Katër vite nga ikja në amshim e kantautorit të njohur amerikan, Princ

Princ Rogers Nelson i njihur si Princi, ishte një këngëtar, këngë shkrues, intrumentist, producent dhe aktor amerikan. Princi është njohur si inovator, dhe ishte i njohur gjerësisht për punën e tij elektrike dhe me gamë të gjerë vokale. Ai është konsideruar gjerësisht si pionier i tingujve të Mineapolisit.

Muzika e tij integron një shumëllojshmëri të gjerë të stileve, duke përfshirë funk, rock, R&B, soul, psychedelia, dhe pop. Princi ka lindur në Mineapolis ku edhe zhvilloi një interes në muzikë, që kur ishte fëmijë, duke shkruar këngën e tij të parë kur ishte shtatë vjeç.

Albumi i tij i vitit 1979 u bë platin për shkak të suksesit të këngës “Why You Wanna Treat Me So Bad?” dhe “I Wanna Be Your Lover”. Ai u pranua në Rock and Roll Hall of Fame në vitin 2004, vitin e parë të drejtën e tij. ‘Rolling Stone’ e renditi Princi në numrin 27 në listën e 100 artistëve më të mëdhenj të të gjitha kohërave.

Princi vdiq ditën e 21 prillit të vtit 206 në Minesota, në moshën 57-vjeçare. /KultPlus.com

‘Libri i Karantinës’, rekomandimi nga KultPlus: Princi

Në këto ditë karantine, kur virusi Covid-19 është përhapur anembanë botës, qëndrimi brenda shtëpisë është mundësi e mirë për t’u rikthyer te leximi. Dhe kalimi i kohës duke lexuar libra është gjithmonë zgjedhje e mirë.

KultPlus-i vazhdon me rekomandimet për të gjithë juve që jeni të interesuar t’i rrekeni leximit dhe ta shfrytëzoni këtë kohë për t’i zgjeruar njohuritë tuaja. Rekomandimi për sonte është libri “Princi” me autorin Nichole Makiaveli.

Një nga veprat më të rëndësishme të mendimit politik dhe të suksesit të një invidi në shoqëri. Prej thuajse 5 shekujsh, kjo vepër e Makiavelit mban gjallë lexuesit në mbarë botën.

Princi, vepra më e lexuar dhe e diskutuar e Niccolo Machiavelli-t, shkruar në verën e vitit 1513, trajton se si merret pushteti, si konsolidohet dhe se duhet të sillet një sundimtar me armiqtë, aleatët dhe nënshtetasit e tij. Ekziston një moral për atë që duhet të nënshtrosh dhe një moral për atë që prin, që shfrytëzohet nga përgjegjësia për të mbajtur në këmbë një shtet të qëndrueshëm e në dobi të të gjithëve.

Konsiderohet që përmes këtij libri, Makiaveli, çliroi politikën nga barra e moralit përmes formulës së njohur të tij: “Qëllimi e arsyeton mjetin”. Përmes kësaj vepre, llogaritet se Makiaveli ka vendosur bazametet e asaj që më vonë njihet si drejtim politik: Realpolitika.

Kjo vepër është intepretuar dhe vazhdon të jetë shumë e cituar edhe sot pavarësisht se kanë kaluar aq shumë kohë nga botimi i saj, nën kushte të jashtëzakonshme, marrë parasysh ndikimin religjioz që ka ekzistuar asokohe kur vepra është shkruar dhe botuar me shumë guxim nga mendimtari italian. / KultPlus.com