Diplomati më i njohur i Serbisë, shqiptarët që i shkeli dhe njëri nga ta që ia “lëshoi”!

Nikolla Pashiqi kishte poste të larta në Serbi, përfshirë atë të kryeministrit, ndërsa edhe sot konsiderohet si politikani më i zgjuar dhe më i madh serb (me origjinë ishte vllah nga Tetova), shkruan Telegrafi.

Pashiqi, që ishte themelues i Partisë Radikale të Serbisë, një herë ishte pyetur se çfarë ishte politika për të. Ndërsa, përgjigja e tij ishte kjo: “Ti e di se çfarë është politika! Kjo është sikur kur duhet një fije kashte të ngrihet, e ajo e kap tërë Kuvendin Popullor thuajse është një tra. Dhe, kur nuk ka tra që të ngrihet, atëherë, e di ti, mbesim unë e Laza Paçu (ministër serb i Financave – v.j.) ta kryejnë punën”, ka thënë ai.

Është edhe një definicion tjetër, që e përmendin shqiptarët, që gjoja e ka thënë Pashiqi kur i biri i tij nuk “dinte” se çfarë është politika. Pashiqi atëherë pretendohet t’i ketë thotë: “Politika është kur dikush bëhet gati me ta ngul, e ti je ai që ia ngul i pari”!

Në kohën kur ai ishte kryeministër, ndodhin luftërat ballkanike dhe copëtimi i tokave shqiptare. Ai ishte në pushtet edhe kur kërcet Lufta e Parë Botërore. Dhe, është meritë e tij mbështetja që Serbia merr nga perëndimi për politikat ekspansioniste.

Ndër shqiptarët (pa fakte historike) përmendet se ishte veç një njeri që ia “nguli” Pashiqit, e ai ishte Ahmet Zogu. Për të Pashiqi kishte thënë, kështu diçka: “E mashtrova botën, e në fund ma lëshoi mjekrën një çoban i Shqipërisë”! /Telegrafi/