Vdes në moshën 80 vjeçare autorja Anne Rice

Ka vdekur në moshën 80-vjeçare, Anne Rice, autorja e romanit gotik “Intervistë me vampirin”.

Shkrimtarja amerikane, e cila shiti më shumë se 150 milionë libra, vdiq e rrethuar nga familja e saj mbrëmjen e së shtunës.

Ajo vdiq për shkak të komplikimeve të shkaktuara nga një goditje në tru, njoftoi djali i saj Christopher Rice në faqen e saj në Facebook.

Në orët e saj të fundit, unë u ula pranë shtratit të saj në spital me frikë nga arritjet dhe guximi i saj”, ka shkruar ai.

“Intervista me Vampirin” u botua në vitin 1976 dhe vazhdoi të jetë një “best seller”. Më vonë, libri u përshtat edhe në një film me Tom Cruise dhe Brad Pitt, në vitin 1994.

Ajo vazhdoi të shkruante vazhdime të librit, duke formuar një seri të quajtur “Kronikat e Vampirit”. Një tjetër libër nga seria e librave të saj “Queen of the Damned”, u bë gjithashtu film në vitin 2002. / KultPlus.com

Katedralja e Këlnit, 600 vjet për t’u ndërtuar

Në gusht në vitit 1880, në Gjermani përfundoi ndërtimi i katedrales së Kelnit; katetralja gotike më e madhja në Evropën veriore, punimet për të cilën zgjatën 632 vjet.

Ndërtuesit mesjetarë të Këlnit kishin planifikuar një strukturë madhështore për të strehuar relikuarin e Tre Mbretërve dhe për t’iu përshtatur rolit të tij si një vend adhurimi për Perandorin e Shenjtë Romak.

Ndërtimi i Katedrales së Këlnit filloi në vitin 1248. U deshën mbi 600 vjet për të përfunduar këtë vepër unike.

Në vitin 1448, dy këmbanat u instaluan në këmbanoren e kullës, pesha e secilës prej tyre ishte 10.5 tonë.

Në Luftën e Dytë Botërore, qendra e qytetit të Këlnit u rrënua nga shpërthimet. Mrekullisht, katedralja ishte ndërtesa e vetme që mbijetoi. Duke qëndruar e gjatë në një qytet të rrafshët, u tha se ishte ndërhyrja hyjnore që e shpëtoi. Një shpjegim shumë i vërtetë është se Katedralja e Këlnit ishte një pikë orientimi për pilotët.

Në 1880, Katedralja e Këlnit me lartësia 157 m, ishte struktura më e lartë jo vetëm në Gjermani, por edhe në botë. Ai mbeti mbajtës rekordi deri në 1884, kur Monumenti i Uashingtonit (169 m) u shfaq në Amerikë. Në 1887, Kulla Eiffel (300 m) u ndërtua në Francë, dhe në 1981 një kullë TV (266 m) u shfaq në Këln, dhe katedralja u bë ndërtesa e 4-të më e lartë në planet.

Katedralja e Këlnit është pika e referimit më e vizituar e Gjermanisë, duke tërhequr mesatarisht 20,000 njerëz në ditë. Në lartësinë 157 m, katedralja është aktualisht kisha më e lartë me dy spirale në botë, kisha e dytë më e lartë në Evropë pas Ulm Minster, dhe kisha e tretë më e lartë në botë.

Që nga viti 1996, ajo ka qenë një vend i caktuar i UNESCO-s për Trashëgiminë Botërore. / KultPlus.com