Mumiet egjiptiane mund të zbulojnë historinë e koronavirusit

Mumiet egjiptiane mund të dokumentojnë viruset dhe mikrobet që kanë përdorur për të infektuar egjiptianët, dhe koronavirusi mund të jetë njëri prej tyre.

Koronavirusi, i cili qëndron pas pandemisë aktuale COVID-19, është një nga shumë viruset që studiuesit thonë se ka të ngjarë të ketë një histori që shtrihet në Egjiptianët e Lashtë.

Kjo u tha në një studim të fundit të botuar në The Lancet Microbe më 6 gusht.

Studimi u krye nga Jaffer Shah nga Qendra Kërkimore Mjekësore, Universiteti Kateb në Afganistan, Asmaa A Metwally nga Departamenti i Kirurgjisë, Anesteziologjisë dhe Radiologjisë, Fakulteti i Mjekësisë Veterinare, Universiteti Aswan, Aswan në Egjipt dhe Hani Aiash nga Departamenti i Perfuzionit Kardiovaskular, Universiteti Mjekësor SUNY Upstate, Syracuse, NY në SHBA.

Ai pretendon se “Analiza e mostrave historike do të thellojë kuptimin tonë për evolucionin e virusit”.

“Duke marrë parasysh natyrën e koronaviruseve që ndryshojnë dhe praninë e tyre në një gamë të gjerë të mikpritësve (karakteristikat e përbashkëta të shumë patogjenëve të izoluar nga mumiet egjiptiane, të tilla si virusi i hepatitit B dhe poliovirusi), dhe raportet e ndryshme që përmendin se shumë sëmundje të frymëmarrjes kishin prekur egjiptianët e lashtë, ka të ngjarë që koronaviruset të ishin të pranishëm në kohët e lashta. ”

“Për më tepër, ka pasur përpjekje të kohëve të fundit për të bërë analiza të sekuencave të gjenomit të virusit të gripit të ruajtur potencialisht në trupat e mumieve të lashta egjiptiane.”

Kjo i bën individët e mumifikuar egjiptianë “një burim i zbatueshëm për shërimin e ADN -së së lashtë bakteriale dhe virale dhe për të siguruar njohuri mbi evolucionin e patogjenit dhe historinë e sëmundjeve në kontekste unike historike”.

Studimet e mumieve egjiptiane kanë treguar se prania e agjentëve të ndryshëm infektivë dhe jo infektivë dhe sëmundjet e tyre të lidhura në epokën moderne kanë origjinën që nga kohët e lashta, si Schistosoma haematobium, lloji Mycobacterium leprae, virusi i hepatitit B njerëzor, Plasmodium falciparum, Toxoplasma gondii, Corynebacterium spp, murtaja Bubonike, Lia, tuberkulozi, arterioskleroza, poliovirusi dhe Leishmania donovani. / KultPlus.com

Në arkivolin e mumies 3,600-vjeçare gjenden rroba nusërie

 Shkencëtarët kanë gjetur mumien e një vajze adoleshente në Egjiptin e lashtë, e varrosur me stoli nusërie.

Thesaret e varrosura me mumien në arkivolin e vjetër 3,600-vjeçar, mendohet se janë një pajë e sendeve të shtrenjta që do të ishin dhuruar për një nuse në një martesë. Zbulimi u bë nga një ekip spanjoll që punonte në një nekropol në Luxor, Egjipt. Ekipi, nga Projekti Djehuty, gjeti arkivolin në një kodër të quajtur Dra Abu el-Naga

Në kohët e lashta, kjo do të kishte qenë në qytetin e Thebës, kryeqytetin e Egjiptit në periudhat e Mbretërisë së Mesme dhe të Re.

Arkivoli prej druri u zbulua në një gjendje mrekullisht të mirë dhe disa nga bojërat e saj të bardha ishin ende të freskëta. Arkivoli i adoleshentes, rezultoi të ishte një thesar i vogël sendesh me vlerë, të cilat ekspertët i kanë lidhur me një skenar të mundshëm martese.

Disa raporte, gjithashtu sugjerojnë se, brenda arkivolit u gjetën rroba nusërie. Arkeologët konstatuan dy vëthë, dy unaza dhe katër qafore, me mumien.

Kjo përfshinte gjerdanet e shkëlqyeshëm me rruaza qeramike, si dhe 75 gurë të çmuar. /konica.al/ KultPlus.com