Kreu i IKSHKP-së: Situata me pandeminë e rënduar, dikush po punon e dikush po bën sehir

Drejtori i Institutit Kombëtar të Shëndetësisë Publike në Kosovë, Naser Ramadani, thotë se aktualisht gjendja epidemiologjike në vend është e rëndë. Thotë se me rritjen e numrit të rasteve me Covid-19, ata po punojnë në vazhdimësi për të mbajtur situatën nën kontroll.

“Duke pasur parasysh se ne tashmë në mënyrë maratonike po e përcjellim situatën epidemiologjike unë mund të them se situata epidemiologjike është e rënduar dike pasur parasysh rastet e javëve të fundit të cilat kanë shënuar rritje e të cilat praktikisht edhe pse kjo rritje është në përcjellje t krahasimit të njëjtë pothuajse me shtetet e rajonit dhe botës prapë se prapë ne e konsiderojmë se është një situatë epidemiologjike e rënduar sepse të cilën ne po përkujdesemi që sa më shumë ta kemi nën mbikëqyrje, nën kontroll dhe sa më shumë të gjurmojmë raste në mënyrë që të ketë numër sa më të pakët të rasteve pozitive por në anën tjetër ky gjurmim i rasteve po na e ndriçon konceptin e mëtutjeshëm epidemiologjik që ne të marrim masa të vazhdueshme në bashkëpunim me të gjithë qytetarët”, tha Ramadani për RTK-në, transmeton KultPlus.

Ai tha se në luftimin e suksesshëm të pandemisë duhet të punojnë të gjithë.

“Epidemia menaxhohet nga ne të gjithë. Secili në këtë vend e ka rolin e vetë të caktuar dhe në këtë rol ne duhet ta gjejmë secili vetveten. Secili jep kontributin e vetë për aq sa mundet dhe di dhe secili jep kontributin e vetë për aq sa është i autorizuar. Në situatën epidemiologjike secili institucion dhe secili individ e kanë detyrën e vetë caktuar. Nuk munden disa të rrinë duarkryq e disa të punojnë mbi 10 fish, 20 fish ose 30 fish më tepër për ta mbajtur nën mbikëqyrje situatën epidemiologjike e të tjerët të bëjnë sehir anash…Kur them duke punuar dhe duke ndenjur flas për të gjithë veç e veç. Përmenda çështjet e individëve dhe të disa institucioneve, qofshin publike, qofshin private, qofshin agjencione, qofshin degë të ekonomisë të cilat nuk po i zbatojnë masat të cilat qeveria i ka përcaktuar në bazë të rekomandimeve të Institutit Kombëtar”, tha ai.

Ramadani thotë se sëmundja do të parandalohej nëse të gjithë do të mbanin maska, të mbanin distancën dhe higjenën personale.

Ai thotë se në këtë mes duhet të luajë rol edhe shteti me inspektoratin dhe policinë.

“Nëse nuk mund të mbash distancën duhet mbajtur maska”, tha Ramadani. / KultPlus.com

Naser Ramadani tregon nëse do të lejohet mbajtja e dasmave këtë vit

Drejtori i Institutit Kombëtar të Shëndetit Publik, Naser Ramadani, ka shpjeguar për qytetarët nëse këtë vit do të lejohet mbajtja e ahengjeve të ndrshme familjare.

Ramadani thotë se asnjë ceremoni gëzimi ose morti nuk është ndaluar, por për shkak të ruajtjes së shëndetit të njerëzve, është rekomanduar mos mbajtja e tyre.

“Unë vetëm një gjë mund ta them tash që të kuptohet drejt. Asnjëherë askush në asnjë vend nuk ka ndaluar. Këto nuk janë ndalesa. Këto janë përkufizime të përkohshme të rrezikimit të jetës së njerëzve kudo qofshin ata në Kosovë apo në rruzullin tokësor. Askush nuk ka ndaluar, aq më tepër të ndalohen dasmat ose synetitë ose ceremonitë mortore., ahengjet, ditëlindjet apo çfarëdo qofshin tjetër. Asnjëherë dhe askush nuk ka pretendime të tilla, këto janë përkufizime për çështje humanitare, të shpëtimit të jetëve sepse nuk besoj se asnjë person, në këtë rast organizuesi i dasmave dhe ahengjeve nuk do të kishte pasur dëshirë të organizoj dasmë dhe aheng dhe t’i sëmuren njerëzit dhe çoftë larg edhe të vdes dikush”, tha Ramadani për RTV21.

Ramadani thotë se në kohën kur ende jemi në fazën e parë të sëmundjes dhe ka rrezik për një valë të dytë në vjeshtë, askush s’do të duhej të rrezikonte një tragjedi të mundshme, për shkak të një ahengu familjar.

Ne kemi pasur përvoja të hidhura por jo edhe te ne, që janë në dimensione të ndryshme se përvojat e hidhura kudo në botë. Por ne e dimë se edhe në botë ka pasur ceremoni të martesave të cilat janë bërë në kohë pandemie dhe nuk ka pasur kurrëfarë problemi. Krejt problemi i rekomandimeve që mundem me iu përmbajt njerëzit. Në momentin kur kushtet mundësojnë përmbajtjen e rekomandimeve që do të vazhdojnë fatkeqësisht në kohë të gjatë te ne dhe në botë, pasi po flitet për valën e dytë dhe kjo do të jetë një çështje tjetër, pasi tani jemi në valën e parë, por ndoshta, por nuk është e sigurt akoma, do të jetë gjatë stinës së dimrit. Pra në këto periudha kohore kur rreziku potencial i shpërthimit të ndonjë epidemie është me rrezik të marrjes së jetëve në këtë rast, askush prej neve nuk do të donte që të shkaktonte një tragjedi të llojit të vetë me një aheng të gëzimit”, shpjegoi Ramadani.