllokadave në luftë me Covid-19 festivali këtë vit theu rekordin e aplikuesve që dërguan punimet e tyre. 1147 artisë nga 71 vend botëror me më shumë se 10.000 punime të stripit dhe karikaturës.

Lufta kundër një virusi mbarëbotëror i vuri organizatorët në dilemë se si do të zbatohet vijimi i festivalit, të bëhet online ose të shtyhet për vitin e ardhshëm, por arritja e aq shumë punimeve i shtyri që të organizojnë festivalin Online dhe të bëjnë hapjen e ekspozitës duke marrë të gjitha masat mbrojtëse kundër këtij virusi dhe të realizojmë këtë festival duke mos humbur vitin tradicional.

Kështu që festivali për dy ditët e para do të jetë Online duke u përcjellur në YouTube dhe në Facebook. Në ditën e tretë dhe të katërt do të jetë në mënyrë Online dhe do bëhet hapjen e ekspozitës, por duke mos thyer masat e vënë të Qeverisë dhe të Ministrisë së Shëndetësisë, kështu ekspozita odo të ketë numrin e limituar të vizitorëve në galeri.

Festivali i këtij viti për organizatorët konsiderohet si më i vështiri.

“Ky vit neve na ndaloj të jemi së bashku me artistët botëror, me vizitorë të shumët, me shoqërinë artistike, me prezantimin e qytetit historik e kulturor, ku për shkak të koronës na dështuan ditët e lumtura me artistë e miq që vijnë në Prizren, të cilën neve na lidh vetëm një gjë, stripi dhe karikatura, por edhe shumicën e artdashësve që kënaqen duke shijuar bukurinë e punimeve nga artistët më të njohur të artit të nëntë”, thuhet në njoftim. / KultPlus.com

Ilustruesi dhe krijuesi David Lloyd, mysafir special në Festivalin e Stripit dhe Karikaturës në Prizren

Prizreni është gati të mirëpresë festivalin e16-të Ndërkombëtar të Stripit dhe Karikaturës, përcjellë KultPlus.

Shoqata e strip artistëve Kosovar “XhennetComics” është organizatore e festivalit, të cilën i ka bërë të gjitha përgatitjet me kohë. Nga data 17 e deri më 20 tetor 2019-të ky festival do t’i shtrijë aktivitete e tij me një program të pasur.

Në këtë festival do të mbahen edhe disa debate që ndërlidhen me stripin dhe karikaturën dhe i paraprijnë festivalit. Se festivali ka bërë jehonë gjithandej botës e tregon më së miri edhe numri prej 410 artistëve që kanë konkurruar, nga 57 shteteve të botës me 2227 punime, ndërsa prej tyre janë përzgjedhë 14 artistë për tu prezantuar në festival. Gjithashtu janë 20 artistë , mysafirë nga tetë shtet të botës (Angli, Turqi, Qipro, Maqedoni, Mali i zi, Serbi, Shqipëri dhe Bulgari),të cilën kryesisht merren me strip dhe karikaturë. Tema e edicionit të XVI-të të festivalit të stripit dhe karikaturës është “Idealisti”.

Vlen të ceket se si mysafir special në këtë festival do të jetë artisti nga Anglia David Lloyd i cili është ilustruesi dhe krijuesi i stripit të njohur “V FOR VENDETTA” dhe në seritë si “Hellblazer”, “Alien”, “Global Frekuency “, “War Stories” dhe ”Kickback”.

Një nga artistët pjesëmarrës është edhe Strip artisti Bullgar, Peter Stanimirov , i cili është ilustrues i të gjitha kopertinave të librave të shkrimtarit të njohur botëror Stephen King, pos këtyre artistëve Prizreni është nikoqir edhe i kryesisë dhe artistëve të Shoqatës të karikaturistëve të Qipros, dhe në kuadër të këtij festivalit do të këtë edhe shumë debate për strip e karikaturë. Debati kryesor do të jetë tema në lidhje me 50 vjetorin e Alan Fordit dhe prezantimi i stript të numrit të parë të “ALAN FORD”-it të botuar në gjuhën Shqipe. Paneli do të jetë i prezantuar nga koleksionisti dhe analisti i njohur Marjan Matic nga Beogradi. Mysafir i rëndësishëm i këtij edicioni është edhe botuesi i stripave FORMA B, Ilija Mirovic nga Beogradi.

Organizatorët u bëjnë ftesë adhuruesve të këtij lloji arti, e me theks të veçantë të rinjve që t’iu bashkëngjiten në hapjen solemne të festivalit, më datën 19 tetor 2019 me fillim në ora 19:30 në ambientin e Kompleksit “Evropa”, përkatësisht në Doku Kino. / KultPlus.com