Mali i Zi regjistron zyrtarisht martesën e parë civile të së njëjtës gjini

Bashkimi i parë civil homoseksual në Malin e Zi u regjistrua zyrtarisht dje.

”Ministrja e Administratës Publike, Çështjeve Digjitale dhe Medias, Tamara Srzhentiç bëri të ditur njoftimin përmes një statusi në Twitter duke konfirmuar regjistrimin”, njoftoi televizioni shtetëror malazez, transmeton KultPlus.

“Sot është një ditë krenare për komunitetin LGBTIQ nën flamurin e Malit të Zi dhe unë jam krenare që bashkimi i parë civil midis njerëzve të së njëjtës gjini është realizuar në vendin tonë”, theksoi Srzhentiç.

“Unë jam e lumtur që ligji për sindikatat civile ka filluar të zbatohet zyrtarisht dhe ju uroj partnerëve fat dhe dashuri në jetën e tyre”, shkroi ajo. Ministrja nuk ndau detaje për çiftin.

Ligji që e bën martesën të ligjshme të së njëjtës gjini u miratua nga parlamenti malazez në korrik 2020. Ai u përball me kundërshtim masiv nga Kisha Ortodokse Serbe. Çiftet e së njëjtës gjini janë ende të ndaluar të birësojnë fëmijë në vend.

Presidenti Milo Gjukanoviç dhe kryeministri Zdravko Krivokapiç po përpiqen të mbajnë Malin e Zi në një kurs properëndimor. / KultPlus.com

Kishat katolike bekojnë çiftet homoseksuale, vendimi ngjall reagime

Priftërinjtë në rreth 100 kisha katolike të Gjermanisë, nga sot, do t’u ofrojnë bekimin çifteve të gjinisë së njëjtë.

Lëvizja “Dashuria fiton” u shfaq pasi Kisha Katolike në Vatikan tha në muajin Mars se Zoti “nuk mund ta bekojë mëkatin”, transmeton KultPlus.

Lëvizja e përshkroi këtë vlerësim të Kishës si një “shuplakë në fytyrë njerëzve në të gjithë botën”.

Tashmë kjo lëvizje ka publikuar një hartë që tregon të gjitha kishat që ofrohet bekimi për çifteve homoseksuale.

Papa Françesku ka thënë më herët se ai beson se çiftet homoseksuale duhet të lejohen të bëjnë “bashkime civile”. Vitin e kaluar në një dokumentar ai theksoi se këto çifte “kanë të drejtë të jenë në familje”.

Megjithatë, ai ka miratuar qëndrimin e Kongregatës për Doktrinën e Besimit, se Kisha Katolike nuk e ka fuqinë t’i bekojë bashkimet e çifteve të gjinisë së njëjtë. Në Kishën Katolike, bekimi jepet nga një prift ose një prelat tjetër. / KultPlus.com

Mbi 200 profesorë teologjie dënojnë qëndrimin e Vatikanit ndaj çifteve homoseksuale

Më shumë se 200 profesorë të teologjisë nga vendet gjermanisht folëse bënë sot një deklaratë, ku dënojnë refuzimin e Kishës Katolike për të bekuar çiftet homoseksuale.

”Deklarata e javës së kaluar nga Vatikani është formuluar nga një ide paternaliste e epërsisë dhe diskriminon homoseksualët dhe stilet e tyre të jetesës”, sipas deklaratës së profesorëve, transmeton KultPlus.

“Ne jemi duke u distancuar me vendosmëri nga ky pozicion. Ne besojmë se jeta dhe dashuria e çifteve të të njëjtit seks nuk vlen më pak para Zotit sesa jeta dhe dashuria e çdo çifti tjetër”, shton ajo.

Deklarata, e nënshkruar nga 212 profesorë të teologjisë dhe e hartuar nga një grup pune në Universitetin e Muenster, tha se qëndrimit të kishës i mungon thellësia teologjike dhe fuqia argumentuese.

“Nëse zbulimet shkencore injorohen, doktrina minon autoritetin e saj”, thanë akademikët.

Vatikani e bëri të qartë javën e kaluar se kisha nuk ishte e autorizuar për të bekuar çiftet homoseksuale dhe se çdo bekim që njeh një partneritet homoseksual nuk lejohet.

Kjo shkaktoi një stuhi proteste në Kishën Katolike në Gjermani. / KultPlus.com

Vatikani merr vendim: Priftërinjtë nuk lejohen të bekojnë lidhje apo martesa të së njëjtës gjini

Vatikani njoftoi të hënën se priftërinjtë dhe zyrtarë të tjerë të Kishës Katolike nuk mund të bekojnë lidhje apo martesa të të njëjtës gjini dhe se bekime të tilla nuk janë të ligjshme nëse bëhen, transmeton Express, përcjellë KultPlus.

Zyra Doktrinore e Vatikanit, Kongregata për Doktrinën e Besimit (CDF), e mori vendimin në përgjigje të pyetjeve dhe lëvizjeve në disa famulli për të lejuar bekime të tilla për të mirëpritur katolikët homoseksualë, duke qenë se Kisha nuk lejon martesa mes gjinive të njëjta.

Papa Françesku miratoi vendimin, tha CDF, duke shtuar se “nuk ka për qëllim të jetë një formë e diskriminimit të padrejtë, por një kujtesë e së vërtetës së ritit liturgjik”.

Thuhet se bekime të tilla nuk lejohen edhe pse ato “motivohen nga një dëshirë e sinqertë për të mirëpritur homoseksualët” dhe për t’i ndihmuar ata të rriten në besim.

Në vendimin e CDF-së thuhet se pasi martesa midis një burri dhe një gruaje është një sakrament dhe bekimet lidhen me sakramentin e martesës, ato nuk mund të shtrihen në çiftet e të njëjtës gjini.

“Për këtë arsye, nuk është e lejueshme të bekosh një marrëdhënie ose partneritet, qoftë edhe të qëndrueshëm, që përfshin aktivitete seksuale jashtë martese (dmth., Jashtë bashkimit të pazgjidhshëm të burrit dhe gruas), siç është rasti me bashkimin e të njëjtës gjini”, thuhet në vendim. /express/ KultPlus.com