Populli që po rrezikon të zhduket nga koronavirusi

Popujt autoktonë në rajonin e Amazonës dhe Brazil janë në rrezik të zhduken nga koronavirusi, sipas ekspertëve të shëndetit.

Sëmundjet e frymëmarrjes – siç janë ato që zhvillohen nga viruset e gripit – janë bërë një shkak kryesor i vdekjes për popujt indigjenë.

Brazili ka raportuar mbi 6.000 raste me Covid-19 dhe 240 vdekje.

Infeksionet fillimisht u përqendruan në zonën industriale Sao Paulo. Sidoqoftë, virusi tani është përhapur në të gjithë vendin, përfshirë në territoret indigjenë në luginën e Amazonës. Rasti i parë midis popujve indigjen u regjistrua në shtetin e Amazona.

“Ekziston një rrezik i jashtëzakonshëm që virusi të përhapet në masë dhe të zhdukë popujt indigjenë,” tha Sofia Mendona, një studiuese në Universitetin Federale të Sao Paulo.

Duke iu përgjigjur pandemisë Covid-19, disa indigjenë planifikuan të ndaheshin në grupe të vogla dhe të kërkonin mbrojtje në pyll. Kjo është mënyra se si ata shmangën zhdukjen gjatë epidemisë së fundit.

“Ata do të mbledhin materiale të nevojshme për gjueti dhe peshkim dhe do të vendosen në kampe”, tha Mendona.

Shumë popuj indigjenë nuk kanë mjete për të zvogëluar rrezikun e transmetimit, siç është larja e duarve me sapun dhe ujë, ose përdorimi i sanitizuesve.

Ata gjithashtu shpesh jetojnë në afërsi të njëri-tjetrit dhe ndajnë enët dhe gota, që të dyja ndihmojnë në përhapjen e sëmundjeve infektive më shpejt.

Tani ata këshillohen që të ndalojnë ndarjen e pajisjeve dhe të praktikojnë praktikat tradicionale të izolimit.

Sipas agjencisë federale Funai, ekzistojnë 107 grupe indigjene të njohura në Amazonën braziliane, të cilat nuk kanë asnjë kontakt me botën e jashtme.

Sidoqoftë, prerësit e paligjshëm, gjahtarët dhe misionarët misionarë veprojnë në territoret e t yre dhe organizatat indigjene dhe OJQ-të thonë se ka pasur një rritje të mprehtë të sulmeve vitet e fundit.

Qeveria vazhdon të shkurtojë buxhetin, duke e bërë të vështirë për Funai të mbrojë popujt autoktonë.

Tani, ekzistojnë frika se beteja kundër koronavirusit do të zvogëlojë më tej burimet e saj për të mbrojtur pyllin dhe popujt indigjenë.

Megjithëse disa popuj indigjen janë dakord se duhet të shmangin udhëtimin në qytet për të zvogëluar rrezikun e infeksionit, shumë udhëheqës indigjenë thonë se anëtarët e fisit të tyre kërcënohen nga uria nëse nuk kanë qasje në tregje.

Ndryshe, popujt autoktonë përbëjnë 0.5% të popullsisë braziliane. Në vitet 1960, një shpërthim i fruthit midis anëtarëve të fisit Yanomami në afërsi të kufirit me Venezuelën shkaktoi vdekjen e shumë prej tyre. / KultPlus.com