Prezantohet në Paris ‘Shota’, makina e parë ushtarake shqiptare

Prezantohet në panairin ndërkombëtar EUROSATORY që po mbahet në Paris, prototipi i parë i makinës ushtarake shqiptare “Shota”. Shqipëria merr pjesë për herë të parë e përfaqësuar nga një kompani 100% shqiptare në këtë panair, ku marrin pjesë rreth 2 mijë kompani nga e gjithë bota.

Ky konsiderohet një moment i rëndësishëm nga Ministri i Mbrojtjes Niko Peleshi.

“Prezantohet në panairin EUROSATORY në Paris, prototipi i parë i makinës ushtarake shqiptare Shota. Një moment i rëndësishëm që shënon pjesëmarrjen e parë të Shqipërisë në këtë event të rëndësishëm ndërkombëtar dhe përfaqëson një arritje të madhe për industrinë tonë të mbrojtjes”, shprehet  Peleshi.

Automjeti është i pajisur me një teknologji të avancuar dhe mund të përdoret në një gamë të gjerë operacionesh ushtarake dhe civile, përfshirë transportin e trupave, operacionet e shpëtimit dhe misionet e sigurisë. Qëllimi i krijimit të kësaj makine është fuqizimi i industrisë ushtarake shqiptare dhe jo vetëm.

Në panairin EUROSATORY në Paris marrin pjesë delegacione nga shtete të ndryshme si dhe përfaqësues nga SHBA dhe NATO dhe do të zgjasë nga data 17 deri në 21 qershor.

Prezantohet projekti filmik mbi jetën e veprën e Pëllumb Kullës

Në ArTurbina është zhvilluar mbrëmë ceremonia e fillimit të filmit mbi jetën e veprën e Mjeshtrit të Madh Pëllumb Kulla. Të ftuarve u është prezantuar “Lejlekët nuk vijnë më”, një vepër me një bashkëpunim të pazakontë. Leonard Bombaj sjell studimin e veprës dhe jetës së Pëllumb Kullës, në formën e një skenari me disa dorëshkrues. Kulmet e veprave të regjisorit e skenaristit Pëllumb Kulla sjellë si një studim biografik po nga një tjetër regjisor, Leonard Bombaj.

Autori ka mbledhur një histori jetësore prej 80 vitesh, ndarë në 3 epoka: lufta, komunizmi dhe demokracia. Bombaj për të shkruar “Lejlekët nuk vijnë më”, të cilin synon ta kthejë shumë shpejt në film, ka studiuar 31 libra të Pëllumb Kullës. Vepra në versionin e saj final i përket gjinisë historike dhe dramedi, me  60 heronj shumëngjyrësh nga jeta dhe vepra e Mjeshtrit të Madh.

Në mbrëmje, të pranishmit u njohën me sekretet e këtij rrugëtimi, ambasadorët e filmit, personalitete te artit, si edhe legjenda e gjallë që fshihet si frymëzuesi letrar, i quajtur nga kritika si “Mark Twain-i” shqiptar./atsh/KultPlus.com