Sot shënohet Dita Botërore kundër Homofobisë

Dita Ndërkombëtare Kundër Homofobisë, Transfobisë dhe Bifobisë shënohet më 17 maj dhe synon të koordinojë ngjarjet ndërkombëtare që rrisin ndërgjegjësimin për shkeljet e të drejtave të komunitetit LGBTI.

Në vitin 2013, kur u shënua përvjetori i 9-të i kësaj dite, u zhvilluan ngjarje në pothuajse 120 vende, në të gjitha rajonet botërore.

Themeluesit e Ditës Ndërkombëtare Kundër Homofobisë, siç njihej fillimisht, krijuan Komitetin IDAHO për të koordinuar veprimtaritë bazë në vende të ndryshme, për të promovuar ditën dhe për të lobuar për njohjen zyrtare më 17 maj.

Kjo datë u zgjodh për të përkujtuar vendimi për heqjen e homoseksualitetit nga klasifikimi ndërkombëtar i sëmundjeve të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) në vitin 1990. / KultPlus.com

Si një natë e fshehtë festive ndryshoi përgjithmonë Lubjanën dhe Jugosllavinë

Pas dekriminalizimit të homoseksualitetit në vitin 1977 dhe vdekjes së Josip Titos në vitin 1980, komuniteti LGBTQ+ i Jugosllavisë filloi të imagjinonte një të ardhme të re. Nën rrugët monotone socialiste, shpërtheu një lëvizje e shfrenuar homoerotike queer, një lëvizje që do ta ndryshonte Lubjanën përgjithmonë, transmeton KultPlus.

Në vitin 1984, ‘K4 Club’ ishte një vend që nuk binte në sy, i vendosur mes rrugëve prej betoni të Lubjanës. Por ndërsa lokali dukej i padëmshëm nga niveli i rrugës, muret e brendshme ishin të suvatuara me postera homoerotikë; burra që japin dhe marrin seks oral, duke veshur veshje “fetish” dhe duke veshur mustaqe të stilit “Tom-of-Finland”. Nëse vendosni të ndiqni muzikën elektronike që kumbon nga muret (vonë të shtunave mbrëma), do të ballafaqoheshit me festat e “Magnus Gay” famëkeq të kryeqytetit slloven dhe një turmë homoseksualësh që kërcejnë, nis kështu artikullin Luke Stamps.

“Skena queer e Lubjanës ishte shumë më e fshehtë; ishte e errët, plot lëkurë dhe e mbyllur,” thotë Brane Mozetič, një poete queer dhe dikur e rregullt në festat e ‘Magnus’. Megjithëse klubi siguroi një vend të shenjtë për shumë njerëz, Brane kujton një atmosferë të tensionuar jashtë katër mureve të tij.

“Mbaj mend që njerëzit që takova në klub nuk ishin të njëjtë jashtë. Jashtë klubit askush nuk donte të më njihte, madje as të përshëndetej. Duhet të kuptosh që Lubjana është një qytet i vogël.”

Themeluar nga Aldo Ivančić dhe Bogdan Lešnik në 1984, ‘Magnus’ ishte dhe është ende, dega queer e Shoqatës ŠKUC (Qendra Kulturore Studentore); një organizatë studentore jofitimprurëse, që prodhon dhe ruan kulturën alternative në Lubjanë. Qëllimi i ‘Magnus’ dhe festave, ishte të promovonin “socializimin e homoseksualitetit përmes kulturës”. Deri më sot, ‘K4 Club’ mbetet një nga vendet e fundit alternative të mbijetuara në Lubjanë.

Përpara vitit 1984, homoseksualët kishin mundur të takoheshin (shkurtimisht) vetëm përmes “lundrimit”; duke ecur ose duke vozitur nëpër zona të caktuara për të takuar të tjerë për seks. Një pikë e veçantë e nxehtë ishte një tualet ogurzi në Tromostovje, pranë urës që lidh lagjen mesjetare me qytetin e ri. Tualetet publike njiheshin zakonisht si “kapela” nga meshkujt homoseksualë në qytet, ndërsa “vënia e foshnjës Jezus në shtrat” ​​ishte një eufemizëm për seksin. Metaforat fetare u përdorën për t’i bërë bisedat të dukeshin më të pafajshme dhe për këtë arsye më pak të dyshimta. Me vetëm errësirën e natës për mbrojtje, burrat do të enden rreth këtyre kishave, duke kërkuar intimitetin që shoqëria ua mohonte.

Duke themeluar ‘Magnus’, Lešnik donte t’u ofronte një lloj hapësire të ndryshme sllovenëve LGBTQ+, një hapësirë ​​që nxiste një ndjenjë të fortë komuniteti, jo vetëm seksi. Lešnik përdori lëvizjen queer të Berlinit Perëndimor si pikë referimi, duke përfituar nga jeta relativisht e relaksuar dhe liberale e natës në Lubjanë në atë kohë për të sjellë të njëjtin vizion në Jugosllavi. Komuniteti queer i Sllovenisë krijoi hapësirën e tij të parë të sigurt përmes ‘festave Magnus’, të cilat do të vepronin si një pikënisje për krijimin e një lëvizjeje.

Por nëse ‘Magnus’ do të kishte sukses si lëvizje, ajo duhej të provonte se ishte më shumë se një parti. Kështu në vitin 1984 lindi Festivali Magnus. Festivali ngriti galeri, organizoi leksione, lexime poezish, krijoi ekspozita mbi “botimet e homoseksualëve në mbarë botën” dhe shfaqi filma. Festivali mirëpriti folës të ftuar ndërkombëtarë, të cilët ishin ekspertë të teorisë queer, si: Frank Arnal dhe Guy Hocquenghem. Të pranishmëve iu dorëzuan kopje të Viks, një revistë mbi homoseksualitetin që u bashkua me lëvizjet e majta kundër-kulturore në Slloveni dhe Evropën Perëndimore.

Revista Viks është vetëm një shembull se si Ljubljana po fillonte të drejtonte mendimin kritik në Jugosllavi gjatë asaj periudhe. Shembuj të artikujve të Viksit përfshinin “Dashuria Rozë nën Yjet e Kuq”, një përmbledhje historike e homoseksualitetit në Bashkimin Sovjetik. Ai argumentoi se lëvizja LGBTQ+ nuk ishte në gjendje të kapërcejë abuzimin e epokës së Stalinit, kur njerëzit e ekspozuar queer u dënuan si spiunë dhe tradhtarë dhe u dërguan në gulag. Pavarësisht papajtueshmërisë historike midis komunizmit dhe homoseksualitetit, Viks e prezantoi Republikën Demokratike Gjermane (RDGJ) si një shembull se si ata mund të bashkëjetojnë dhe se si mund të zhvillohet një “dialog midis qeverisë dhe grupeve homoseksuale dhe lezbike”.

Në një kohë kur si HIV ashtu edhe AIDS u keqkuptuan gjerësisht, ‘Magnus’ importoi informacione jetëshpëtuese nga Perëndimi dhe ia shpërndau një auditori të pavëmendshëm jugosllav.

Dalëngadalë, ‘Magnus’ u përhap në zona të tjera, duke reaguar ndaj çështjeve të tilla si kriza e SIDA-s. Në një kohë kur si HIV ashtu edhe SIDA u keqkuptuan gjerësisht, ‘Magnus’ nisi fushatën e tij të informacionit publik, duke përkthyer kërkime shkencore nga Kanadaja dhe Shtetet e Bashkuara dhe duke i shtypur ato në broshura. Më e rëndësishmja, nuk u shmang nga tema e seksit të sigurt. Nga “masturbimi i ndërsjellë” te “gëlltitja e urinës”, fletëpalosjet mbulonin tërësinë e seksit homoseksual dhe faktorët e tij të rrezikut për infeksion. Në këtë proces, ‘Magnus’ importoi informacione jetëshpëtuese nga Perëndimi dhe ia shpërndau një auditori jugosllav të pavëmendshëm.

Ndërsa ‘Magnus’ filloi të shtrihej në akademi, shtyp, art dhe kulturë, dhe klube, reputacioni i Lubjanës si një qendër përparimi brenda Jugosllavisë gjithashtu lulëzoi.

“[Magnus] hapi një hapësirë ​​brenda këtyre lëvizjeve shoqërore; ai hapi pyetje dhe solli tema në një nivel të caktuar vëmendjeje,” thotë Dr.Roman Kuhar (Profesor dhe Dekan në Fakultetin e Arteve, Universiteti i Lubjanës.)

Me këto përfitime, partitë Magnus arritën një ndjenjë famëkeqe në të gjithë Lubjanën dhe në rajonin e gjerë. Komuniteti filloi të shihej si pjesë e shoqërisë, me vende për të punësuar dhe para për të shpenzuar në to.

Por ndërsa ‘Magnus’ fitoi tërheqje, u rritën edhe reagimet. Vendi i çmuar i grupit të shtunën mbrëma në klubin ‘K4’ u hoq dhe u zëvendësua nga një listë më pak tërheqëse e së dielës mbrëma.

“Ajo dërgoi një mesazh të qartë simbolik pasi komuniteti u shty në margjinat e “javës së festës”, thotë Dr.Kuhar.

“Për një homoseksual si unë, i rritur në një zonë rurale të Sllovenisë veriore, fjalët ‘Roza nedelja’ ose ‘E diela rozë’ u bënë një lloj referimi gjithëpërfshirës për homoseksualitetin. Ishte një shënues aq i fortë saqë termi përdorej edhe për tallje.”

Megjithatë, pavarësisht nga armiqësia në rritje, Ljubljana konsiderohej ende progresive në krahasim me shtetet e tjera jugosllave. Aq shumë, sa Ivançiç me origjinë kroate përdori Lubjanën dhe ŠKUC-në si bazë për Borghesia; një grup homoerotik, ‘post-punk’, i cili përdori kulturën queer dhe alternative si një mjet për ndryshime shoqërore.

‘Borghesia’ mori kulturën e fshehtë të çuditshme dhe e çoi atë drejt rrjedhës kryesore, si pjesë e skenës së muzikës alternative popullore të Lubjanës. Një nga këngët e tyre, “Night Walks” (Noćne Šetnje), u publikua në vitin 1984. Ajo përshkruante jetën e “homoseksualëve të fshehur”, të cilët shkonin në lundrime për seks natën vonë në vende të çuditshme.

Duke përdorur Lubjanën si pikënisje, ‘Borghesia’ u përpoq të sillte lëvizjen queer liberale të qytetit në Jugosllavi si një e tërë. Vokalisti Dario Seraval madje performoi “Night Walks” për një audiencë të mahnitur drejtpërdrejt në TV jugosllav. I veshur me të zeza nga koka te këmbët, Seraval pinte duhan gjatë gjithë performancës, me fytyrën e tij të dobët, të zbehtë, të mbuluar me buzëkuq dhe rimel. Në këtë proces, ai çimentoi Lubjanën në mendjet e miliona njerëzve si një nga enklavat më përparimtare të Jugosllavisë.

Megjithatë, reagimi publik ndaj ‘Magnus’ dhe ‘Borghesia’ në të gjithë Jugosllavinë ishte relativisht i qetë. Komuniteti LGBTQ+ në përgjithësi konsiderohej një grup pakicë në skajet e shoqërisë që përbënte pak kërcënim. Deri në shpërbërjen e afërt të Jugosllavisë, homofobia u shfaq me forcë të plotë, e ushqyer nga keqkuptimet dhe frika nga kriza e SIDA-s. Fatmirësisht, lëvizja ‘Magnus’ ndihmoi të ankorohej Lubjana si një qytet përparimtar; një që do të përballonte stuhitë nacionaliste të viteve 1990.

Përpara vitit 1984, komuniteti LGBTQ+ i Ljubjlanës ishte çmobilizuar dhe ekzistonte kryesisht në hije. Në pak vite, ‘Magnus’ bashkoi njerëz queer, biseda, ide dhe kreativitet, duke i ngulitur ato në jetën e natës dhe hapësirat krijuese të Ljubjlanës.

“Shumë të mira erdhën nga këto fillime radikale nga artistë dhe aktivistë. Ato ndihmuan në ndërtimin e një shoqërie pluraliste dhe demokratike dhe krijuan një skenë të re kulturore,” thotë Jernej Skof, koordinator aktual i ‘Magnus’.

Me kalimin e viteve, iniciativat e themeluara nga lëvizja queer e viteve 1980 janë institucionalizuar në një “Krenaria Ljubljana” e fortë, një komunitet queer në lagjen Metelkova të qytetit, një shtëpi botuese LGBTQ+ dhe programe për njerëzit që jetojnë me HIV. Shfaqjet e filmave të Festivalit Magnus u bënë Festivali i Filmit LGBTQ+ në Ljubljana — festivali më i vjetër i filmit queer në Evropë. Organizuar nga Mozetič, kjo ngjarje vjetore ende shfaq publikime queer nga e gjithë bota, për një audiencë sllovene.

Në ditët e sotme, një brez i ri kreativësh queer zënë këto hapësira dhe platforma.

“Lëvizja queer e viteve 1980 më frymëzoi të jem i guximshëm dhe i fortë në artin dhe opinionet e mia,” thotë Amar Muratovic me origjinë boshnjake, i cili interpreton si drag alter-ego e tij “Kampi Ballkanik”, Amii Queen.

“[Ljubljana] në atë kohë ishte revolucionare, ikonike, e guximshme; ata ndërtuan një hapësirë ​​të sigurt për ne.”

‘Magnus’ themeloi ‘Club Tiffany’ në lagjen Metelkova të qytetit, ku Muratovic shfaqet si një interpretues i rregullt.

Amii Queen. Image: Yeremie Pierre Noir

Vendi është një qendër autonome e artit kulturor e cila i kushton vëmendje të veçantë edukimit të të rinjve.

“Ne përpiqemi të mundësojmë që sa më shumë persona LGBTQ+ të bëhen operatorë kulturorë, artistë, interpretues, shkrimtarë apo poetë”, thotë Skof.

“Përveç aktivizmit kulturor, aktivizmi i lidhur me HIV dhe aktivizmi social luajnë një rol integral në punën tonë.”

Megjithatë, ndërsa trashëgimia e ‘Magnus’ ka rrënjë të thella, e ardhmja e saj mbetet e pasigurt. Në vitin 2020, kryeministri slloven, Janez Jansha shpalli një “luftë kundër kulturës”, e parë gjerësisht si një përpjekje për të kontrolluar institucionet kryesore kulturore dhe për t’i drejtuar ato drejt idealeve më konservatore dhe nacionaliste. Muajt ​​në vijim panë kuratorët dhe drejtuesit kryesorë në muzetë e Sllovenisë të lënë postet e tyre mes akuzave për presion politik, ndërkohë që shumë grupe joqeveritare të çuditshme, migrante ose me prirje të majtë kanë parë përfundimin e qirave nga pronarët. Për fat të mirë, ‘Club Tiffany’ është ende në funksion, por ndërsa situata politike përkeqësohet, mbyllja mbetet një mundësi e afërt.

Pothuajse katër dekada nga viti 1984, Sllovenia është sërish në një udhëkryq ideologjik.

“Ne kemi parë një rritje të homofobisë së hapur në parlament dhe, natyrisht, në mediat sociale. Gjuha e urrejtjes ka arritur lartësi të reja”, thotë Skof.

Shumë kanë frikë se me politikanë anti-LGBTQ+ që po fitojnë tërheqje në të gjithë Evropën Lindore, Sllovenia mund të jetë e para që do të ndjekë shembullin.

“Ne kemi zgjedhje në pranverë të vitit 2022,” thotë Skof. “Do të duhet të presim dhe të shohim.”

Artikull i shkruar nga Luke Stamps / KultPlus.com

Borghesia and Magnus 1984. Image: Jane Štravs

Në Sarajevë mbahet Parada e Krenarisë

Qindra qytetarë marshuan në Sarajevë të Bosnje e Hercegovinës për të shënuar Paradën e tretë të Krenarisë, në mbështetje të komunitetit LGBT.

Nuk është raportuar për dhunë në ngjarjen e mbajtur më 14 gusht, kjo për shkak të prezencës së madhe të policisë, që bllokoi rrugë të kryeqytetit, për të parandaluar përleshjet eventuale me kundërprotestues.

Kjo është Parada e Tretë që mbahet në Bosnje, një shtet i ndarë etnikisht dhe gjerësisht konservatorë.

Organizatorët thanë se pjesëtarët e komunitetit LGBT janë margjinalizuar edhe më shumë që prej fillimit të pandemisë së koronavirusit, që ka lënë të vdekur mbi 9.700 persona në këtë shtet.

“Ne po rezistojmë dhe po themi se mjaft është mjaft. Pandemia solli më shumë dhunë. Na ka mbyllur në katër mure, në rrethin e dhunës në familje. Koha është që të themi mjaft, tha Amar Catoviq, një prej organizatorëve, që mbajti fjalim para ndërtesës së parlamentit.

“Ne, lesbiket, gejët, biseksualët, transgjinorët, po dalim në rrugë sepse kufizimet e pandemisë janë realitet i përditshëm i yni”, tha grupi i organizatorëve përmes një deklarate për media. “Në vitin që e lamë pas, të drejtat dhe liritë tona janë përkeqësuar edhe më tej”, u tha në deklaratë.

Grupi ka kërkuar që të miratohet ligji për partneritet mes gjinisë së njëjtë dhe që t’i jepet fund diskriminimit të komunitetit LGBT në Bisnje.

Dhjetëra kundërshtar të LGBT mbajtën tubimet e tyre në Sarajevë, duke thënë se duan t’i mbrojnë vlerat tradicionale të shtetit kundër ideologjisë “agresive” të komunitetit LGBT./ REL / KultPlus.com

Mali i Zi regjistron zyrtarisht martesën e parë civile të së njëjtës gjini

Bashkimi i parë civil homoseksual në Malin e Zi u regjistrua zyrtarisht dje.

”Ministrja e Administratës Publike, Çështjeve Digjitale dhe Medias, Tamara Srzhentiç bëri të ditur njoftimin përmes një statusi në Twitter duke konfirmuar regjistrimin”, njoftoi televizioni shtetëror malazez, transmeton KultPlus.

“Sot është një ditë krenare për komunitetin LGBTIQ nën flamurin e Malit të Zi dhe unë jam krenare që bashkimi i parë civil midis njerëzve të së njëjtës gjini është realizuar në vendin tonë”, theksoi Srzhentiç.

“Unë jam e lumtur që ligji për sindikatat civile ka filluar të zbatohet zyrtarisht dhe ju uroj partnerëve fat dhe dashuri në jetën e tyre”, shkroi ajo. Ministrja nuk ndau detaje për çiftin.

Ligji që e bën martesën të ligjshme të së njëjtës gjini u miratua nga parlamenti malazez në korrik 2020. Ai u përball me kundërshtim masiv nga Kisha Ortodokse Serbe. Çiftet e së njëjtës gjini janë ende të ndaluar të birësojnë fëmijë në vend.

Presidenti Milo Gjukanoviç dhe kryeministri Zdravko Krivokapiç po përpiqen të mbajnë Malin e Zi në një kurs properëndimor. / KultPlus.com

BE-ja nis procedura ligjore kundër Hungarisë e Polonisë shkaku i LBGT-së

Komisioni Evropian ka thënë se ka filluar masa ligjore kundër Hungarisë dhe Polonisë për atë që e ka cilësuar si diskriminim kundër komuniteteve LGBT në këto dy shtete të BE-së.

Organi ekzekutiv i Bashkimit Evropian tha të enjten se masat e tij kundër Hungarisë janë të lidhura me ligjin e ri, që ua ndalon shkollave përdorimin e materialeve që shihen si promovim i homoseksualitetit. Ky ligj është kundërshtuar ashpër nga BE-ja, por Hungaria dukej e vendosur për të mos hequr dorë dhe e miratoi atë ditë më parë.

Masat kundër Polonisë lidhen me vendimin e disa rajoneve dhe komunave për ta shpallur veten “zona të lira nga ideologjia LGBT” dhe me dështimin e autoriteteve për të reaguar ndaj hetimeve në këtë çështje, shkruan Free Europe, transmeton Gazeta Express.

“Komisioni është duke filluar procedura për shkelje kundër Hungarisë dhe Polonisë në lidhje me barazinë dhe mbrojtjen e të drejtave themelore”, thuhet në njoftimin e këtij institucioni.

“Dy shtetet anëtare tani kanë dy muaj për t’iu përgjigjur argumenteve të ngritura nga Komisioni. Në të kundërtën, Komisioni mund të vendosë që t’iu dërgojë atyre një opinion të arsyetuar dhe në një hap të ardhshëm t’i drejtojë ato në Gjykatën e Drejtësisë të Bashkimit Evropian”, shtohet më tej.

Në Hungari, qeveria nacionaliste e kryeministrit Viktor Orban ka sjellë policika sociale më radikale si pjesë e asaj që e cilëson si mbrojtje të vlerave tradicionale të krishtera nga liberalizmi perëndimor.

Në Poloni, gati 100 autoritete lokale kanë miratuar rezoluta që e kundërshtojnë atë që e quajnë “ideologji LGBT”. Aktivistët për mbrojtjen e këtij komuniteti thonë se këto zona kanë nxitur dhunë dhe kanë kontribuuar në shëndetin e dobët mendor të pjesëtarëve të rinj në moshë të komunitetit LGBT. / Express / KultPlus.com

BE: Pandemia ka përkeqësuar situatën e komunitetit LGBTI

Bashkimi Evropian thotë se pandemia e koronavirusit ka përkeqësuar situatën e të drejtave të komunitetit LGBTI.

“Pandemia e COVID-19 ka rritur nivelin e dhunës dhe diskriminimit ndaj personave LGBTI, duke përfshirë dhunën në familje, gjuhën e urrejtjes në internet dhe krimet me bazë urrejtjen”, ka thënë përfaqësuesi i Lartë për Politikë të Jashtme dhe Siguri i Bashkimit Evropian, Josep Borrell, përcjell KultPlus.

Ai theksoi se çdo qenie njerëzore lind e lirë dhe e barabartë si dhe riafirmoi angazhimin e fuqishëm të BE-së për të mbrojtur dhe promovuar të drejtat e njeriut, përfshirë këtu edhe personat e komunitetit LGBTI.

Borrel theksoi se ishte i shqetësuar me faktin se 69 vende kanë kriminalizuar marrëdhëniet e dashurisë midis njerëzve të të njëjtës gjini dhe 11 vende madje kërcënuan edhe me dënime me vdekje.

“BE do të vazhdojë të trajtojë diskriminimin bazuar në orientimin seksual dhe identitetin gjinor, duke vazhduar thirrjet për një shoqëri më të drejtë, më gjithëpërfshirëse dhe të qëndrueshme”, theksoi tutje Borrell në një deklaratë. / KultPlus.com

Sulmohet Lend Mustafa: Në mes të sheshit më pshtyu në ftyrë dhe bërtiti ‘Ka me të vra’

Aktivitsti i Komunitetit LGBTI në Kosovë, Lend Mustafa ka bërë të ditur përmes një statusi në rrjetin social Facebook, se sot në mesditë është sulmuar e kërcënuar nga një person i panjohur, shkruan KultPlus.

”Ora 12:00 e ditës në mes të sheshit më pshtyjti në ftyrë”, shkruan Mustafa. Ky i fundit, poashtu ka treguar se sulmuesi edhe e ka kërcënuar duke i thënë me të bërtitura se do ta vras.

Më poshtë gjeni statusin e plotë të Mustafës.

Pandemi, homofobi e transfobi.

Ora 12:00 e ditës në mes të sheshit më pshtyjti në ftyrë, ma specifikisht në vesh, ni djal mjekrrosh me pantolla deri në kthizë, edhe bërtiti “kom me t’vra”.

M’kan shajtë ma heret, m’kan kërcenu e kan tentu me më shkel me kerr tu e mushë gaz, veç asnjoni akt s’ka qenë ma poshtërues e ma i gërditshëm deri tash.

Ni grusht a ni shuplakë falë i koftë, se kisha mrri me ja kthy tu u mbrojtë e sëm kish metë ton ky inat e urrejtje mrena, jo pse jom i dhunshëm, po si pasojë e 1000 kërcënimeve e tentimeve për sulm, kanihere edhe për vrasje.

Une prap kam me luftu qysh kam luftu gjith, e qitu keni me më pasë!
Kurr në jetë nuk ja u dho atë knaqësinë me u largu edhe nëse ju shkatërron egzistenca jem, prezenca jem në rrugë të shpisë tem.
Ju metë në fyt, e ja u nxoft frymën pshtyma juj.

NaJemiRezistenca. / KultPlus.com

Xheni Karaj publikon këngën sensibilizuese për të drejtat e LGBTI, marrin pjesë ambasadorë e artistë (VIDEO)

Aktivistja e të drejtave të komunitetit LGBTI, Xheni Karaj ka postuar një video sensibilizuese në profilin e saj në Instagram mbi komunitetin LGBTI.

Ajo ka postuar një pjesë të këngës “E izoluar përbrenda” e cila simbolizon karantinën shpirtërore të personave të këtij komuniteti, mbylljen e tyre si dhe frikën për të shprehur haptazi ndjenjat e tyre.

Në këtë videoklip kanë marrë pjesë diplomatë dhe artistë të ndryshëm të cilët i janë bashkuar në mbështetje të të drejtave të LGBTI. Pjesë e saj ishte dhe ambasadorja amerikane Yuri Kim, Peter Zingraf e Luigi Soreca. Prodhimi eshte nje bashkepunim i artisteve me te mire si Bojken Lako, Marsela Cibukaj e Anxhela Llaha.

Postimi i plotë në Instagram

Në muajt mars dhe prill, aktivistë dhe pjesëtarë të komunitetit, po diskutonin për temën qendrore të Paradës së Krenarisë 2020, në një kohë kur e gjithe bota po kalonte momentet e një pandemie dhe karantine të vështirë. Ajo çfarë u kuptua, ishte se karantina nuk ishte një realitet i ri për shumicën e personave LGBTI+. “Karantinën” e përjetojnë nëpërmjet izolimit shpirtëror, pamundësisë për të qenë vetja si dhe frikës për të dashuruar haptazi. Është “karantina shpirtërore” esenca e këngës së këtij viti të Qendrës Streha; por njëkohësisht edhe kurajoja dhe fuqia për të dashur, të cilat e thyejnë këtë “karantinë”. Përmes këngës, duam t’i bëjmë bashkë sërish të gjitha këto ndjesi dhe emocione të vitit të vështirë 2020, me shpresën se mund të bashkohemi dhe më tej rreth vlerave të diversitetit, pranimit dhe dashurisë.

Shumë faleminderit Ministrisë së Punëve të Jashtme të Gjermanisë dhe Ambasada Gjermane Tiranë e cila ka mbështetur realizimin e kësaj kënge. Dëshirojmë të falenderojmë Bojken Lako dhe Angel & Bam Bam Galaxy për këtë këngë fantastike; pjesëtarët e komunitetit LGBTI diplomatët dhe artistët që u bën pjesë e videos. Falenderoj pafund artistet qe na dhuruan kete kenge kaq emocionuese dhe kuptimplote per komunitetin tone. Jeni shembulli konkret i artisteve qe permes artit te tyre ndryshojne jete njerezish. Ju duam fort. / KultPlus.com

Ambasada e ShBA-së në Kosovë: Të drejtat e LGBTI-së të përfshihen në Kodin Civil

Ambasada e ShBA-së në Kosovë, ka deklaruar se në hartimin e Kodit Civil të Kosovës duhet të përfshihen edhe të drejtat e komuniteve të margjinalizuara siç janë komuniteti LGBTI.

Kosova është duke hartuar Kodin Civil për herë të parë? Si duhet të duket? Ne besojmë se duhet të jetë gjithëpërfshirës dhe duhet të ketë ligje që mbrojnë interest e të gjithë qytetarëve, përfshirë të drejtat e komuniteteve të margjinalizuara dhe lidhjet e gjinisë së njëjtë që janë të garantuara nga Kushtetuta”, thuhet në reagimin e Ambasadës. / KultPlus.com

Komuna e Prishtinës ndan 300 mijë euro për ndërtimin e strehimores për komunitetin LGBTI

Mbetet akoma për t’u bërë për avancimin e të drejtave të komunitetit lezbike, gej, biseksual, transgjinor dhe interseks (LGBTI) në Kosovë. Të drejtat LGBTI, si temë diskutimi, kanë pasur një prezencë të shtuar në debatet publike, megjithëse vazhdojnë të diskriminohen nga shoqëria. Komuna e Prishtinës e ka bërë një hap për avancimin e të drejtave të këtij komuniteti.

Kuvendi Komunal i Prishtinës ka miratuar dje buxhetin e komunës për vitin 2021 dhe kornizës afatmesme buxhetore për periudhën 2021-2023.

Kjo pikë u miratua me 26 vota për 5 abstenime nga të gjitha grupet e partive politike, përveç Lëvizjes Vetëvendosje që abstenuan.

Buxheti kap vlerën prej 86 milionë eurove.

Derisa, shumica e komunitetit LGBTI detyrohet të jetojë një jetë të fshehtë ose të dyfishtë me frikë të vazhdueshme nga diskriminimi, Komuna e Prishtinës po synon të bëjë më publik aktivitetin e këtij komuniteti.

Drejtoria e Mirëqenies e Komunës së Prishtinës në programin e saj për vitin 2021 ka paraparë ndërtimin e një strehimoreje për personat, që i përkasin komunitetit LGBTI.

Ky projekt figuron në buxhetin i cili u miratuar dje në Kuvend. Për ndërtimin e strehimores janë paraparë 300 mijë euro. Ndërkohë, lokaliteti për ndërtimin e strehimores akoma nuk është caktuar përfundimisht./lajmi.net/ KultPlus.com

90-vjeçari pranon se është homoseksual, kërkon dashurinë e humbur

Kenneth Felts mburret që është homoseksual, edhe pse iu desh tërë jeta për ta pranuar këtë gjë.

Në moshën 90-vjeçe, ai më në fund u çel për një pjesë të rëndësishme të jetës së tij të cilën e ka mbajtur të fshehur, shkruan NBC News.

“E kam mbajtur këtë të fshehtë shumicën e jetës time, dhe madje doja ta merrja me vete në varr”, shpjegoi ai.

Por banori i Colorados së fundmi kishte ndryshuar mendje. Gjatë muajve të fundit në karantinë, ai vendosi ta shkruante një memoar, i cili nuk do të ishte i kompletuar pa zbulimin e orientimit të tij seksual.

Andaj, ai e shkroi të vërtetën. “Në vitin 1942, kur isha 12-vjeç, kuptova se isha homoseksual”, shkroi gjyshi 90-vjeç tash.

Si një fëmijë i cili u rrit në një familje shumë religjioze në Kansas, ai nuk u ndie rehat t’ia thotë ndokujt ose të kërkojë ndonjë lidhje të tillë, së paku deri sa nuk u largua nga shtëpia.

Eventualisht, ai kishte pasur lidhje intime me njerëz tjerë, por kurrë nuk foli për këto gjëra, sepse në vitet e 50-ta dhe 60-ta kjo dukej e pamundur.

Andaj kjo pjesë e jetës së tij mbeti sekrete, edhe pasi iu bashkua Flotës Detare dhe u takua me një njeri të quajtur Philip, me të cilin u dashurua dhe ia përkushtoi dy vite të jetës.

Ajo që i ndau ishte vetë Felti, i cili duke shkuar në kishë kuptoi se nuk do të mund të bashkojë dashurinë e tij me besimin.

Viteve që pasuan, ai u martua me një grua, patën një vajzë dhe pastaj u divorcuan. Edhe pse ai kurrë nuk tregoi të vërtetën, vajza e tij, e para pati guximin dhe i kumtoi se është homoseksuale në vitin 1995.

Por atij iu deshën edhe 25 vjet që të jetë i sinqertë me të bijën e vet.

“Një ditë flisja me Rebeccan dhe duke folur thash, do të doja të mos ta kisha braktisur Philipin asnjëherë”, tha Felts.

Pasi që e bija e kuptoi të vërtetën, ai vendosi t’u tregojë edhe shumë njerëzve tjerë.

Kjo u pranua me shumë mirësi nga të tjerët, të cilët e pranuan e madje edhe ofruan të gjejnë Philipin, por pastaj u zbulua se ai kishte vdekur.

“Kjo ishte një goditje e madhe për mua”, tha Felts me lot në sy. “Më vjen keq që nuk pata shansin që t’i them lamtumirë”.

Megjithatë ai ka qenë frymëzim për shumë njerëz LGBT që të jetojnë jetën e tyre të vërtetë më herët se që e ka bërë ai. /koha/ KultPlus.com

BE-ja do t’ua ndërpresë fondet qyteteve që i ndaluan fushatat e komunitetit LGBT

Qytetet polake, që e shpallën veten “zona të lira nga LGBT” ose që i ndaluan fushatat për të drejtat e këtij komuniteti, nuk do të kenë qasje në fondet e Bashkimit Evropian.

Presidenti Andrez Duda i ka fituar edhe pesë vjet në pushtet përmes një fushate zgjedhore ku u përfshinë edhe sulmet ndaj komunitetit LGBT, duke premtuar mbrojtje të vlerave konservatore.

Megjithatë, komisionerja e BE-së për Barazi, Helena Dalli, tha se gjashtë qytetet që kanë vendosur “zona të lira nga LGBT” apo që kanë themeluar rezoluta të ashtuquajtura rezoluta për të drejtat e familjes janë refuzuar në kërkesën për binjakëzim me qytete të tjera, ku përfshihet edhe qasja në fonde.

“Vlerat e BE-së dhe të drejtat themelore duhet të respektohen nga 27 vendet anëtare”, tha Dalli, shkruan “Daily Mail”.

Ky vendim erdhi pasi kryeministri polak, Mateusz Moraëiecki, tha se është duke e shikuar mundësinë e tërheqjes së vendit nga Konventa Evropiane e Stambollit, e cila lufton dhunën familjare.

Qeveria e ka cilësuar këtë traktat si të njollosur në aspektin ideologjik dhe kryeministri polak tha se konventa ngre dyshime serioze, duke lënë të kuptohet se ai anon nga tërheqja e shtetit prej këtij dokumenti ndërkombëtar.

Konventa e Stambollit është iniciativë e Këshillit të Evropës dhe është hartuar me qëllim të luftimit të dhunës ndaj grave.

Me këtë konventë kërkohen të drejta të barabarta mes burrave dhe grave, obligohen autoritetet shtetërore të marrin masa parandaluese për kundër dhunës ndaj grave, mbrohen viktimat dhe ndiqen shkelësit. /gazetaexpress/ KultPlus.com

“Dylberizm”, platforma e parë LGBTQ+ në gjuhën shqipe

Në përvjetorin e 51-të të trazirave Stonewall, me 28 qershor, u lançua platforma Dylberizm e cila është platforma e parë online dhe e vetme LGBTQ+ në gjuhën shqipe.

Dylberizm është platformë e dedikuar për informimin dhe edukimin mbi çështjet LGBTQ+.

Kjo platformë përmban lajmet më të fundit nga vendi dhe bota, që prekin çështjet LGBTQ+.

Përveç kësaj, kjo platformë ofron materiale edukative, si p.sh terminologjitë mbi çështjet LGBTQ+ në gjuhën shqipe, ngjarjet kryesore historike, biografitë e personaliteteve LGBTQ+ shqiptarë e të huaj etj.

Dylberizm-i u krijua më 19 mars të vitit 2018 nga aktivistët e pavarur queer kosovarë, si një faqe edukative në Instagram. /Insajderi.com /KultPlus.com

U mbajt Parada e Krenarisë, LGBTI: Pas gjithë këtyre sfidave ne qëndrojmë në këmbë dhe krenar, për këtë na rreh zemra

Xhemile Hysenaj

‘Dashuria është ndjenjë, jo orientim”, ishte kjo njëra ndër thëniet që spikatej mbi kokat e aktivistëve të LGBTI-së, që sot po marshonin për dashurinë e lirinë, shkruan KultPlus.

”Për kon t’rreh zemra”, ishte motoja kryesore e kësaj paradë, që këtë vit organizohet për të tretën herë në Kosovë.

Marshi filloi tek sheshi ”Skënderbeu”, ku aty të mbledhur ishin personat e këtij komuniteti dhe jo vetëm. Artistë, aktivistë të komunitetit dhe qytetarë të thjeshtë, me pjesëmarrjen e tyre në paradë shfaqnin përkrahjen drejt këtij komuniteti. Të gjithë të pranishmit me padurim prisnin të fillonin marshin e tyre, që do të vazhdonte deri te sheshi ”Zahir Pajziti”, ku aty edhe zyrtarisht do të shpallnin të hapur paradën.

Marshonin me këngë, vallëzim, brohoritje e fishekzjarre. Shfaqnin dashuri dhe emocione të mbështjella me një energji pozitive të pashoq.

Lend Mustafa, njëri ndër përfaqësuesit e këtij komuniteti, për KultPlus u shpreh se ndjehej shumë krenar që për të tretën herë në Kosovë po mbahet Parada e Krenarisë.

 “Jemi shumë krenarë me atë që kemi arritur deri sot, për arsye se këtë herë do të ketë shumë më shumë njerëz, kemi pasur përkrahje më të madhe dhe njerëzit kanë filluar të vetëdijesohen rreth kësaj çështjeje duke bërë kështu që edhe komuniteti LGBTI të ndihet më mirë. Ky edhe ka qenë qëllimi ynë, të fuqizohet komuniteti”, shtoi ai.

Ndërkaq, e pranishme ishte edhe Uta Ibrahimi, e cila deklaroi se merr pjesë në Paradën e Krenarisë çdoherë kur është brenda vendit. ”Mendoj që të drejtat e komunitetit LGBTI, janë të drejta elementare të njerëzve. Sot për dallim prej dy paradave të viteve të kaluara, ka më shumë njerëz, është një energji e mirë, vërehet që edhe njerëzit kanë filluar të ndihen më të lirë me atë që ndjenjë dhe atë që dëshirojnë të bëjnë”, deklaroi Uta për KultPlus.

Artistja Fitore Berisha, krijimtaria e së cilës zë vend  në pikturë, teatër e vallëzim, u shpreh jashtëzakonisht e lumtur që ishte pjesë e paradës.

”Jam shumë e lumtur që sot jam këtu, unë e përkrahi këtë komunitet dhe si artiste jam pjesë e tij. Zemra mal më është bërë sot, përderisa po e shoh që është organizuar kaq mirë, njerëzit janë të lumtur dhe poashtu një harmoni shumë e mirë po mbizotëron”, deklaroi ajo për KultPlus.

Ashtu si edhe paradat e viteve të kaluara, i pranishëm ishte edhe një burrë në moshë të shtyrë që tërhiqte vëmendjen e të gjithëve, ai ishte pjesë e paradës nga fillimi i marshit e deri në fund të tij.

Me muzikë e brohoritje, marshi arriti te sheshi ”Zahir Pajaziti”, ku Lend Mustafa me një fjalim emocional që kishte qëllim motivues, përçonte emocione të mëdha tek komuniteti.

”Sot është një ditë, kur ne pas shumë kohësh që jemi mësuar të fshihemi, po dalim me shumë krenari për herën e tretë. Ka qenë një vit me shumë sfida për ne, por ia kemi dal. Sot jemi mbledhur edhe një herë për të treguar që pas gjithë këtyre sfidave, ne qëndrojmë në këmbë dhe krenar, sepse, për këtë na rreh zemra.”

”Na rreh zemra për juve që iu dëbuan familjet e juaja, për juve që çdo ditë përballeni me presion në shtëpitë e juaja, aty ku do të duhej të jeni më të sigurt. Na rreh zemra për transgjinorët që deri vonë ju mohua edhe identiteti. Na rreh zemra për gratë lezbike, biseksuale e transgjinore që për çdo ditë përballen me sistemin patriarkal në këtë vend. Na rreh zemra për personat LGBT që janë romë, ashkali e egjiptian por na jemi mbrapa tyre dhe bashkë kemi me ia dalë. Na rreh zemra për të gjithë juve që të paktën njëherë në jetë keni menduar që do të ishte më mirë të mos iu rrehte zemra. Sot jemi këtu të tregojmë se ne jemi bashkë dhe krenar për njëri tjetrin. Kemi me pasë dashni, kemi me qenë të lirë e zemra do të na rreh për njëri tjetrin.”

Me këtë fjalim, zyrtarisht u hap Parada e sivjetme e Krenarisë. Duke i lënë pjesëtarët e këtij komuniteti të vazhdonin me këngë, vallëzim e shumë dashuri. /KultPlus.com

Ekspozita “QUEIN” vjen në formë përkrahjeje për LGBTI

Paragjykimi ka bazë të fortë në vendet më pak të zhvilluara dhe jo vetëm, e sidomos paragjykimet që si pikësulmi kanë orientimet seksuale. Fatkeqësisht edhe në Kosovë, kjo dukuri është shumë e pranishme.

Me inicimin dhe mbështetjen e organiztaës që mbron të drejtat e komunitetit LGBTI, u hap ekspozita ‘’QUEIN’’, me autore Majlinda Hoxha.

Ekspozita kishe për qëllim përkrahjen e këtij komuniteti, ku përmes fotografisë, kësaj radhe, arti u shpreh nëpërmjet  protagonistëve të saj.

Në muret e ekspozitës vareshin fotografitë me personazhet e komunitetit LGBTI, të bashkangjitur kishin secili storiet personale, që lidheshin me orientimet e tyre, ato të paragjykimeve, pranimit të vetvetes e shpesh edhe përkrahjet, të cilat i kishin përjetuar gjatë rrugëtimit të tyre jetësor, shkruan KultPlus

Majlinda Hoxha, autorja e kësaj ekspozite u shpreh e privilgjuar që ishte autore dhe pjesë e një projekti të tillë. Ajo për KultPlus potencoi: ‘’E kam pranu si një sfidë të këndshme, pasiqë mendoj se tregimet e këtij komuniteti është e rëndësishme të vihen në pah, pra qëllimi i kësaj ekspoztë është që të vie në formë të përkrahjes për këtë komunitet.’’

 ‘’ Protagonistët e ekspoztës janë treguar mjaft të guximshëm për të marrë pjesë në këtë realizim fotografik, pasiqë dihen kercënimet që ata si komunitet i marrin’’, deklaroi autorja për KultPlus.

Autorja poashtu tregoi se ekspozita qëllim kyq e ka poashtu të vë në pah ‘’Q’’, që i mungon termit LGBTI tek ne. ‘’Q’’ përfaqëson QUEER-in, që sipas autores është i anashkaluar. Për këtë arsye ekspozita është emëruar QUEIN, ku QUE qëndron për Queer, ndërsa IN e kundërta e OUT.

 ‘’Unë jam rritur me frymën që duhet me fole, me komuniku dhe me shtjellu, për këtë arsye jam gjithmonë e gatshme të punoj rreth këtij drejtimi’’, shtoi autorja

Kjo është ekspozta e parë e Majlinda Hoxhës, që e shtjellon këtë temë. Ekspozita pritet të shfaqet edhe në vendet tjera që e mbajnë javen e krenarisë./KultPlus.com

Hapet Java e Krenarisë në Kosovë, Thaçi: Betejë e papërfunduar

Qendrim Badalli

Në oborrin e Qeverisë së Kosovës, po valëvitej një flamur i ri, ai ishte flamuri i komunitetit LGBTI. Sot u hap Java e Krenarisë, me moton “Për kon t’rreh zemra”. Në ndërtesën e Qeverisë, erdhën një numër përfaqësuesish të ambasadave, ambasadori amerikan Philip Kosnet, presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, avokati i Popullit, Hilmi Jashari, si dhe një numër i madh i aktivistëve të komunitetit LGBTI, shkruan KultPlus.

I pari që e morri fjalën ishte presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, i cili tha se beteja për respektimin e të drejtave individuale është e papërfunduar.

“Beteja për respektimin e Të Drejtave të Njeriut dhe Lirive Individuale ashtu siç janë të definuara në Kushtetutën e Kosovës ende nuk përfunduar. Demokracia e bazuar në pushtetin e shumicës është e rëndësishme por liria definohet në atë se sa e mbrojmë edhe pakicën”.

Tutje, Thaçi ka thënë se ai do të vazhdoj të jetë përkrahës i këtij komuniteti.

“Dua të ju falënderojë edhe njëherë që keni dëshmuar se jeni luftëtar të vërtetë të Kosovës së re, të progresit dhe dedikimit ndaj vlerave më të larta të Kushtetutës dhe shoqërisë së Kosovës, mua do të më keni partner dhe do të keni mbështetjen time në rrugëtimin tuaj”.

Avokati i Popullit, Hilmi Jashari, ka thënë se shteti i Kosovës ka shënuar progres në respektimin e Lirive dhe të Drejtave të Njeriut.

“Në cilësinë e Avokatit të Popullit është e pamundur dhe e pashmangshme që të mos përmendi progresin që shteti ynë ka bërë në respektimin e Lirive dhe të Drejtave të Njeriut sado të vogla që duken ato”.

 Ai ka shtuar se Kushtetutës së Kosovës duhet t’i jepet shpirt dhe se institucionet duhet ta rrisin koordinimin e tyre.

“Ne kemi Kushtetutën e Kosovës, të cilës duhet t’i japim shpirt, frymë. Shpesh herë kur flasim për Kushtetutën e shohim si diçka abstrakte jo si diçka që duhet ti japim shpirt. E dyta duhet të koordinohemi më shumë mes vete”.

Aktivisti i shoqërisë civile, Liridon Veliu, ka thënë se ky komunitet ka punuar intenzivisht për avancimin e pozitës së tyre.

“Për shumë vite kemi punuar pandërprerë në Kosovë për t’i avancuar të drejtat e komunitetit LGBT në Kosovë, të drejtat themelore të cilat janë të garantuara me Kushtetutën e Kosovës dhe me legjislacionin në fuqi”.

Lendi Mustafa, njëri nga personat e parë që pranoi publikisht orientimin e tij seksual, ka thënë se shpreson që liderët tjerë pos Hashim Thaçit të angazhohen më shumë rreth tyre në të ardhmen.

“Ne kemi pritë shumë që e kemi me marrë përkrahje nga liderët politik meqë tashmë ata janë në pozitë, por shpresoj se në të ardhmen jo vetëm që do të jenë prezent por edhe kanë me i shty çështjet përpara”. Tutje, ai ka thënë se nga viti i kaluar deri më sot ka një ndryshim shumë të madh dhe pozitiv në raportin e këtij komuniteti me shoqërinë.

“Ka pasur një ndryshim pozitiv tepër të madh, ndryshim që askush nuk e ka pritë. Ka pasur shumë më shumë persona LGBTI që kanë mundur të dalin haptas dhe të ndihen pak më rahat. Krahasuar me vitet e kaluara, situata është shumë më e mirë”.

Konferenca ka përfunduar për të vazhduar me një koktej rasti. Java e Krenarisë do të mbyllet me Paradën e këtij komuniteti, e cila organizohet tash e sa vite dhe që përgjithësisht ka kaluar në mënyrë të qetë dhe pa incidente. / KultPlus.com

Bankënota e re 50 funte, për herë të parë fytyra e një homoseksuali

Fytyra e re e bankënotës 50-funteshe në Britani të Madhe do ta ketë fytyrën e Alan Turing, ka njoftuar guvernatori i Bankës së Anglisë.

Alan Turing, është një matematikan i cili ndihmoi Britaninë e Madhe që t’i thyej kodet e komunikimit të nazistëve.

Ai është përshkruar si “një matematikan i mrekullueshëm puna e së cilit ka ndikim të madh për jetën që ne sot e jetojmë” thuhet nga Carney, kur e bëri njoftimin në Muzeun e Shkencës dhe Industrisë në Manchester.

“Si babai i shkencës kompjuterike dhe inteligjencës artificiale, gjithashtu si një hero, kontributet e Alan Turing kanë hapur rrugët. Turing është një gjigand në krahët e së cilit shumë veta qëndrojnë” tha ai.

Turing, pas luftës ishte dënuar për një lidhje me një mashkull, për shkak se homoseksualiteti ishte i ndalueshëm në atë kohë. Krim i cili më vonë u fal nga mbretëresha Elizabeth.

Si një matematikan, ai ka lënë gjurmë të mëdha në sistemet e kodimit si dhe në krijimin e kompjuterëve modern. Ai njihet më së shumti për arritjen e tij më të madhe, thyerjen e kodeve të komunikimit të nazistëve gjatë Luftës së Dytë Botërore, gjithashtu pati rol të madh në zhvillimin e kompjuterit të parë që u përdor në Laboratorin Kombëtar të Fizikës, e më vonë edhe në Universitetin e Manchesterit, raporton Mirror, transmeton Gazeta Express./ KultPlus.com

Haradinaj: Fat që Kushtetuta jonë mbron liritë individuale të secilit

Gjatë ditës së sotme do të mbahet Parada e Krenarisë në Prishtinë, e organizuar nga komuniteti LGBTI dhe përkrahësit.

Për këtë ngjarje është deklaruar edhe kryeministri Ramush Haradinaj, i cili tha se orientimi seksual është përcaktim individual në secilën shoqëri dhe si i tillë duhet respektuar.

“Është fat i madh që duke qenë shtet i ri ne kemi Kushtetutën, që siguron liri individuale për të gjithë”, tha Haradinaj.

“LGBTI dhe Java e Krenarisë do ta kenë mbështetjen institucionale, për të qenë të lirë dhe sigurt në shfaqjen e përcaktimit të tyre”, theksoi ai./ KultPlus.com

Ndërtesa e Qeverisë së Kosovës mbulohet me ngjyrat e komunitetit LGBTI (FOTO)

Ndërtesa e qeverisë së Kosovës është mbuluar sot me ngjyrat e komunitetit LGBTI për ditën ndërkombëtare kundër Homofobisë.
Përmes një postimi në llogarinë e qeverisë së Kosovës, në Twitter, thuhet se ndërtesa e qeverisë ngjyroset me ngjyrat e krenarisë.
“Kosova shënon IDAHOT 2018 duke ngjyrosur ndërtesën kryesore të qeverisë në Prishtinë me ngjyrat e krenarisë. Kosova është e angazhuar që t’i mbrojë dhe promovojë të drejtat e LGBTI”, thuhet në postim.

Sot në kryeqytet është shënuar Dita Ndërkombëtare kundër Homofobisë me një numër të aktiviteteve, me ç’rast është vendosur një ekspozitë me disa nga komentet me të cilat i janë drejtuar persona të ndryshëm, menjëherë pas daljes së tij në mënyrë publike.

Bebe Rexha në përkrahje të LGBT-së, mbulohet me flamurin shumëngjyrësh

Këngëtarja e njohur Bebe Rexha vazhdon të jetë shumë e angazhuar me koncerte në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Disa pamje nga koncerti i saj më i fundit, Rexha vendosi t’i ndajë me ndjekësit e saj në Instagram.

Ajo në InstaStory ka publikuar disa fotografi nga prapaskena e koncertit, ku shfaqet e mbuluar me flamurin shumëngjyrësh, që identifikon komunitetin LGBTI.

E njëjta vazhdon ende të jetë pjesë e top listave botërore me projektin e saj të fundit shumë të suksesshëm “Meant to be”. /Telegrafi/ KultPlus.com

Imami homoseksual synon të hapë xhami për komunitetin LGBTI në Australi

Një imam në Australi është duke synuar që të hapë xhaminë e parë për myslimanët LGBTI, duke pohuar se ky komunitet ka mungesë përkrahje dhe hapësira të sigurta.

Nur Warsame, imami i parë që ka pranuar se është homoseksual, u ka thënë mediave australiane se përballet me “një ortek të mjerimit” nga myslimanët LGBTI, të cilët kanë nevojë për përkrahje. Warsame ka thënë se në shtëpinë e tij qëndrojnë disa myslimanë LGBTI që frikësohen për jetët e tyre dhe kjo përvojë e ka shtyrë atë që të besojë se myslimanët LGBTI kanë nevojë për vende që të jetojnë e punojnë. Ai do që xhamia LGBTI të ketë edhe një shtëpi për të strehuar këta myslimanë.
“Një prej gjërave esenciale të një të riu është një shtëpi e sigurt dhe e përballueshme. Me qëllim që të përshtaten në shoqëri ata nuk mund të jenë në një ambient që shkakton trauma”, ka thënë Warsame për ABC-në në Australi.

Xhamia e propozuar do të jetë në Melbourne dhe Warsame ka thënë se është duke punuar me autoritetet lokale për të siguruar një vend të sigurt për këtë xhami, transmeton Koha.net.
“Do të jetë në qendër. Është afër me shërbimet që unë ua rekomandoj: Praham Market Clinic, që është një shërbim mjekësor për komunitetin LGBTI, spitali është matanë rrugës, ndërsa policia është në fund të saj”, ka thënë Warsame për lokacionin e xhamisë.

Warsame i lindur në Somali është imam i njohur në Australi. Ai drejtoi njërën prej xhamive më të mëdha të Melborunet. Ai gjithashtu është hafiz, besimtari që di Kuranin përmendësh.
Por kredencialet si një mysliman i devotshëm nuk u morën parasysh nga bashkësia myslimane në Australi që shkëputi lidhjet me imamin kur ai pranoi orientimin seksual në vitin 2010.

Warsame kishte disa kërcënime me jetë nga njerëzit që besojnë se homoseksualiteti nuk është i pranueshëm nga feja. Por kjo nuk e ka ndalur atë që të flasë hapur se si është të jesh mysliman dhe homoseksual.
Rreth 2.6 për qind e popullatës së Australisë janë identifikuar si myslimanë. Shumica prej tyre jetojnë në Melboune. Në vitet ’90 myslimanët në Australi arritën nga vendet si Afganistani, Iraku, Irani, Bosnja, Shqipëria, Indonezia dhe Malajzia./ KultPlus.com

Dua Lipa vazhdon të mbrojë të drejtat e komunitetit LGBTI në koncertin e Marilyandit (FOTO)

Dua Lipa po dëshmohet të jetë një aktiviste e madhe e mbrojtjes së të drejtave të komunitetit LGBTI.

Bukuroshja nga Prishtina performoi në Maryland mbrëmjen e 28 nëntorit para publikut amerikan. Këngëtarja aktivitetin e njëjtë e bëri edhe në një nga koncertet e fundit ku shpalosi flamurin e komunitetit LGBTI.

Dua ndryshe nuk ka marrë asnjë nominim për çmimet Grammy, duke u konsideruar kështu kjo një befasi, shkruan telegrafi. Ajo po shkon sigurt drejt një miliard klikimeve me projektin “New Rules” të publikuar kohë më parë./ KultPlus.com

Rita Ora, performon në Paradën e komunitetit LGBTI në Atlanta (FOTO)

Ka nis më 13 tetor dhe përfundon sot, ngjarja madhështore ‘Atlanta Pride’, shkruan KultPlus.

Ky festival tashmë tradicional që i kushtohet komunitetit LGBTI, përveç të tjerësh ka paraqitur edhe këngëtaren me prejardhje nga Kosova Rita Ora. Rita në ‘Atlanta Pride’, ka kënduar në një skenë gjigante nën perëndimin e diellit.

Rita, përmes një publikimi në rrjetin social Instagram, ka shprehur dashurinë e madhe që i ka dhuruar ky festival. Ajo i ka falënderuar të gjithë pjesëmarrësit në ‘Atlanta Pride’, duke u thënë se do të dëshironte të qëndronte gjithmonë aty me ta.
“Ju dua. Vazhdoni të inspironi botën dhe mua. Faleminderit që më bëni të ndihem që është e në rregull të jesh i shkëlqyer ashtu siç jeni ju”, ka thënë ndër të tjera Rita Ora.

‘Atlanta Pride’, përfundon sot, ndërsa gjatë viteve, disa e kanë konsideruar ngjarjen vjetore të jetë një festim kryesisht i bardhë. Një pjesë e këtij perceptimi është rezultat i dy krenarive në qytet: Atlanta Pride Festival dhe Atlanta Gay Gay Pride, që zhvillohet gjatë fundjavës së Ditës së Punës. Sa i përket Green-Ferguson-drejtor ekzekutiv i kësaj ngjarje, ka hapësirë për të dy ngjarjet e madje edhe nevojë./ KultPlus.com

Era krenare me Paradën e LGBTI-së në Prishtinë (FOTO)

Në sheshet e Prishtinës, anëtarët dhe përkrahësit e komunitetit LGBTI kanë mbajtur Paradën e parë të tyre.

Përpos Dua Lipas, edhe një tjetër këngëtare kosovare u ndje krenare për këtë paradë.

Është Era Istrefi ajo e cila në Instastory ka hedhur disa fotografi të paradës, ku tregoi se ndjehet krenare për një aktivitet të tillë. / KultPlus.com