‘Anibar’ me program të fuqishëm vazhdoi edhe ditën e katërt të tij

Në Festivalin Ndërkombëtar të Animacionit ‘Anibar’, i cili aktivitetet e tij është duke i shtrirë në disa lokacione të ndryshme, dita aty fillon me katër workshopa ku punimet kanë filluar t’i marrin format e tyre përfundimtare, përcjellë KultPlus.

E mbas workshopave në orën 12:00 Tomas Volda në korridorin e kino “Jusuf Gërvalla” bëri një performacë artistike me një kukull e cila vizatonte njerëzit të cilët kalonin aty.

Në të njëjtën kohë në Kino u shfaq programi special: New Talents Visegrad kurse në teatrin ‘Istref Begolli’ u mbajt programi Kids3.

Në galerinë e arteve në Pejë, Maros Brojo mbajti ligjërata për jurinë e studentëve me temë vlerësimin e filmave të animuar.

Coffee and Talks këtë herë mirëpriti Lora D’Addazio drejtoreshë e “Juliette” film i cili u shfaq në Kino Liqenin në orën 20:30 një ditë përpara.

Më pas dita vazhdoi me “Grandel, Grandel, Grandel” nga Malcolm Turner një film i metrazhit të gjatë i cili u shfaq në orën 14:00 në kino ‘Jusuf Gervalla’. Ndërkohë në Galerinë e Arteve vazhduan leksionet për historinë e animacionit të Evropës Lindore nga Olga dhe Michal Bobroëski. Në orën 16:00 në Teatrin ‘Istref Begolli’ vazhdoi programi Teen2 kurse në Kino ‘Jusuf Gervalla’ u shfaq një program special: Best of fest Anca.

Ndërsa në orën 18:00 u mbajt Paneli i dytë i këtij edicioni me temën: Reclaim the City!, në Galerinë e arteve në Pejë, me Panelistët: Njomza Dragusha (Termokiss), Lulzim Hoti (7Arte), Malbora Krajku (Lumbardhi). Në orën 20:30 Student Program 2 u shfaq te Kino Liqenin kurse te Kino Kubat në ora 22:00 u mbajt International Program 3. Në Anibar Parties performuan Treesome dhe Dj Learta Lila.

Gjithashtu ditën e katërt ministrja e kulturës Vlora Dumoshi, së bashku me kryetarin e komunës së Pejës Gzmend Muhaxheri vizituan ekspozitën e Georges Schwizgebel në Galerinë e arteve të Pejës. / KultPlus.com

Ministrja Vlora Dumoshi mori pjesë në Festivalin Ndërkombëtar të Animacionit ‘Anibar’

Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi, vizitoi ekspozitën e Festivalit Ndërkombëtar të Animacionit “Anibar” në Galerinë e Arteve në Pejë, me ç’rast ajo u prit nga drejtori i Festivalit, Vullnet Sanaja dhe nga kryetari i Komunës së Pejës, Gazmend Muhaxheri.

Po ashtu, ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit Vlora Dumoshi vizitoi edhe Kinemanë “Jusuf Gërvalla” dhe nga organizatorët e Festivalit u njoftua në lidhje me punën e tyre rreth Festivalit.

Ministrja Dumoshi u shpreh e kënaqur me entuziazmin e të rinjve kreativ, dhe u shpreh se MKRS-ja është e përkushtuar që të ndihmojë jetën kulturore të Kosovës duke krijuar kushte më të mira dhe duke e subvencionuar atë.

Ndërsa drejtori i Festivalit, Vullnet Sanaja e falënderoi ministren për vizitën dhe për gatishmërinë për të bashkëpunuar edhe në të ardhmen. / KultPlus.com

Dita e tretë e ‘Anibar’ e mbushur me aktivitetet të ndryshme

Dita e tretë e Festivalit Ndërkombëtar të Filmit të Animuar ‘Anibar’, i cili këtë vit po zhvillon edicionin e tij të tetë, ka vazhduar dje e mbushur me plot aktivitet, shkruan KultPlus.

Kjo ditë filloj përsëri me Workshope të cilat filluan në orën 10:00 e për të vazhduar deri në orën 16:00.

Në orën 12:00 në kino ‘Jusuf Gërvalla’ u shfaq filmi i metrazhit të gjatë ‘Sheep and Wolves’ ku flitet për një vend të largët magjik, në një fshat të vogël piktoresk të pozicionuar në mes fushave të gjelbëruara dhe kodrave të larta ku jetonte një kope e shkujdesme e deleve. Por jeta e tyre e qetë dhe pa stres ndërpritet kur një tufë ujqish zhvendosen afër një përroske të afërt. Në të njëjtën kohë në Teatrin ‘Istref Begolli’ u mbajt Kids Program 2.

Në orën 13:00 në Exit Bar u mbajt Meet the Filmmakers: Vladimir Kanic director of “Only Lover leave to Die” (Screening: Balkan Competition, Tuesday the 15th, 20:30, Lake Cinema)

Në orën 14:00 në teatrin ‘Istref Begolli’ u mbajt programi Junior Oscar me mbështetjen e IPKO Foundation, program i cili shënon të gjashtin vit, e Anibari e koordinon për të dytin vit me radhë. Ky program ka për qëllim t’i zhvillojë shkathtësitë kreative, inovative të punës grupore të nxënësve të shkollave fillore të Kosovës, të cilët gjatë vitit bëjnë filma të shkurtër dhe i dërgojnë në ‘Anibar’ ku juria i përzgjedh filmat fitues.

Ndërkohë në kinon ‘Jusuf Gervalla’ u mbajt programi special: Frame Order Retrospective.

Galerina e Arteve mirëpriti ligjëratën e parë në lidhje me historinë e animacionit të Europës Lindore. Ligjërata: Tëins that construct production and create perception: propaganda and censorship. Case study: comparative overview of animated propaganda film from USSR and USA of Cold War era (films of Ivan Ivanov-Vano, John Sutherland and others).

Në orën 16:00 në kinemanë ‘Jusuf Gërvalla’ u shfaq filmi i metrazhit të gjatë: The Red Turtle, në të bëhej fjalë për një burrë i cili ka ngecur në një ishull të braktisur dhe takohet me një breshkë të kuqe, e cila i ndryshon jetën.

Në orën 18:00 vazhdoi të mbahet paneli i dytë për ketë edicion me temën: Commons in times of adversity at Peja Gallery me panelists: Modest Gashi (Peja Municipality), Flaka Xërxa (architect, Universitety of Prishtina), Rozafa Basha (architect, Universitety of Prishtina) Moderator: Hajrulla Çeku (EC Ma Ndryshe).

20:30 është ora kur u shfaqet programi Student Cometition në kino Liqeni. Ndërsa në kino Kubat u shfaq International Program 2 në ora 22:00.

E mbyllja e ditës së tretë ishte me tingujt e bukur të muzikës së Eugent Bushpepes dhe DJ Alban Muja. / KultPlus.com